3 veszélyes rákkeltő anyag, amit minden nap fogyasztasz

Így csökkentsd a bevitelüket

Néhány adalékanyag hosszú távon károsíthatja az egészséged.

beauty and style
Top olvasott cikkek

Ahhoz, hogy minél tovább megőrizd az egészséged, fontos, hogy betarts néhány alapszabályt, valamint elkerülj bizonyos élelmiszereket. Ehhez azonban tisztában kell lenned azzal, hogy pontosan mely adalékanyagok jelentenek veszélyt az egészségedre.

Aszpartám - veszélyes édesítőszer

Ez az édesítőszer E951 néven is ismert, közkedvelt adalékanyag. Rákkeltő hatásáról jó ideje vitáznak a tudósok. Az egyik tábor szerint az aszpartámban található aminosavak - az aszpartámsav és a fenilalanin - természetes formában számos húsfélében, gabonában, valamint tejtermékben is jelen vannak. Továbbá a metilészterek - melyeket szintén tartalmaz a vegyület - a zöldségeknek és gyümölcsöknek is alkotórészei.

Egyes kutatások szerint azonban a mesterséges édesítőszer növeli a nyirokrendszeri daganatos megbetegedések, valamint a mellrák kockázatát is. Ezt arra alapozzák, hogy lebomlása során mérgező formaldehid szabadul fel a szervezetben.

Nitrózaminok - húsfélékben

Olyan élelmiszerekben található meg ez az anyag, melyek tartósításához nitrites pácsót használnak élesztő- és penészgombák ellen. De nem csupán a tartósítás miatt alkalmaznak nitritet, hanem a húsfélék kellemes színét is ezzel próbálják elérni.

A nitritekből az emésztés, valamint a sütés során nitrózaminok keletkeznek, melyek veszélyesek az emberi szervezetre. Tudományos kutatások bizonyították, hogy nagy mennyiségben előidézhetik a nyelőcső-, illetve a gyomorrák kialakulását. Épp ezért jól teszed, ha elkerülöd a kálium-nitrittel - E249 -, valamit a nátrium-nitrittel - E250 - tartósított húskészítményeket.

Akrilamid - chipsekben

Az akrilamid elsősorban a magas hőmérsékleten - 120 fokon - hevített szénhidráttartalmú élelmiszerekben van jelen. A gabonafélékben, cukorban vagy épp a kávéban megtalálható aszparagin nevű aminosav hőkezelése során keletkezik a mérgező akrilamid vegyület.

Legnagyobb mennyiségben azonban a különböző chipsekben és húsokban található. Rákkeltő hatását már 2002-ben bizonyították állatkísérletekkel. Épp ezért jobban teszed, ha lemondasz az ínycsiklandozó, ám egészségkárosító nassolnivalókról, és inkább pisztáciával, pattogatott kukoricával vagy sós mogyoróval pótolod őket. Ha pedig burgonyát vagy húst sütsz, mindenképpen ügyelj rá, hogy az olajat csak egyszer használd, valamint arra is, hogy ne hevítsd túl. Ezzel jót teszel az egészségednek, ráadásul az étel is ízletesebb lesz.

Méregteleníts!

A szervezetedben felhalmozott méreganyagok ellen a legjobb módszer a méregtelenítés. Dietetikus szakértőnk elmondja, hogyan végezd!

Ami ellen nem sokat tehetsz

Bármilyen körültekintő vagy, sajnos nem kerülhetsz el minden veszélyforrást. A különböző állati eredetű táplálékok ugyanis nem csupán a feldolgozás során válhatnak veszélyessé, hanem maga az állat is fogyaszthat mérgező takarmányokat. A mikrotoxinokkal - penészgombák elleni mérgek - szennyezett takarmányok például veszélyt jelenthetnek az emberre is. Bár ezen vegyületek nagy része kiürül az állat szervezetéből, kis részük lerakódhat a májban. További mérgező anyagok - mint például különféle nehézfémek vagy növényvédő szerek - is bekerülhetnek az disznók, marhák vagy szárnyasok húsába. Ezek különösen a májban, a vesében és a zsírban halmozódnak fel.

Védekezési lehetőségek

Egyes kutatók szerint az állati eredetű táplálékokban tízszer annyi vegyszer halmozódik fel, mint a zöldségekben és a gyümölcsökben. Ennek fényében szerencsésebb előnyben részesíteni a zömében növényi eredetű élelmiszereket. Kerüld azokat a táplálékokat is, melyek csomagolásán gyanúsan sok adalékanyag van feltüntetve, továbbá ne süsd túl a húsokat.

Biotermékek

Ha teheted, inkább bio-élelmiszereket vásárolj. Ezen termékek legfőbb kritériumai, hogy kizárólag vegyszermentesen termesztett alapanyagok felhasználásával készülhetnek, illetve a termesztés során csak biológiailag lebomló szerek használhatók. A biotermékek csomagolásán a következő adatokat keresd: az alkotórészek és az élelmiszer neve előtt szerepelnie kell az öko vagy bio kifejezésnek, továbbá az ellenőrző szervezet nevének és kódszámának. Hazánkban a Biokontroll Kht. jelzését kell keresned.

Ezt is szeretjük