Az ételfüggőség teljesen más jellegű addikció, mint a drogfüggés vagy az alkoholizmus. Az evésről ugyanis nem lehet leszokni, arra szükség van az életben maradáshoz. De éppen ezért nagyon könnyű függőjévé válni egyik vagy másik ételnek.
Amerikai kutatók szerint az emberek akár 20%-a is szenvedhet ételfüggésben anélkül, hogy tudna róla. A kórosan elhízottak körében ez az arány jóval magasabb. Ez azt jelenti, hogy ezek az emberek ugyanúgy nem tudják abbahagyni egyes ételek fogyasztását, ahogyan a lavinaivók az ivást.
Addiktív ételek
Jó hír, hogy csak bizonyos ételek tudnak függőséget okozni. A Michigan University tudósai több mint ötszáz ételfüggő étkezési szokásait vizsgálták. Egy 35 ételből álló listát adtak át a résztvevőknek, amit a Yale élelmiszer-függőségi skálája alapján állítottak össze, azután megkérték az alanyokat, hogy értékeljék, mennyire nehéz ellenállniuk az adott ételnek.
Nem meglepő módon a lista élén feldolgozott élelmiszerek állnak. Ráadásul a legtöbb felsorolt ételben rengeteg a zsír és cukor is. Mutatjuk, melyik ételeket kell elhagynod, ha nem akarsz te is ételfüggővé válni.

A pizzának rettentő magas a kalóriatartalma, és sok benne a zsír, valamint a finomított liszt. Ráadásul már az illata is reakciót válthat ki. Próbálj tehát mértéket tartani a mennyiséggel!
Fotó: Proformabooks / Getty Images Hungary

A fagylalt cukorban-zsírban dúskál, ezért kifejezetten kerülendő. Ráadásul a hideg hatására kevésbé érzed, mennyire édes finomságot eszel, így sokkal több cukrot vehetsz magadhoz, mint szeretnéd. Nyáron, ha hűsölésre vágysz, próbáld meg elkészíteni fagyasztott gyümölcsből és sovány joghurtból, hozzáadott cukor nélkül.
Fotó: Pixabay.com

A sült krumpliban rengeteg a zsír. Ráadásul, ha nem elég forró olajban sütöd ki, csak még jobban megszívja magát. Alternatívaként próbáld kis olívaolajba forgatni, majd fűszerezni, és sütőben megsütni a krumplit. Ugyanolyan finom, és sokkal egészségesebb.
Fotó: Getty Images

A sajtburger is előkelő helyen szerepelt az addiktív ételek listáján. Nem is csoda. Dúskál kalóriában, zsíros, és tele van sóval. Ha otthon próbálod elkészíteni, használj sovány marhahúst vagy csirkét, esetleg hagyd el teljesen a bucit.
Fotó: Roxiller / Getty Images Hungary

A sajtok, amilyen finomak, annyira sok bennük a kalória. Egy kis szelet sajt még lehet egészséges, főleg, ha száraz, de vigyázz, mennyit használsz belőle. Ha sajtra vágysz, válassz parmezánt, és bánj vele mértékkel.
Fotó: Getty Images

A bacon isteni finom, de rettentő zsíros is. A sülő szalonna illata egyesek szerint egyenesen ellenállhatatlan. Ezért az úgynevezett Maillard-reakció felelős: a szalonna felszínéről elpárolog a víz, a fehérjék, cukrok, aminosavak és a zsír pedig reakcióba lépnek egymással. A keletkező 150 vegyület, köztük a piridin felelős az utánozhatatlan aromáért.
Fotó: HandmadePictures / Getty Images Hungary

Nincs mozi popcorn nélkül? Pedig a filmekhez kapható pattogatott kukorica rettentő vajas és sós. Ráadásul alig van benne hasznos tápanyag. Lényegében üres kalória, ami csak rosszat tesz neked.
Fotó: bhofack2 / Getty Images Hungary

Igaz, hogy a reggeli gabonapehely elvileg arra szolgál, hogy telve legyél energiával a nap során, de ugyanakkor tele van cukorral és finomított szénhidráttal. Válassz helyette inkább zabkását, ami lassan szívódik fel, és a rostosságának köszönhetően még az emésztést is serkenti.
Fotó: Getty Images
Prémium vitaminok szerves forrásából
Fedezd fel a BioTechUSA új, prémium étrendkiegészítőit, melyeket a természet által inspirált hatóanyagok gondos válogatásával alkottunk meg a szervezetünk optimális működésének támogatására. A funkcionális termékek tökéletesen kiegészítik egymást, így teljeskörű megoldást nyújtanak a legmagasabb szintű napi rutinhoz.
Promóció
Kiemelt kép: Getty Images.