A civilizált ember eltávolodása a természettől tetten érhető a modern táplálkozásban és az élelmiszerek előállításában. Talán te is mind több mesterséges édesítőszert, színezéket veszel magadhoz, anélkül, hogy tudnál róla. Lapozd végig az alábbi galériát, és ismerj meg néhány veszélyes rákkeltő adalékanyagot, melyekkel jobb vigyáznod.

A nátrium-glutamát - E621 - az egyik legismertebb ízfokozó. Kereskedelmi forgalmazása a fehérjében gazdag készételek és a gyorsétterem-hálózatok termékeinek elterjedésével nőtt hatalmas méretűre.

Az édesítőszerként használt ciklamát - E 952 - kromoszómakárosodást okozhat. Nagyobb mennyiségben kísérleti patkányoknál hólyagrákot idézett elő. Rágógumik, cukormentes italok ízesítésére használják.

Viták tárgyát képezi, hogy az aszpartám - E 951 - nevű édesítőszer hozzájárul-e a rákos megbetegedések kialakulásához. Cukor-, illetve alkoholmentes italok, lekvárok édesítésére használják.

Húsfélék színezőanyagaként és tartósítószereként használják az E250-es számú nátrium-nitritet. A gyomorba és a tápcsatorna további részeibe jutva nitrózaminná alakul, és DNS-károsodást okoz.

Elsősorban fagylaltok, illetve jégkrémek színezésére használják a brillantkék - E133 - elnevezésű színezőanyagot, de kozmetikumokban is megtalálható. Egyes szakemberek szerint rákkeltő.

A guargumit - E 412 - többek között majonézekhez, ketchupokhoz, szószokhoz, tejtermékekhez, kakaóitalokhoz, üdítőkhöz, szörpökhöz, sonkákhoz, lekvárokhoz és péksüteményekhez használják.

Az E 950 jelű, K-aceszulfám nevű édesítőszer felhasználási köre kiterjedt: alkalmazzák cukormentes és alkoholos italok édesítésére, valamint gyümölcs- és zöldségkonzerveknél is használják. Állatkísérletek tanúsága szerint rákkeltő.
Képek! 6 ártalmatlan E-szám az élelmiszerekben
Természetesen nem kell minden csomagoláson látható E-számtól megijedned. Lapozd végig az alábbi galériát, és tájékozódj az ártalmatlan adalékanyagokról is.
Képek! 6 ártalmatlan E-szám az élelmiszerekben
Nézegess képeket!
Elolvasom