
A legveszélyesebb adalékanyagok listája
Légy tisztában vele, milyen élelmiszer-adalékokat érdemes kiiktatnod az étrendedből!

Nap mint nap számos olyan élelmiszer kerül az asztalodra, mely adalékanyagokat tartalmaz. Ezek közül némelyek veszélyesek, míg mások ártalmatlanok. Nem megoldás, ha legyintesz rájuk, de az sem, ha idővel nem vagy hajlandó olyan élelmiszert fogyasztani, aminek címkéjén E-számot látsz. Cikkünkben azokat az adalékanyagokat mutatjuk be, melyek kimondottan kerülendők.
Mi szükség az E-számokra?
Sajnos nagyon sok minden van ezeknek az E betűvel jelölt vegyszereknek a listáján, ám az igazság az, hogy sok esetben nehezen boldogulnál nélkülük. Ha nem lennének adalékanyagok, mindig csak aznapra vásárolhatnál, kevés lenne a feldolgozott étel, egyes gyümölcsöket és zöldségeket csak a szezonban ehetnél. Valóban vannak veszélyes ételadalékok, ezekről azonban többnyire tudunk is. A bajt az okozza, hogy ennek ellenére is találkozhatsz velük, noha a legtöbb esetben határérték alatt. Tehát ez utóbbiakra érdemes odafigyelned, és, ha módodban áll, tartózkodj tőlük.
Miért éppen E?
A feldolgozott élelmiszerek csomagolásán az adalékokat E betűvel és egy kóddal jelölik. Ezt a jelzésrendszert a hajdani Európai Közösség még az 1960-as években dolgozta ki a kémiai elnevezések megértéséből származó nehézségek elkerülése érdekében.
A fogyasztó megfelelő tájékoztatása ugyanis megkívánja, hogy a felhasznált anyagok - közöttük az adalékanyagok is - fel legyenek tüntetve az élelmiszer csomagolásán.
Az Európai Közösség kezdetben négy élelmiszeradalék-csoportot állapított meg. A későbbiekben a lista egyre bővült, például az ízfokozók - E620-640 és E950-960 - családjával, melyek elnyomják az ízbeli hibákat.
Alapvető élelmiszeradalék-csoportok
- Színezékek: E100-E199.
- Tartósítószerek: E200-E299.
- Antioxidánsok: E300-E399.
- Emulgeálók, stabilizálók, sűrítők és zselésítők: E400-E499.
Veszélyes élelmiszer-adalékok
Az E100-tól E521-ig nagyon sok adalékanyag van, ami veszélyes is lehet az egészségedre nézve. Épp ezért kiemeltünk néhányat, mely fokozottan káros az emberi szervezetre.
A nitritek és nitrátok - E249-252
A pácolt húskészítmények állandó alkotói. Ezenkívül jelentős mennyiségben fordulhatnak elő a primőr zöldségekben - salátában, spenótban, retekben - a nitrogéntartalmú műtrágyák helytelen alkalmazása miatt. Egészségedet súlyosan veszélyeztető vegyületcsoport, hiszen a vér károsításával annak oxigénszállító képességét csökkentik, valamint a belőlük képződő nitrózamin karcinogén.
Kéndioxid és szulfitok - E220-228
Fő felhasználási területe a borászat és a világos színű zöldségek, gyümölcsök előtartósítása, a világos színű aszalványok gyártása.
Előszeretettel alkalmazzák a háztartások és vállalkozók is a nem hőkezelt savanyúságok színének és állományának megőrzésére. Ez a vegyületcsoport már kis koncentrációban is károsítja a központi idegrendszert, és erős allergizáló hatása miatt fejfájást, allergiás, asztmás rohamokat idézhet elő.
Nátrium-glutamát - E621
A legismertebb ízfokozó. Kereskedelmi forgalmazása a fehérjében gazdag készételek és a gyorsétterem-hálózatok termékeinek elterjedésével nőtt hatalmas méretűre. Mellékhatásként depresszió, fejfájás, mellkasi fájdalmak, szapora szívverés jelentkezhet. Étvágynövelő hatása elhízáshoz vezethet. Emellett az sem mellékes, hogy a fogyasztót megtéveszti az élelmiszer tényleges összetételét illetően. A glutamátot általában szójából nyerik, és húskészítményekhez adagolják.
Adalékanyagok és fogyás
Bizonyos élelmiszer-adalékanyagok túlzott fogyasztása a diétádat nehezítheti meg. He nem érted, miért nem sikerül lefogynod, nézd meg videónkat!
Aszpartám - E951
Folyamatos viták tárgyát képezi, hogy az aszpartám nevű édesítőszer hozzájárulhat-e a rákos megbetegedések kialakulásához. Az Európai Ramazzini Intézet - Bologna, Olaszország - 2005-ben megjelent tanulmánya szerint valószínűsíthető az összefüggés.
Ciklamát - E952
Az édesítőszerként használt ciklamát nevű ételadalék kromoszómakárosodást okozhat. Nagyobb mennyiségben adagolva kísérleti patkányoknál hólyagrákot idézett elő, ezért számos országban betiltották, más országokban korlátozták használatát. Rendszeres fogyasztás mellett bőrirritációt és hasmenést is okoz. A hivatalos adatok szerint viszont a ciklamát az élelmiszerekben alkalmazott mennyiségben ártalmatlannak számít.
-
Kis méretű ezüst karika fülbevaló4 100 Ft
-
Arany csepp medál31 200 Ft
-
Rock and Roll szív alakú fülbevaló8 490 Ft
-
Csepp alakú cirkóniával és édesvízi igazgyönggyel díszített ezüst nyaklánc13 900 Ft
-
Fehér Swarovski® kristályos dupla ékszerszett17 490 Ft
-
Krémfehér édesvízi igazgyöngy ezüst fülbevaló13 990 Ft
-
Vasmacska cirkóniával ezüst nyaklánc6 490 Ft
-
Antracitszürke Swarovski® kristálygyöngy karkötő ezüst medállal11 900 Ft
-
Cirkónia kristályos minimalista négyszög ezüst fülbevaló13 900 Ft
-
Swarovski® kristályokkal és gyöngyökkel díszített karkötő9 990 Ft
-
Swarovski® kristályos Eiffel tornyos nyaklánc7 990 Ft
-
Rózsaszín és fehér Swarovski® kristályos nyaklánc14 290 Ft
-
Királykék Swarovski® kristályos nyaklánc pillangókkal11 090 Ft
-
Rózsaszín csillogó Swarovski® kristályos szett9 190 Ft
-
Bolygó ezüst nyaklánc gyöngyházzal és cirkóniával9 900 Ft
Szacharin - E954
A szacharint patkánykísérletek nyomán szintén összefüggésbe hozták a hólyagrák kialakulásával. Ezeket az eredményeket azonban más, állatokkal és emberekkel kapcsolatos tanulmányok nem tudták megerősíteni.
OLVASD EL EZT IS!

- veszélyes adalékanyag
- Életmód
Veszélyes és ártalmatlan adalékanyagok

- rák
- élelmiszer
A 3 legdurvább rákkeltő anyag

- élelmiszer
- megelőzés