Kipucolja a bélrendszert, és segíti a fogyást: hogyan fogyaszd a bulgurt diéta alatt?

Isteni receptek bulgurral.

Bulgurból készült ételek
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A bulgur egyre nagyobb népszerűségnek örvend a fogyókúrázók körében és az egészséges életmód követői között, hiszen amellett, hogy semleges íze miatt remekül passzol salátákhoz, húsokhoz, segíthet a fogyásban is.

A bulgur – vagy más néven török rizs -  tulajdonképpen különböző méretű tört durumbúza, amelynek magjait hántolják, párolják, kiszárítják, majd durvára törik. Az előfőzés miatt hamar elkészül, így jóformán elég forró vízzel leforrázni. Ennek is kapható barna változata, a nálunk kevésbé ismert bezostye, melyet tarbúzából készítenek, íze pedig sokkal jellegzetesebb, a dióéra hasonlít.

Hogyan segít a bulgur a diéta alatt?

A barna bulgur magas rosttartalommal bír, ami megfelelő folyadékpótlás mellett gondoskodik arról, hogy az anyagcsere és az emésztés megfelelően működjön, és kalóriaszegényebb, mint a quinoa. Teljes kiőrlésű gabona lévén sokáig laktat és eltelít, így nincs szükség a nassolásra.

A bulgur E- és B-vitaminokban gazdag, amelyek támogatják a szénhidrát-, zsír- és fehérjeszintézist, valamint tartalmaz magnéziumot, vasat, káliumot, folsavat, amelyek a szervezet helyet működésében játszanak fontos szerepet.

Ha már unod a krumplit és a rizst, érdemes a köretet egy sokkal egészségesebb variációra cserélni, amit különböző finomságokkal spékelhetsz meg. Mutatjuk a recepteket!

A bulgur semleges íze miatt remekül passzol különböző húsokhoz, zöldségekhez, de gyümölcsökhöz is. A zöldséges változatára ide kattintva találsz receptet. Turbózd fel kukoricával és egy csokor friss petrezselyemmel.
A paradicsomban rengeteg C-vitamin található, ami megálljt parancsol a zsírsejteknek, a benne található rostok pedig felpörgetik az anyagcserét. Dobd fel egy kis gránátalmával, ami igazi szupergyümölcs, köszönhetően antioxidáns- és tápanyagtartalmának! A receptet ide kattintva találod.
A bulgur lilás színét a cékla adja. Fűszerezd bazsalikommal és oregánóval! A receptet itt találod.
Fotó: gerenme / Getty Images Hungary
A sült paprikából is készülhetnek finom, szemet gyönyörködtető fogások. Töltsd meg a zöldséges, gombás-bulguros töltelékkel, fűszerezd sóval, borssal, oregánóval és vöröshagymával, locsold meg egy pici olívaolajjal, és 180 fokon süsd 10-15 percig!
Fotó: zefirchik06 / Getty Images Hungary
Az alacsony kalóriás padlizsán remek kiegészítője lehet a bulguros rizottónak, amelybe bab, petrezselyem és lila hagyma került.
Ebbe a variációba különböző zöld színű zöldségeket rakhatsz: zöldbabot, borsót, de akár brokkolit is. Ízesítsd zöld fűszerekkel és frissen facsart citrom levével! Remekül passzol sovány fehér húsokhoz, de halakhoz is.
A bulgur szőlővel és almával is remek összhangot képez. A salátát dióval, de fodros kellel is feldobhatod.
Magas szintre emelheted az egyszerű bulguros rizottót, ha tenger gyümölcseivel spékeled meg.

Prémium vitaminok szerves forrásából

Fedezd fel a BioTechUSA új, prémium étrendkiegészítőit, melyeket a természet által inspirált hatóanyagok gondos válogatásával alkottunk meg a szervezetünk optimális működésének támogatására. A funkcionális termékek tökéletesen kiegészítik egymást, így teljeskörű megoldást nyújtanak a legmagasabb szintű napi rutinhoz.   

Promóció

Borító-és ajánlókép: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük