A 10 legveszélyesebb rákkeltő vegyület, melyekkel te is találkozol

Vajon tudod, mit használ a szépségipar a szupernek hitt termékeiben? Nézz a kulisszák mögé!

Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Minden nap több készítményt is használsz, hogy megőrizd szépséged és fiatalságod, azonban a címkéken feltüntetett adalékanyagok többségéről valószínűleg nem sokat tudsz. A szépségipar számtalan olyan anyagot használ, melyek károsak lehetnek szervezetedre. Okozhatnak bőrirritációt, de főképp rákkeltő hatásuk félelmetes.

Most segítséget kaphatsz, hogy megismerd ezeket az adalékokat, és lehetőséget kapsz, hogy a legközelebbi bevásárlásnál már olyan termékeket válassz magadnak, melyek mentesek ezektől, így sokkal egészségesebbek is.

Izzadásgátlókban és krémekben

Alumínium

A dezodorok gyakori alkotórésze az alumínium. Az alumíniumsók összehúzzák a pórusokat és a verejtékcsatornákat, ezzel akadályozva, hogy kiürüljenek, és izzadj. A hónalj igazán érzékeny terület, főleg, ha borotválás után használod ezeket a szereket. Amellett, hogy gyulladást és allergiát okozhatnak az izzadásgátlók, a mellrák kialakulásában is szerepük lehet.

DEA - a puha bőrért

A diethanolamin, vagyis a DEA egy kristályos alkohol, ami puhává teszi a bőrt, ezért gyakran használják testápoló termékekben. Ha nitrátokkal együtt dolgozzák fel, rákkeltő anyagok szabadulnak fel belőlük, bár egyes kutatások szerint már önmagában is megvan ez a hatása.

Parabének - tartósítszer

Kozmetikumokban - például önbarnítókban - és dezodorokban alkalmazzák a parabéneket tartósítószerként. A bőrbe jutva befolyásolhatják a hormonrendszert, de a kutatók összefüggésbe hozzák a mellrák kialakulásával is. Ez a hatása már önmagában is elég riasztó, emellett fontos információ, hogy a legtöbb bőrallergiát a kozmetikumokban található tartósítószerek okozzák.

Talkum - töltőanyag

A talkum bőrápoló szerekben és hintőporokban előforduló anyag. Lemosható pakolásokban engedélyezett a használata, de ha tartósan érintkezel vele, rákot okozhat. Egyes kutatások szerint a hüvely körül alkalmazott talkumos hintőpor nagyban növeli a petefészekrák kialakulásának kockázatát.

Haj és körömápolás

P-feniléndiamin - színezőanyag

Köztudott, hogy a gyakori hajfestés károsíthatja a hajat, de a hajfestékekben bizony rákkeltő anyagok is találhatók. Például egyes sötét hajfestékekben előforduló anyag a P-feniléndiamin, ami rákkeltő és allergén hatása mellett károsíthatja a vesét, az immunrendszert, az idegrendszert és a légzőszerveket is.

Sodium laureth - habképző anyag

A samponokhoz használt sodium laureth szulfát gyakran okoz bőrallergiát. Gyorsan felszívódik, és maradandó károsodást okozhat több szervben is, mint az agy, a máj vagy éppen a szem. Más anyagokkal kapcsolatba lépve pedig rákkeltő anyagokat hoz létre.

Formaldehid - tartósításhoz

A formaldehidet és származékait sok kozmetikai termékben használták régebben, ma már inkább csak körömápolási termékekben és szempillaspirálokban alkalmazzák. Már kis mennyiségben is irritálhatja a nyálkahártyát, és allergiát is okozhat rákkeltő hatása mellett.

Száj és fogápolás

Nátrium-fluorid - erős zománc

Jó, ha a fogkrémekkel is óvatos vagy. A nátrium-fluorid erős maró hatású anyag, a fogzománc erősítésére szinte minden fogápolási termékben használják. Nagy mennyiségben emésztőrendszeri tünetek jelentkezhetnek, károsítja az idegrendszert, és bizonyítottan rákkeltő hatású is.

Karagén - térfogatnövelő

A karagént - mely a vörös algából kivont vegyület - térfogatnövelőnek használják fogkrémekben. Rákkeltő anyagként tartják számon. Állatoknál a bél daganatait okozza, egyes kutatások szerint pedig összefüggésbe hozható a mellrák kialakulásával.

Szaharin - édesítés

A szaharin egy mesterséges édesítőszer, melyet a sok fogkrém szintén tartalmaz. Ma már tudjuk, hogy a vegyület lassan ható méreg, és hosszú távon rákkeltő. Az Egyesült Államokban ma már minden szaharintartalmú fogkrémre kötelező ráírni, hogy rákkeltő.

Cikkünk elkészítéséhez az alábbi forrásanyagokat használtuk fel.

Kritikus kozmetikai összetevők
Szintetikus tisztálkodószerek, tusfürdők
Hajfesték, hajlakk, egyéb hajápolók
Parfümök: valami bűzlik

OLVASD EL EZT IS!

gyerek anya
  • veszélyes adalékanyag
  • Életmód

Veszélyes és ártalmatlan adalékanyagok

Ezt is szeretjük