C-vitamin-por: tényleg jobb, mint a tabletta?

Megkérdeztük a gyógyszerészt

Dr. Brezanóczy Ferencet faggattuk a C-vitamin-porról.

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A nátha- és influenzaszezon küszöbén még azok is hajlandóak C-vitamin-tablettát szedni, akik az év más szakaszában kizártnak tartják, hogy szintetikus készítményekkel erősítsék az immunrendszerüket.

Ilyenkor a márkás tabletták és kapszulák mellett szinte minden évben előkerül a gyógyszertári C-vitamin-por - aszkorbinsav -, amely jóval olcsóbb, ám sokan attól tartanak, hogy esetleg nem elég hatékony.

A Vácz Remete Gyógyszertár gyógyszerészét, dr. Brezanóczy Ferencet kérdeztük a témában.

Mi az különbség a C-vitamin-por és -tabletták között?

- A C-vitamin-tabletták és a por állagú C-vitamin hatóanyaga megegyezik, a különbség, hogy a tabletták stabilizált formában tartalmazzák a hatóanyagot. A C-vitamin-por stabilitása a fény és hőérzékenység miatt kevésbé biztosított - tudjuk meg dr. Brezanóczy Ferenctől.

A C-vitamin-porból - jogszabályi korlát miatt - egyszerre csak 10 grammot vásárolhatsz, ám ha 1000 milligrammal számolsz, akkor is tíz napra elegendő adaghoz jutottál. Körülbelül egy késhegynyi adag teszi ki ezer milligrammot. A tíz napra elegendő 10 gramm pedig nagyjából 150 forintba kerül a gyógyszertárban.

Ezekben van a legtöbb C-vitamin! Képeken a legjobb őszi immunerősítők

Nézegess képeket!

Elolvasom

Erre figyelj a C-vitamin-por alkalmazásakor!

A hőérzékenysége miatt fontos, hogy a C-vitamin-port ne tedd forró - 40°C feletti - teába, ugyancsak lényeges szempont, hogy ne érintkezzen fémmel. Az sem mindegy továbbá, hogy mekkora dózisban fogyasztod:

- A megfelelő alkalmazásnál az állandó aszkorbinsavszint, és nem a mennyiség a legfontosabb. Téves elképzelés, hogy célszerű egyszerre nagyobb adag aszkorbinsavat bejuttatni a szervezetbe. Ha valaki naponta egyszer fogyaszt nagyobb dózisban C-vitamin-port, annak jelentős része a vizelettel távozik, ráadásul a feleslegesen bevitt nagy mennyiség a vesét indokolatlanul meg is terheli - részletezi dr. Brezanóczy Ferenc.

Felfázás? Cselekedj időben!

Az Urzinol tabletta a húgyutak betegségeire évszázadok óta bevált gyógynövény, a medveszőlő levelének kivonatát tartalmazza. Az Urzinol hasznos segítség az egyszerű hólyaghurut korai tüneteinek – sürgető vizelési inger, illetve égő érzéssel járó hólyagürítés – enyhítésében. Mindez a medveszőlőlevélben található növényi összetevők igazolt antibakteriális, valamint gyulladáscsökkentő és enyhe vízhajtó hatásának köszönhető.

Vény nélkül kapható, medveszőlőlevélkivonat-tartalmú hagyományos növényi gyógyszer

HAGYOMÁNYOS NÖVÉNYI GYÓGYSZER. A JAVALLATOKRA VALÓ ALKALMAZÁSA A RÉGÓTA FENNÁLLÓ HASZNÁLATON ALAPUL. A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

Promóció

Ennek oka, hogy míg a retard - vagyis nyújtott felszívódású - C-vitamin-készítmények folyamatosan adagolják a szervezetnek az aszkorbinsavat, addig a por állagú C-vitamin nem képes erre. Tehát naponta több alkalommal érdemes kisebb adagot bevinni.

Mennyi legyen a napi C-vitamin adagod?

Kattints az alábbi videóra, és hallgasd meg, hogy milyen veszélye lehet, ha hosszú távon és túl nagy dózisban fogyasztod a vízben oldódó C-vitamint!

Kinek ajánlott a használata?

A por állagú aszkorbinsav előnye, hogy könnyen oldható, belekeverhető különböző italokba - gyümölcslébe, langyos teába, limonádéba -, ételekbe. Érdemes megfontolni az alkalmazását, akár kisgyermekeknél vagy idős korban.

- Miután a legtöbb probléma megoldására kapható kész gyógyszer, illetve egyéb termék - megfelelő kiszerelésű formában -, ezért leginkább az orvos javaslatára fontolandó meg a C-vitamin-por használata - összegzi dr. Brezanóczy Ferenc.

Ezt is szeretjük