6 gyakori szokás, ami alvászavart okoz: miattuk kelsz kialvatlanul

Ismerős az érzés, amikor úgy ébredsz, mintha semmit sem aludtál volna? Tudd meg az okát, miért kelsz gyakran fáradtan!

Alvászavar okozói
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Az alvás fontosabb fiziológiai tényező, mint az evés: étlen tovább bírja az ember, mint huzamosabb ideig alvás nélkül. A jelenleg ismert, leghosszabb alvás nélkül töltött idő rekordja 11 nap. A Guiness Rekordok Könyvébe viszont nem került be vele az amerikai diák: az egészségre káros, veszélyes következményekkel járó csúcsokat nem vezetik minden idők legnagyobb teljesítményei között.

Az alvásnak két fázisát különböztetjük meg: a REM - rapid eye movement, vagyis gyors szemmozgás - fázisa az, amikor álmodsz, de nem töltődsz fel, míg a nem REM fázis a mély alvás - ez alatt történik a testi-lelki regeneráció. Egy alvásciklus 90-120 percből áll, ez idő alatt négy nem REM és egy REM fázis különíthető el ideális esetben.

Az Aludj jól! kedves esti elköszönés a Jó éjszakát! és a Szép álmokat! mellett, de valójában belegondolva ez a legfontosabb: jól aludni. Nem is gondolnád, mi minden állhat a pihentető alvás útjába.

Az ágy alvásra való

Ismerős, milyen nagy a kísértés egy-egy fárasztó munkanap után, hogy ruhástól bedőlj a párnák közé, és végigpörgesd a hírfolyamot a Facebookon vagy Instagramon? Nem feltétlenül jó viszont, ha az agyadban az ágyhoz társított kép nem kizárólag az alvás: nem is gondolnád, de a tudatalattid elraktározza mindazt a sok ingert, ami ér, és helyhez köti, ezért lehetséges, hogy este olyan dolgokon jár az agyad, melyek felett délután csak átsiklottál a mobilodon. Legyen egy kényelmes foteled vagy kanapéd, amit kifejezetten a délutáni henyélésekre tartogatsz.

shutterstock 184441376

Álmosan feküdj le, időben kelj!

Nem mindig éri meg belőni egy konkrét időpontot a lefekvésre: lehet, hogy az egyik napod fárasztóbb volt, és már este tízkor húznád a lóbőrt, míg máskor éjfélkor vígan nevetgélsz a kedvenc sorozatodon. Figyelj oda a tested rezdüléseire, és akkor helyezkedj el lefekvéshez, amikor már egyre sűrűsödnek az ásítások, és csukódik le a szemed.

Reggel viszont ne azt számolgasd, hányszor nyomhatod még le az ébresztőt: igyekezz mindig ugyanabban az időben kelni - hétvégén is, hiszen a rendszeresség beállít egy fix ritmust. A péntek esti buli után ugyanúgy húzd fel az ébresztődet - szombat délután viszont nyugodtan belefér egy kis szundi, hogy meglegyen a napi ajánlott hét-kilenc óra alvás.

Éjjeli mobilcsekkolás

Átfordulsz az egyik oldaladról a másikra, és egy pillanatra megébredsz? Ne nyúlj egyből a mobilodért! Próbálj meg azonnal visszaaludni, ha pedig ez nem megy, végezz valamilyen megnyugtató cselekvést, például írj, olvass, színezz vagy rajzolj. A közösségi oldalak nézegetése során akaratlanul is belebotlasz olyan hírekbe, melyek felzaklatnak, ezzel pedig lőttek az éjszakádnak.

A cikk az ajánló után folytatódik

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Ha olyan hajnali időpontban jön rád a felkelés, amikor úgy gondolod, hogy akár el is kezdhetnéd a napot, ne hezitálj. Ha visszaalszol, elképzelhető, hogy fáradtabban ébredsz, mint ha ötkor kikeltél volna az ágyból.

Külön alvóhely a kutyának

Nem újdonság, hogy az állatoknak más az alvásritmusuk: egyes kedvencek épphogy éjszaka élénkülnek fel, de a legtöbb háziállat álmodni is szokott, ezzel pedig könnyen megzavarja az alvásritmusodat. A négylábú kiskedvencek lehetőleg ne a hálószobádban töltsék az éjszakát! Mindkettőtöknek nyugodtabb lesz így az álma.

shutterstock 237699784

Mámoros álmok

Az alkohol az elalvást igaz, hogy részben segíti direkt szedatív, nyugtató hatása miatt, de egy hosszú, átbulizott éjszaka után kicsit spiccesen álomba szenderülni cseppet sem lesz pihentető. Az érrendszerre és az idegrendszerre gyakorolt hatás ellen nincs mit tenni: anélkül, hogy észrevennéd, jóval többször megébredsz, zavarosakat álmodsz, és ezért érzed úgy magad másnap, mint akin átment egy úthenger.

Iszol eleget?

Köztudott, hogy a koffeintől nem lehet aludni, míg a mézes tej segíti az elalvást. Azt viszont kevésbé hangsúlyozzák, hogy a napi folyadékbevitel is beleszól abba, hogy alszol: ha nem iszol eleget, az álmok is nehezebben jönnek a szemedre. Víz helyett szuper alternatívákat mutatunk!

Unod a mentes vizet? 10 egészséges ízesítő, aminek az íze is finom

Nézegess képeket!

Elolvasom
Ezt is szeretjük