Ezeket edd és idd lefekvés előtt, hogy átaludd az éjszakát: hozzájárulnak a nyugodt pihenéshez

Egyes ételek és italok hozzájárulhatnak a nyugodt pihenéshez.

GettyImages-1311885166
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A szakemberek javaslata szerint a felnőtteknek minden éjszaka 7-9 óra megszakítás nélküli alvásra kéne törekedniük. Ezt azonban valójában kevesen tudják kivitelezni, vagy azért, mert a mindennapi feladataik elvégzése a pihenőidő rovására megy, vagy mert alvászavartól szenvednek, ami nehezíti az álomba merülésüket, illetve gyakori ébredéseket okoz. 

Az, hogy mit eszik vagy iszik az ember lefekvés előtt, jócskán befolyásolhatja az elalvási sebességet és az éjszakai pihenés minőségét is. Valószínűleg a legtöbben tapasztalták már, hogy milyen nehéz elaludni egy nehéz, zsíros és fűszeres fogás után. Akadnak viszont olyan ételek és italok, amelyek fogyasztásakor épp ellentétes, alvástámogató hatás várható. 

Alvástámogató ételek és italok

A minőségi pihenést megakadályozó alvászavar egészségkárosító hatású, így nem csak azért muszáj foglalkozni vele, mert a nappali helytállást, munkavégzést, tanulást nehezíti. Az alváshiány egyebek mellett a diabétesz és a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát is növeli. Amennyiben a probléma hosszasan fennáll, érdemes szakemberhez fordulni vele. Bizonyos életmódbeli változtatások is segíthetnek, javasolt például kialakítani egy mindennap tartható ritmust, közel azonos időpontban lefeküdni és felkelni, illetve elkerülni az alvást nehezítő ételeket az esti órákban. A következő táplálékok és italok viszont segíthetnek a pihenésben, tégy egy próbát velük!

(Képek: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük