Ropogós és foszlós kenyér receptek
Ha eleged van a boltban kapható szikkadt, száraz kenyérből, ne habozz, süss otthon finom, ropogós cipókat!
Az igazi, otthon sütött kenyérnél nincs is jobb, össze sem hasonlítható a boltban kapható változattal. Jó hír, hogy, ha nincs kenyérsütő géped, akkor sem kell hajnalban a pékségbe rohannod. Sütőben is rendkívül finom kenyereket készíthetsz.
Gyúrj tésztát, szórd meg mindenféle magvakkal, és már dobhatod is a sütőbe. Ha este megsütöd, reggel friss kenyérből készíthetsz szendvicset.
Teljes kiőrlésű kenyér
Hozzávalók:
- 50 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
- 10 dkg teljes kiőrlésű rozsliszt
- 3 dl meleg víz
- 3 evőkanál olívaolaj
- 2 dkg élesztő
- 2 teáskanál cukor
- 2 teáskanál só
- 1 dl tej
- vaj
A liszteket keverd össze. A közepébe morzsold bele az élesztőt, szórd mellé a cukrot, és öntsd mellé a langyos tejet. A mélyedésbe kevert dolgokat óvatosan, picit keverd össze, szórj rá pici lisztet, és meleg helyen negyed órát keleszd. Ezután a sót, az olívaolajat és a vizet dolgozd hozzá.
Addig gyúrd, míg egészen sima tésztát nem kapsz. Ekkor takard le egy tiszta konyharuhával, és még fél órát keleszd. Picit gyúrd át, formázz belőle cipót, és egy vajjal megkent sütőlapra helyezd rá. Előmelegített sütőben süsd készre nagyjából 50 perc alatt. Ha megsült, tedd rácsra, és hagyd kihűlni.
Burgonyás-köménymagos kenyér
Hozzávalók:
- 1 kg búzaliszt
- 25 dkg főtt burgonya
- 2 dkg só
- 1 dkg élesztő
- köménymag
A krumplit főzd meg sós vízben, majd törd át. Az élesztőt picit cukros, langyos tejben futtasd fel. Add a liszthez a krumplival és némi köménymaggal együtt. Sózd meg ízlésed szerint, és annyi vízzel dolgozd össze, hogy ne ragadjon a tészta.
Szórd meg liszttel, takard le egy tiszta konyharuhával, és keleszd duplájára. Egy alaposan megkent, lapos tepsire helyezd rá a tésztát, és előmelegített sütőben kezdd el sütni. Amikor megdagad, sós vízzel spricceld le, és süsd tovább, míg meg nem sül.
Fűszeres kenyér
Hozzávalók:
- 1 kg finomliszt
- 10 dkg vaj
- 5 dkg cukor
- 5 dkg élesztő
- 4 tojás
- 3 dl tej
- 2 dkg só
- 1 kávéskanál bazsalikom
- 1 mokkáskanál szerecsendió
Az élesztőt cukros, langyos tejben futtasd fel. A lisztet a cukorral, a bazsalikommal, a szerecsendióval, valamint a tojásokkal és a megolvasztott vajjal dolgozd össze. Ezután az élesztővel, a tejjel és szükség szerint vízzel dagaszd meg a tésztát. Akkor jó, ha nem túl puha, de nem is túl kemény.
Amikor kész, tiszta konyharuhával takard le, és egy órán keresztül, meleg helyen keleszd. A megkelt tésztát borítsd lisztezett deszkára, formázz belőle cipót, majd szintén lisztezett tepsibe rakd bele, és fél órára rakd langyos helyre. Ezután kend meg olajjal, és előmelegített sütőben egy óra alatt süsd készre.
Passata, az Univer új terméke!
A sűrített paradicsomhoz képest, lágyabb, folyékonyabb állagú paradicsomos készítmény. Számos előnye mellett a termék hígítást nem igényel. Konyhakészen felhasználható, akár tésztaszósz alapanyagaként, levesben vagy egyszerűen pizzára kenve. Rendkívül sokoldalú, és számos étel elkészítéséhez használható.
Promóció
Ropogós házi kenyér
Hozzávalók:
- 1 kg liszt
- 2,5 dkg élesztő
- 1 evőkanál só
- 1 tojás
Az élesztőt langyos vízbe morzsold bele. A liszt felét az élesztővel, illetve 3 dl vízzel dolgozd össze, és egy éjszakán át hagyd állni. Másnap a maradék lisztet és a sót is dolgozd a tésztához. A tészta akkor jó, ha sima, és nem tapad a tenyeredhez. Ezután takard le, és keleszd duplájára.
Ha letelt az idő, gyúrd át újra, és vedd ketté a tésztát. Formálj két cipót, a tetejüket óvatosan vagdosd be. A felvert tojással kend meg őket, és előmelegített sütőben süsd a kenyereket aranybarnára.
OLVASD EL EZT IS!
- gyümölcs
- pite
1 tészta, 3 omlós, gyümölcsös pite
- bogrács
- egytálétel
4 gazdag bográcsos leves
- barack
- szilva