Jó tesz az agyműködésnek, és még finom is - Ettől az élelmiszertől 60 felett is friss maradsz

Valószínűleg a te hűtődben is megtalálható, mégsem tudsz erről a kedvező hatásáról.

Agyműködés-serkentő étel
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Ezt az élelmiszert az emberek nagy része naponta, hetente fogyasztja. Sokak valósággal függői, hiszen kazeintartalma hatással van az agy függőséget irányító területeire, így fogyasztása a morfinhoz hasonló boldogságérzetet ad.

Ez az étel tele van zsírral, és kalóriákban sem szűkölködik. Azonban ha ötven-hatvan év felett vagy, bátran eheted, hiszen egy új kutatásban kapcsolatot fedeztek fel az élelmiszer rendszeres fogyasztása és a jobb kognitív képességek között.

Ettől az élelmiszertől 60 felett is friss maradsz

Az Alzheimer-kór globálisan rengeteg idős embert érint, ezért a különböző étkezés- és életmódbeli tényezők hatása kiemelkedő jelentőséggel bír. Egy folyóiratban közzétett tanulmány szerint összefüggés lehet a rendszeres sajtfogyasztás és a jobb kognitív egészség között az idősek körében. A különböző tejtermékek - különösen a sajt és a tej - jótékony hatása régóta a kutatások középpontját képezi.

GettyImages-85652822
Fotó: Jupiterimages / Getty Images Hungary

Idősek sajtfogyasztási szokásait figyelték

A kutatás 1516 főt számláló, 65 éves és annál idősebb résztvevő adatait elemezte. Az alanyokat részletes felméréseknek vetették alá, amelyek során az étkezési szokásaikat figyelték meg, különös tekintettel a sajtfogyasztásra. Ezt követően egy 30 pontos, kognitív funkciókat mérő tesztet végeztek el, ami a tájékozódást, figyelmet, memóriát, nyelvet és vizuális-térbeli képességeket vizsgálta. A 23-as vagy annál alacsonyabb pontszámot alacsonyabb kognitív funkcióra utaló értéknek minősítették.

Az adatok elemzése során olyan változókat vettek figyelembe, mint az életkor, a fizikai aktivitás és az általános táplálkozási szokások. Az eredmények kimutatták, hogy azoknál a résztvevőknél, akiknél a sajt az étrend egyik alapját képezi, kisebb valószínűséggel regisztráltak 23-as vagy annál alacsonyabb pontszámot a teszten.

A cikk az ajánló után folytatódik

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

A résztvevők eredményei alapján kiderült, hogy a sajtfogyasztás fordítottan arányos a kognitív funkciók csökkenésével, még több zavaró tényező bevonása után is. A kutatók szerint azonban a jövőben több nagyszabású elemzésre van szükség az ok-okozati összefüggés megerősítéséhez.

Még több agyserkentő ételért kattints tovább!

Minden ember életében vannak olyan időszakok, amikor úgy érzi, nehezére esik a koncentráció, pedig szüksége lenne a tiszta fejre és a friss gondolatokra. Sokan ilyenkor a kávéra és az energiaitalokra esküsznek, pedig vannak egészségesebb opciók is, amelyek segítenek az agy felpörgetésében.

Javítják a koncentrációt, serkentik az agyműködést: 8 étel és ital, ami segíti a gondolkodást

Nézegess képeket!

Elolvasom

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük