Védik a memóriát, megelőzik a demenciát: 8 ital, amit napi szinten kellene fogyasztani

Nemcsak ételek, italok is bevethetők a memória védelme érdekében: agyserkentő hatásúak, segítenek megelőzni a demenciát.

Természetes agyserkentő italok
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A demencia a hosszú és rövid távú memóriáért, a beszédért és a problémamegoldásért felelős agyterületek működését is hátráltatja, amit az idegsejtek károsodása okoz az agyban. Ez a mindennapi életben súlyos zavarokat idéz elő. Kialakulását tekintve főleg az időseket érinti a betegség, de erősödését a helytelen életmóddal is összefüggésbe hozták már.

A memóriaprobléma nem csak demencia következményeként alakulhat ki, az agyműködést a vitamin- vagy tápanyaghiány, illetve gyógyszermellékhatás is hátráltathatja. A megfelelő táplálkozással, egyes ételekkel és a folyadékpótlással is sokat lehet tenni a szellem frissességéért.

Demencia megelőzése egészséges italokkal

Az agynak folyadékra van szüksége a megfelelő működéshez, mivel 75%-a vízből áll. Nem véletlen, hogy gyakran már egy pohár víztől is tisztábban gondolkozik az ember. De önmagában nem csupán a hidratáltság miatt fontos a folyadék. Egyes természetes összetevőkből, zöldségekből és gyümölcsökből készült turmixok vagy levek értékes hatóanyag-tartalmuknak köszönhetően szintén effektíven támogatják az agy működését, bizonyítottan memóriavédő hatással bírnak.

A kávé nemcsak koffein-, hanem klorogénsav-tartalma miatt is hatékony agyserkentő. Naponta 40-300 milligramm koffein, azaz 120-720 milliliter kávé elfogyasztása bizonyítottan segít koncentrálni, és támogatja a memória működését is. Emellett egy 2010-es kutatás szerint az Alzheimer-kór ellen is véd.
Fotó: Ben Monk / Getty Images Hungary
Az áfonyalé magas polifenol- és antocianin antioxidáns tartalma miatt igazi memóriajavító. Több tanulmányban is vizsgálták pozitív tulajdonságait, rövid távú és hosszú távú memóriát serkentő hatását is észlelték, jelenleg is kutatják jótékony tulajdonságait. Házilag leturmixolt áfonyából készült friss lé a legoptimálisabb a fogyasztásra.
Fotó: Getty Images Hungary
Egy 2011-es kutatásban kiderült a gyömbérről, hogy jelentősen növeli a kognitív funkciók működését, és támogatja a memóriát. A gyömbértea napi szintű fogyasztása segít koncentrálni, felpörgeti az agyműködést, és az emlékezőképesség minőségét is javítja, mindezt feltehetően magas antioxidáns-tartalmának köszönhetően.
Fotó: Getty Images Hungary
A zöld smoothie-k aranyat érnek, legyen szó kelkáposztáról, spenótról, uborkáról, zöld almáról vagy friss zöldfűszerekről. Az említett zöldségek, gyümölcsök magas C-vitamin- és antioxidáns-tartalommal rendelkeznek. A kelkáposzta magas luteintartalma miatt is értékes, mely bizonyítottan segít megelőzni a demencia kialakulását.
Fotó: wmaster890 / Getty Images Hungary
A cékla gazdag nitrátokban, ami a test oxigénellátását és a véráramlás működését támogatja. Ez a fontos anyag szerepet játszhat az agy nyelvért, tanulásért és döntéshozatalért felelős területeinek a védelmében. 100%-os gyümölcsléként is fogyasztható naponta 1-2 pohárral, jótékony hatóanyaga miatt egy 2017-es kutatás szerint csökkenti a demencia kialakulásának esélyét.
Fotó: Getty Images Hungary
A ginkgo biloba gyógytea magas antioxidáns-tartalma miatt bizonyítottan enyhíti az Alzheimer-kór tüneteit, és csökkenti a demencia kialakulását.
Fotó: Getty Images Hungary
A kurkuma latte meleg, krémes ital, melyet arany tejként is emlegetnek. 2019-es kutatás szerint a kurkuma kurkumintartalma miatt az agyban termelődő idegsejtvédő fehérje termelődését növeli, csökkenti a demencia kockázatát. Elkészítéséhez fél liter mandulatej, egy teáskanálnyi kurkumaőrlemény, fél teáskanálnyi őrölt fahéj és 2 evőkanálnyi agavészirup vagy egyéb édesítő szükséges. Lassan melegítsd fel a tejet, majd keverd hozzá a kurkumát és a fahéjat, végül vedd le a tűzről. Ezután már tálalhatod is, és ízlés szerint édesítheted.
Fotó: Getty Images Hungary
A narancslé gazdag C-vitaminban, mely az idegrendszert támogatja. Egy átfogó kutatásban kiderült, hogy akiknek a szervezete több C-vitamint tartalmazott, azok jobban figyeltek, és pontosabban emlékeztek. Érdemes frissen facsart narancs levéből naponta 1-2 pohárral fogyasztani, mert a boltban kaphatóak gyakran hozzáadott cukorral készülnek.
Fotó: Getty Images Hungary

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ehhez a cikkhez ajánljuk

Ezt is szeretjük