Gyors, nyár végi gyümölcslekvárok

Hogy a nyár ízeit télen is érezhesd, készíts lekvárt lédús, nyár végi gyümölcsökből! Frissen sült croissantra kenve mesések.

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Lassan vége a meleg évszaknak, így addig érdemes gyümölcsökben gazdag voltát kihasználnod, ameddig tart. A következő lekvárok gyorsan megfőzhetőek, csak a tartósításuk hosszadalmasabb.

Csodás, ízletes gyümölcsök leveshez és sütihez

Nézegess képeket!

Elolvasom

Készítsd el őket friss gyümölcsökből, és lepd meg a családod a tél közepén is egy kis nyárral! Akár croissantra, akár kalácsra kened, kiváló reggelit produkálhatsz belőle.

Szederlekvár

Hozzávalók:

  • 3 kg szeder
  • 1 kg cukor
  • 1 citrom
  • szalicil

A szedret mosd meg alaposan, tisztítsd meg, és tedd egy zománcos edénybe. A cukrot szórd rá, és a kifacsart citrom levével locsold meg.

Hagyd állni 15-20 percet, majd tedd fel főni. Kis lángon, állandó kevergetés mellett főzd sűrűre. Ezután adagold tiszta, meleg üvegekbe, és mindegyik tetejére szórj egy csipetnyi szalicilt.

Az üvegeket dunsztold be melegbe, és egy napig hagyd állni.

Szilvalekvár

Hozzávalók:

  • 3 kg szilva
  • 30 dkg méz
  • 5 szegfűszeg
  • 2 citrom
  • 2 rúd fahéj
  • 1 kávéskanál szalicil

A szilvát vágd félbe, majd magozd ki. A mézet olvaszd fel, és add hozzá a gyümölcsöt. Tedd bele a szegfűszeget és a fahéjat is, valamint a karikára vágott citromokat. Folytonos kevergetés mellett forrald fel, majd még 10 percig főzd, és ekkor keverd bele a szalicilt. Töltsd a megtisztított üvegekbe, kötözd le, és dunsztold be az üvegeket meleg takaróba 1-2 napra.

Gyors őszibarackdzsem

Hozzávalók:

  • 2 kg őszibarack
  • 1 kg cukor
  • fél csomag szalicil

Az őszibarackot hámozd meg, szedd ki a magját, majd darabold fel. Szórd rá a cukrot, és botmixerrel pürésítsd. Amikor a cukor elolvad, töltsd üvegekbe a dzsemet, és szórj a tetejére csipetnyi szalicilt. Kötözd le a tetejét, és már pakolhatod is be a lekvárokat a kamra polcaira.

Fehérboros körtelekvár

Hozzávalók:

  • 2 kg körte
  • 60 dkg cukor
  • 5 szegfűszeg
  • 1 dl fehérbor
  • 1 citrom
  • szalicil

A körtét hámozd meg, és vékonyra szeleteld fel. A cukorra öntsd rá a bort, és főzz belőle szirupot. Add hozzá a körtét, valamint a karikára vágott citromot és a szegfűszeget. Folytonos keverés mellet forrald fel, majd forrástól számítva még 5 percig főzd. Töltsd tiszta üvegekbe, szórd meg szalicillal a tetejüket, celofánnal fedd be, és dunsztold be melegbe őket. 1-2 nap után mehetnek a kamrába.

Ezt is szeretjük