5 dolog, ami alattomosan növeli a prediabétesz kockázatát: a cukorbetegség előszobájában még megelőzhető a nagyobb baj
A kockázatok csökkentésével megelőzhető a cukorbetegség és súlyos szövődményei.

GettyImages-1272757452
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A 2-es típusú cukorbetegség a WHO adatai alapján világszerte legalább 450 millió embert érint, és Magyarországon is eléri a diagnosztizált betegek száma a 700 ezer főt, nem beszélve azokról, akiknél még nem ismerték fel a normálisnál magasabb vércukorszintet.

A Nemzetközi Diabétesz Szövetség és a WHO kezdeményezésére november 17-e a cukorbetegség világnapja, mellyel igyekeznek felhívni a figyelmet a betegségre, különös tekintettel arra, hogy az érintettek száma évről évre egyre növekszik. 

A prediabétesz kockázati tényezői

A prediabéteszt a cukorbetegség előszobájának nevezik: a vércukorszint ennek fennállása esetén már magasabb, de még nem a diabétesz kóros értékei jellemzők. A kórképnél az életmódtényezők szerepe is jelentős, a kockázati tényezők fennállása esetén több figyelmet kell fordítani a megelőzésre.

Rizikófaktorként tartják számon a Centers for Disease Control and Prevention szerint a túlsúlyt, a 45 évesnél idősebb kort, a családban előforduló betegséget, korábbi terhességi cukorbetegséget, egy 4 kilogrammnál nagyobb súlyú baba szülését és a heti háromszorinál kevesebb mozgást is. A megelőzésben ezért rendkívül fontos az egészséges táplálkozás, a rendszeres fizikai aktivitás és nagy túlsúly esetén a fogyás. 

A 2-es típusú cukorbetegség rizikófaktorai

A 2-es típusú diabétesz kialakulásának fokozott kockázata áll fenn prediabétesz, illetve túlsúly esetén, de a 45 év feletti kort is rizikófaktorként tartják számon, valamint a családi öröklődést, a korábbi terhességi cukorbetegséget és a mozgáshiányt, de az alkoholos zsírmájbetegség fennállását is.

A cikk az ajánló után folytatódik

Mentesen főzni könnyű!

Mentes Anyu legújabb könyvében nem kevesebbre vállalkozott, mint hogy összeállítsa a mentes étkezések 50 legjobb receptjét. Korábbi könyveivel együtt, összesen 162 recepttel örvendezteti meg a különleges étrendet követő olvasóit.

A könyveket kedvezményes áron ide kattintva, kizárólag online lehet megvásárolni.

Promóció

A szigorú életmódbeli változtatások diagnosztizált betegeknél már kiemelten ajánlottak a szövődmények elkerülése végett.

Az 1-es típusú cukorbetegség esélyének növelői

Az 1-es típusú cukorbetegség a fentiektől eltérően nem elsősorban az életmódtól függ, eredete inkább autoimmun folyamatokra vezethető vissza, és a beteg gyakrabban igényel inzulinpótlást. Az ismert kockázati tényezők közé tartozik a családi halmozódás, a szülő vagy testvér betegsége intő jel.

Az 1-es típusú cukorbetegség az előbbiekhez képest nagyobb valószínűséggel alakul ki gyermekkorban, tinédzsereknél vagy fiatal felnőtteknél. Ennek megelőzési módja jelenleg nem ismert, ám mielőbbi felismerése és kezelése esetén tünetmentessé tehető az egészségügyi probléma.

A terhességi cukorbetegség kockázatát növelik

A terhességi cukorbetegség az állapotosság ideje alatt fennálló magas vércukorszint, kialakulásának kockázata emelkedett, ha korábban terhességi cukorbetegség állt fenn, vagy 4 kilogrammnál nagyobb súlyú babát hozott világra az édesanya. Rizikófaktorként tartják számon a túlsúlyt, a 25 évnél idősebb kort, a családban már előfordult 2-es típusú cukorbetegséget, a PCOS (policisztás ovárium szindróma) fennállását.

Bár legtöbbször elmúlik a baba születése után, növeli a diabétesz későbbi kockázatát, és a gyermek elhízása, valamint cukorbetegsége is gyakoribb az érintettek körében. A túlsúly megszüntetése, az egészséges táplálkozás és a rendszeres mozgás sokat segíthet a probléma megelőzésében.

Cukorbetegség tünetei a bőrön

A kezeletlen cukorbetegség jelei a bőrön is megmutatkoznak.

(Képek: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük