A hosszan tartó menstruáció okai

Az utóbbi időben megszaporodott a menzesszel töltött napok száma? Jóindulatú daganat és hormonális változás is okozhatja.

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Attól, hogy menstruációd nem éppen a tankönyv szerint 28 naponként érkezik és öt napig tart, még nem kell megijedned. Számos egyéni különbség befolyásolhatja a menzesz hosszát. Elsősorban akkor érdemes orvoshoz fordulnod, ha a hosszan tartó vérzés az újdonság erejével hat - korábban nem volt jellemző rád.

Mióma - jóindulatú méhdaganat

A mióma a méhizomzat jóindulatú daganata, mely igen gyakori jelenség a fogamzóképes korú nők esetében. A 35-45 éves korosztály mintegy 30%-ánál kialakul. Hatására a méhizomzat megvastagszik, nem képes kellőképpen összehúzódni, így fokozott vérzéssel jár. Amíg nem okoz komolyabb panaszokat, pusztán sűrűbb nőgyógyászati kontrollvizsgálat szükséges, ám ha az alábbi kellemetlen jelekkel jár, valószínűleg elengedhetetlen a beavatkozás.

A mióma tünetei

  • Hosszan tartó, erős menzesz.
  • Sikertelen teherbeesési kísérlet.
  • Gyakori vizelési inger - ha nyomja a hólyagot.

A mióma kialakulásában jelentős szerepe van a magas ösztrogénszintnek. A kisebb miómákat rendszerint kimetszik. Szóba jöhet még az úgynevezett mióma-embolizációs kezelés, melyet katéter segítségével végeznek az egyik lágyéki artérián keresztül.

Apró szemcsékkel juttatnak a daganathoz, megakadályozva így a mióma növekedését. Amennyiben azonban a daganat túl nagyra nőtt, veszélyezteti a környező szervek egészséges működését, jellemzően méheltávolítást javasol az orvos. Ezt a beavatkozást még gyermeket tervező nők esetében természetesen - ha csak lehet - elkerülik.

Görcsök ellen

Ha a menstruációs görcsök sem kerülnek el, nézd meg nőgyógyász szakértőnkkel készült videónkat!

Nőgyógyászati polip

A méhnyak- vagy méhpolipok szintén jóindulatú daganatok, ám - ellentétben a miómával - nem a méhizomzatból, hanem a nyálkahártyából fejlődnek ki. Jellemzően gyulladásos vagy hormonális folyamatokra vezethető vissza kialakulásuk.

A polip hatására a menzesz elhúzódhat, de az alábbi jelzések is gyakran hívják fel a figyelmet a rendellenességre.

A méhnyak- és méhpolip tünetei

  • Közti vérzés.
  • Közösülést követő vérzés.
  • Rendellenes hüvelyi folyás.

Nem jellemző a polipok elrákosodása, ám a biztonság kedvéért az orvos szövettani vizsgálatot is végeztet. Szerencsére a műtét ma már leggyakrabban endoszkópos eljárással történik, így elkerülhető a hasüreg feltárása.

Az új műtéti technikáknak köszönhetően a beavatkozás hatékonysága is megnőtt. Ám mindennek ellenére sajnos a polipok hajlamosak a kiújulásra is, ezért a beavatkozást követően rendszeres orvosi ellenőrzésre van szükség.

Hormonális problémák

A hosszan tartó menstruáció hátterében hormonális rendellenességek is állhatnak. Így például a pajzsmirigy csökkent működése is összefüggésbe hozható az elhúzódó ciklussal. Az apró szerv által termelt hormonok hatással vannak az egész test működésére, így alulműködése számos további tünetet okozhat. Kiszűréséhez pajzsmirigyfunkció-vizsgálat szükséges. Ha pedig bebizonyosodott a betegség gyanúja, az orvos hormontablettát ír fel.

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Az is előfordulhat, hogy az ösztrogén, illetve a progeszteron hormonok egyensúlya bomlott meg valami miatt a szervezetedben. Akárhogy is, ha néhány hónapja a korábbi képest szokatlanul hosszan tart a menzeszed, mindenképpen érdemes felkeresned a nőgyógyászodat.

OLVASD EL EZT IS!

csikos agynemuhuzat
  • menstruáció
  • menstruációs görcsök ellen

Tények és tévhitek a menstruáció alatti szexről

Ezt is szeretjük