Rosttal teli, laktató szénhidrátforrások, melyek a diétába is beleférnek: lassan szívódnak fel

Ezek a lassan felszívódó szénhidrátok segítenek, hogy több energiád legyen.

Lassan felszívódó szénhidrátok
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Sokféle szénhidrátot viszonylag hamar emészt meg a szervezet, és minél gyorsabban szívódik fel, annál gyorsabban és magasabbra emelkedik a vércukorszint evés után, így hamar újra éhes leszel. Ezért szokták a diétázók kerülni a magas szénhidráttartalmú ételeket.

De szénhidrát és szénhidrát között is van különbség. A zöldségekből és gyümölcsökből a rostok miatt másképp szívódik fel a cukor, és rengeteg vitamint és ásványi anyagot is tartalmaznak, míg a pékáruk és tésztafélék javarészt üres kalóriákból állnak.

Lassan felszívódó szénhidrátok

A lassú felszívódású szénhidrátok fogyasztása után hosszabban tart a teltségérzet. Ráadásul az elnyújtott felszívódás miatt tovább és egyenletesebb mennyiségben jut energiához a test a nap során.

A rostok lassítják a szénhidrátok felszívódását. A vízben oldódó rostoknak megvan az a jó tulajdonságuk, hogy ballasztot képeznek az emésztőrendszerben, és késleltetik az étkezés során elfogyasztott szénhidrátok vérbe jutását. Ilyen vízoldékony rostokban gazdag gabonaféléket mutatunk most neked.

Az árpát többnyire gersli formájában fogyasztjuk. Vízoldékony rosttartalma miatt szénhidrátszegény zöldségekkel, fehérjékkel fogyasztva lassan szívódnak fel belőle a szénhidrátok.
Fotó: nata_vkusidey / Getty Images Hungary
A hajdina jelentős B-vitamin-forrás, emellett rengeteg rostot is tartalmaz. Lisztként is sok mindenre használhatod.
Fotó: Getty Images
Ha barna rizsre cseréled az étrendedben a fehér rizst, sokkal több rostot fogsz bevinni a szervezetedbe, ráadásul hozzájutsz a finomítás során a fehér rizsből javarészt elvesző B1-vitaminhoz is.
Fotó: Getty Images
A zab nem véletlenül lett újra népszerű. Gluténmentes, laktató, és, mivel lassan szívódik fel, sokáig elég energiád lesz belőle.
Fotó: KarpenkovDenis / Getty Images Hungary
Teljes kiőrlésű rozslisztből isteni finom kenyeret lehet sütni, és még a rozs jótékony hatásait is megőrzöd.
Fotó: Elenathewise / Getty Images Hungary
A köles egyáltalán nem tartalmaz glutént, és igaz, hogy magas a glikémiás indexe, de mellette a rosttartalma is, így zöldségek mellé, edzés előtt tökéletes szénhidrátforrás.
Fotó: bhofack2 / Getty Images Hungary
A quinoában sok a fehérje, kilenc aminosavat tartalmaz. Lassan szívódik fel, és nincs benne glutén, ezért lisztérzékenyek is fogyaszthatják.
Fotó: Getty Images
A tönkölybúzában kevesebb a glutén, és gazdagabb fehérjében és vitaminokban is, mint más búzafélék.
Fotó: Karisssa / Getty Images Hungary

Olvastad már?

Ehhez a cikkhez ajánljuk

Ezt is szeretjük