4 feketelistás táplálék, amely leblokkolja az anyagcserét

Ezért nem tudsz lefogyni!

Hiába a mozgás és a diéta, ha az anyagcseréd nem működik rendesen.

Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Lelassult anyagcserével, renyhe bélmozgással és túlterhelt kiválasztó szervekkel képtelenség lefogyni, sőt, a már a felszedett túlsúly oka is igen gyakran a rosszul működő anyagcsere.

Bizonyos ételek tovább rontják a helyzetet azzal, hogy blokkolják az anyagcsere-folyamatokat és túlságosan leterhelik az emésztést.

Íme, négy olyan étel, amit kerülj el messzire, ha helyre akarod állítani tested tápanyag-kiválasztását!

Félkész és zacskós ételek

Az előre csomagolt vagy instant ételeket általában nagy mennyiségű só hozzáadásával tartósítják, ami megterheli a vesét és lelassítja az anyagcserét. A szervezeted így nem tudja majd kiválasztani a felesleges vizet, az pedig megreked a sejtek között, és puffadás, pluszcentik és nem utolsósorban pluszkilók formájában jelentkezik.

A fentieken túl, hogy az előre gyártott, sokszor hónapok óta a polcokon álló ételek kicsomagolás után felvehessék a versenyt a frissen készített élelmiszerek ízével és illatával, a gyártók a zacskóba egy jó adag mesterséges adalékanyagot és ízfokozót, valamint színezékeket is csomagolnak.

Ezeket a mesterséges anyagokat a tested nem képes lebontani, ezért azok az anyagcsere lelassulásához, emésztőszervi megbetegedésekhez és elhízáshoz vezethetnek.

Ömlesztett sajtok

A kalciumban és fehérjében gazdag tejtermékek kedvező tulajdonságai nem érvényesek a zsíros, ömlesztett sajtok esetében, amelyek számtalan különböző eljáráson esnek át, míg elérik a kívánatos állagot. A különböző állományjavítók az adalékanyagokhoz hasonlóan megterhelik a kiválasztó szerveket és lelassítják az anyagcserét.

Az ömlesztett sajtok ráadásul nem tartalmazzák a lebontásukhoz szükséges enzimeket, a zsíros, ragacsos anyag pedig megtapad a bélcsatornák bolyhaiban, és szó szerint eldugul tőle az emésztőrendszer. A megrekedt táplálékrészecskék erjedni kezdenek, bélgyulladást, emésztőszervi megbetegedéseket, savasodását, nem utolsósorban pedig az anyagcsere lelassulását okozzák.

Mit mond a szakértő?

Hogyan függ össze az anyagcsere lelassulása az elhízással, és melyek a legkárosabb ételek? Hallgasd meg dietetikus szakértőnk véleményét!

Fehér lisztből készült péksütemények

Cukor, finomított liszt és zsírsavak - a renyhe anyagcseréhez és elhízáshoz vezető út ezzel a három táplálékkal van kikövezve, az édes péksütemények pedig ezek mindegyikét tartalmazzák.

Azon túl, hogy ezek az ételek csak nagyon rövid időre enyhítik az éhséget, ellenben a belőlük származó anyagokat a tested csak nagyon lassan és nehezen tudja lebontani, a finomliszt a salakanyagok eltávolításának is gátat vet - mivel semmilyen ballasztanyagot nem tartalmaz, masszív, mozdíthatatlan csomóvá áll össze a bélrendszerben.

Ha szereted valamilyen süteményféleséggel indítani a napot, válassz teljes kiőrlésű lisztből készült pékárut, lehetőleg olyat, amit friss vagy aszalt gyümölcsökkel töltöttek meg, így a benne található rostok már kora reggel segítenek elindítani a kiválasztó folyamatokat.

Panírozott húsok

A zsemlemorzsa nem más, mint a többnyire fehér lisztből készült kenyér reszeléke, és mielőtt ebbe forgatnád a sütésre váró húst, a panírozáshoz még egy adag tiszta fehér lisztbe is bele kell mártanod. Ahogy fentebb is írtuk, ez a nehezen vagy csak alig emészthető finomított táplálék önmagában sem hat kedvezően az anyagcserére, de a panír sütés közben még olajjal is bőven megszívja magát, amiben ilyen magas hőfokon még veszélyes anyagok is keletkeznek.

A helyzetet tovább rontod, ha disznó- vagy marhahúst rántasz ki, a vörös húsok ugyanis a legnehezebben emészthető ételek táborába tartoznak. Így már heti néhány szelet rántott sertéshús is komoly kihívást jelent az emésztésedre nézve, ez pedig az anyagcseréd lelassulásához vezet. Ha élénkíteni szeretnéd a kiválasztó folyamatokat, fogyassz inkább párolt vagy grillezett fehér húsokat.

Ezt is szeretjük