Ekkor már nem szabadna kávézni az alvásszakértők szerint: a biológiai órát is megzavarhatja a koffein

Figyelembe kell venni a koffein felezési idejét.

Koffein és alvás
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Sokak számára elképzelhetetlen a mindennapi működés kávé nélkül. Ez az első, amit reggel keresnek a lendületesebb napindítás reményében, és nem ritka, hogy egész nap az ébren maradást és a koncentrációt támogató "üzemanyagként" fogyasztják. 

A koffein javíthatja a mentális és a fizikai teljesítményt, élénkítheti az anyagcserét, ugyanakkor nem csak pozitív hatásai vannak, ha délután juttatod be a szervezetedbe, már akadályozhatja az éjszakai pihenésed is. A fogyasztásához nem árt némi tudatosság. 

Koffein és alvás

A koffein egy természetes pszichoaktív anyag, ami számos élelmiszerben és italban megtalálható. Természetes módon több növényben, például a kávébabban vagy a tealevélben is előfordul, ugyanakkor szintetikusan is előállítják. A kávé a legtöbbet fogyasztott koffeintartalmú ital, sőt ami azt illeti, az egyik legnépszerűbb ital napjainkban. Segíti az összpontosítást, kedvező hatással van a mentális és a fizikai teljesítményre, serkenti a központi idegrendszert. 

Koffeintartalmú étel vagy ital fogyasztását követően a gyomor és a vékonybél gyorsan felszívja a koffeint, annak maximális hatása a bevitelt követő 30 és 60 perc között jelentkezik, bár ez egyénenként eltérő lehet. A felszívódás után az anyag eloszlik az egész szervezetben, átjut a vér-agy gáton, az agyban pedig blokkolja az adenozinreceptorokat. Az adenozin egy elalvást segítő vegyület, ami az agyban termelődik az ébren töltött órák során.

A cikk az ajánló után folytatódik

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Minél több halmozódik fel belőle, annál álmosabbak leszünk. A koffein beavatkozása révén viszont éberek maradunk. Így aztán a vegyület beavatkozik a szervezet biológiai órája, a cirkadián ritmus működésébe is. 

Ekkor már nem kéne kávézni

Lényeges kérdés, hogy meddig tart a koffein hatása, hiszen ehhez lenne érdemes igazítani a fogyasztását is. A hatást a felezési idővel mérik, ez az a pont, amikorra a szervezet az elfogyasztott koffeinmennyiség felét már feldolgozta. A koffein felezési ideje 4-6 óra, így aztán az alvásszakértők felhívják rá a figyelmet, hogy a délután elkortyolgatott kávé bizony ébren tarthat éjszaka. Lefekvés előtt hat órával már nem javasolják a kávézást, különösen akkor, ha valaki egyébként is alvászavarral küzd. 

A felezési időt ugyanakkor befolyásolja néhány dolog, míg például a dohányosoknál akár 50 százalékkal is lerövidülhet, addig a várandósok koffein-anyagcseréje azt átlagosnál jóval lassabb. 

A koffein nem csak az elalvás idejét tolhatja el, az alvásminőséget is ronthatja, csökkentheti a lassú hullámú alvás idejét, amely az alvás mély, pihentető szakasza, nélkülözhetetlen ahhoz, hogy az ember reggel frissen és kipihenten ébredjen. Azok, akik leszoknak a kávézásról, vagy kávémentes hónapot tartanak, több pozitív hatás mellett javuló alvásminőséget is tapasztalhatnak.

Mi történik a testeddel, ha egy hónapig nem iszol kávét? 

Bár általában nem így gondolunk rá, a kávé egy élvezeti szer, ami viszonylag gyorsan koffeinfüggőséget okozhat. Nem könnyű lemondani róla, ám a hiányában jelentkező pozitív változások miatt megéri megpróbálni. 

Mi történik a testeddel, ha egy hónapig nem iszol kávét? Nem csak az alvásminőséged javulhat

A kávéról lemondani nem egyszerű, ám lehet, hogy megéri.

Elolvasom

(Képek: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük