Helyreteszi a bélflórát és a vérnyomást, stabilizálja a vércukorszintet: 7 étel a sokoldalú csicsókából

Ismerd meg a csicsóka páratlan hatásait és olyan különleges ételeket, amelyeket könnyedén elkészíthetsz belőle!

Csicsókareceptek
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A csicsóka igazi szuperélelmiszer, amely számos jótékony hatással bír. Ez az inulinban gazdag gumós növény nemcsak a bélflórát támogatja, hanem a vérnyomás szabályozásában is szerepet játszik.

Csicsókás ételek

Magas káliumtartalma révén csökkenti a szív- és érrendszeri problémák kialakulásának esélyét, míg alacsony glikémiás indexe miatt stabilizálja a vércukorszintet. A csicsóka rosttartalma segíti az emésztést és hozzájárul a jóllakottság érzéséhez, miközben kalóriatartalma alacsony. Mindezek mellett bővelkedik vasban, magnéziumban és foszforban, így természetes módon erősíti az immunrendszert. A csicsókából készült ételek egyszerre egészségesek és ízletesek – görgess lejjebb, hogy megtudd, hogyan teheted változatos formában az étrended részévé ezt a különleges alapanyagot.

A csicsókából készült könnyed és tápláló krémleves tökéletes választás hűvös napokra, ráadásul tele van vitaminokkal, rostokkal és ásványi anyagokkal - a receptért kattints ide!
A csicsókás saláta igazi különlegesség. 300 g csicsóka, 1 alma, 1 evőkanál citromlé, 2 evőkanál olívaolaj, só, bors és petrezselyemzöld kell hozzá. A csicsókát hámozd meg, majd reszeld le vékony szeletekre. Az almát is reszeld le, és locsold meg citromlével. Keverd össze az olívaolajjal, sóval, borssal és petrezselyemmel.
Fotó: rezkrr / Getty Images Hungary
Ebédre próbáld ki a csicsókás rizottót. 300 g csicsóka, ugyanennyi rizs, 1 hagyma, 1 dl fehérbor, 1 liter alaplé, 50 g vaj, ugyanennyi parmezán, só-bors kell hozzá. A hagymát pirítsd meg, majd add hozzá a rizst és a bort. Apránként adagold hozzá az alaplevet, folyamatos keverés mellett. Közben külön serpenyőben párold meg a felkockázott csicsókát. Keverd össze a rizottóval, adj hozzá vajat és parmezánt.
Fasírtot is lehet készíteni belőle. Ehhez 300 g csicsóka, 100 g sárgarépa, 100 g zsemlemorzsa, 1 tojás, só-bors és olaj szükséges. Reszeld le a csicsókát és a sárgarépát, keverd össze a tojással, zsemlemorzsával, sóval és borssal. Formázz kis gombócokat, és süsd ki forró olajban.
Csicsókás lepényhez 300 g csicsóka, 100 gramm tök, 200 g liszt, 100 ml víz, ízlés szerint só és olaj szükséges. Reszeld le a csicsókát és a tököt, és keverd össze a liszttel, vízzel és sóval. Formázz lepényeket, és süsd ki forró olajban mindkét oldalukat.
Egyedi ízvilágú mártogatóst is készíthetsz csicsókából, amely zöldségek vagy kenyér mellé is remek választás. A receptért kattintsd ide.
A csicsókachips egy ropogós, egészséges snack vagy köret, amely bármikor elkészíthető. A receptet itt találod hozzá.

Gyors, olcsó, mégis szuperegészséges vacsorák a hétköznapokra, amik a világ legegészségesebb diétájába is passzolnak

Olcsó alapanyagokból is lehet nagyon egészséges vacsorákat összeállítani, amik tökéletesen passzolnak a mediterrán diétába is.

Elolvasom

Lehet-e boldog, aki intelligens? - A tudás hatása a lelki egészségre

Kepes András író, újságíró a Femina Klub júniusi előadásán arra keresi a választ, hogyan találhatunk boldogságot egy folyamatosan változó, kihívásokkal teli világban. Hogyan formálhatjuk úgy az életünket, hogy az ne csak sikeres, de valóban örömteli is legyen?

További részletek: feminaklub.hu/

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2025. június 5. 18 óra

Helyszín: MOM Kulturális Központ

Promóció

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ehhez a cikkhez ajánljuk

Ezt is szeretjük