Miért nem szabad 1200 kalóriánál kevesebbet enni? Nem véletlenül ennyi a minimum

A szélsőséges módszerek nem vezetnek jó eredményre.

1200 kalóriás étrend
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Ha fogyni szeretnél, kevesebb kalóriát kell bevinned, mint amennyit a tested a létfenntartáshoz és a mozgáshoz felhasznál, hiszen enélkül nem jöhet létre súlyvesztés. Nemcsak a túlzottan sok kalória akadályozhatja azonban a törekvéseidet, de az sem vezet jó eredményekre, ha túl keveset eszel.

Hiába szeretnéd meggyorsítani a fogyás tempóját azzal, hogy minél lejjebb nyomod a napi kalóriabevitelt. Ez egy bizonyos pont után nem hoz az erőfeszítésekkel arányosan sikert. Elmondjuk, miért nem érdemes a minimum szükségletek alá menni.

1200 kalóriás minimum

Gyakran láthatod, hogy nők számára a fogyókúrázáshoz minimum 1200 kalóriát ajánlanak, míg a férfiak esetében 1500-1800 kalóriát szoktak javasolni alsó határként. Ezektől azonban az egyéni igényeid nagyban eltérhetnek.

Éppen ezért fontos, hogy, mielőtt a fogyókúrás étrendedben használt kalóriamennyiséget próbálnád meghatározni, ismerd meg az alapanyagcsere fogalmát. Ez az érték megmutatja azt, hogy mennyi energiára van szüksége a testednek a létfenntartáshoz - a légzéshez, a testhő megtermeléséhez. Ennyit akkor is felhasználsz, ha egész nap fekszel. Az alapanyagcsere kalóriaigénye alá nem javasolt menni.

szamolas

Amikor a szervezeted kevesebb kalóriát kap, mint amennyi a létfenntartáshoz számára minimum szükséges, gyorsan kell, hogy sok kalóriát mozgósítson. Mivel ebben az ütemben hamar bekövetkezne az éhhalál, a test úgy igyekszik védekezni, hogy saját kiadásait csökkenti. Az energia egyre nagyobb részét nyeri izomból, melynek fenntartása jóval több kalóriát igényel, mint a zsírszöveté, sőt, könnyebben és gyorsabban bontható is. 

Az izomtömeg csökkenésével lassul az anyagcsere, így a napi kalóriaigény is egyre alacsonyabb érték lesz. Ebből következően egyre kevesebbet ehetsz anélkül, hogy hízni kezdenél. A túl gyors fogyásnak éppen ezért gyakori következménye a korábbi életmódra visszatérést követően, hogy a leadott kilók kamatostul, még nagyobb számban térnek vissza.

Nemcsak az alapanyagcsere határozza azonban meg a minimumot. Amikor az egyéni értékeidet kiszámolod, előfordulhat, ha kistermetű vagy, idősebb, vagy esetleg csak egy-két kiló felesleged van, hogy 1200 alatti értéket kapsz napi szükségletként. Ilyenkor érdemes mégis az 1200-at tekinteni minimumnak, ugyanis tápanyagokra - köztük vitaminokra, antioxidánsokra és ásványi anyagokra - ugyanúgy szükséged van. 1200 kalória alatt táplálkozva azonban jóval nehezebb lesz a hiánybetegségeket elkerülni, arról nem is beszélve, hogy szinte lehetetlen koplalás nélküli étrendet összeállítani így.

A cikk az ajánló után folytatódik

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Hogyan számold ki a saját értékeidet?

Az alapanyagcsere kiszámolásához itt találsz segítséget. Ennél azonban a nap folyamán mindenképpen több energiát fogsz felhasználni, hiszen felkelsz, sétálsz, dolgozol, és még sok mást csinálsz, ami mind kalóriákat éget. A kalóriaszükséglet kiszámításába ezeket is érdemes beleszámolni egy átlagos nap tevékenységeit figyelembe véve. Ebből az összegből végül vonj ki ötszázat, ami az egészségesnek tekintett heti nagyjából fél kiló fogyáshoz elegendő.

Alapanyagcsere + a nap folyamán lemozgott kalória - 500 = napi kalóriaszükséglet fogyáshoz.

A kapott eredményt csak akkor tekintsd az egyéni, fogyáshoz szükséges kalóriamennyiségednek, ha ez egy 1200 feletti szám. Ha ennél kevesebbet kapsz, akkor is nagyjából 1200 kalória körül tartsd a minimumot. Ehhez mintaétrendet és a tápanyagok elosztásához segédletet itt találsz.

Jó szénhidrátok

A kiegyensúlyozott táplálkozásnak fontos részét képezi a lassú felszívódású, hosszan laktató szénhidrátok megfelelő bevitele. Mutatunk tíz olyan forrást, melyet akkor is fogyaszthatsz, ha fogyni akarsz!

10 laktató szénhidrátforrás, amit a diéta alatt is ehetsz

Nézegess képeket!

Elolvasom
Ezt is szeretjük