Hogyan segíthetsz a szervezetednek jó sok D-vitaminnal fogyni? Több módszert mutatunk

Érdemes naponta bevinni a D-vitamin forrásaiból.

D-vitamin-források
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A fogyókúra során csökkentened kell a bevitt kalóriák számát, hiszen a fogyás csak akkor indul be, ha kevesebb energiát viszel be, mint amennyit a tested felhasznál. Ez azonban nem jelenti azt, hogy vitaminszükségleted is lecsökken ilyenkor.

A kalóriaszegény, fogyókúrás táplálkozás fontos, hogy csupa vitamindús ételből álljon, mert ezekkel tudod biztosítani a szükségleteket, illetve megelőzni a hiánybetegségeket - a táplálékkiegészítés azonban még változatos táplálkozás mellett sem árt. A diéta során az egyik legfontosabb, folyamatos pótlásra szoruló mikrotápanyag a D-vitamin.

A D-vitamin forrásai

A zsírban oldódó D-vitamint részben az emberi szervezet is képes termelni, ám külső forrásokból is hozzá lehet jutni kisebb-nagyobb mennyiséghez. Kutatások igazolták, hogy a D-vitamin magasabb bevitele összefügg a karcsúsággal, ezért ilyenkor különösen nem szabad elhanyagolni a legjobb forrásait.

A koleszterinből a D-vitamin csak akkor tud termelődni, ha napfény éri a bőrt. A szintézis szempontjából már az is sokat jelent, ha egy nap eltöltesz 10 percet fedetlen kézzel és arccal a fényben. A szolárium ezt nem helyettesíti.
Fotó: ipopba / Getty Images Hungary
A csukamájolaj és a halolaj jó étrend-kiegészítők, melyekkel akár 1000-3000 nemzetközi egység D-vitamint is bevihetsz. Nem kapszulaként egy teáskanál 440 egységet tartalmaz. Emellett más vitaminokban is megtalálható, amire azért érdemes figyelni, mert felesleges 4000 NE-nél többet bevinni.
A makréla nagyon egészséges, zsíros hal. 470 NE vitamin van 100 grammnyi húsban.
Fotó: bartoshd / Getty Images Hungary
Akárcsak a makréla, a lazac is jó egészséges zsír-, vagyis omega-3-forrás, és 100 grammja 470 NE D-vitamint biztosít.
Fotó: pilipphoto / Getty Images Hungary
100 gramm szardíniában 192 NE D-vitamin található.
A kaviár 100 grammja 117 NE D-vitamint tartalmaz.
Egy nagy tojás 41 NE D-vitaminnal, sőt, kevés A- és E-vitaminnal is ellát.
Fotó: YelenaYemchuk / Getty Images Hungary
A gombákban minimális mennyiség, 1-2 NE D-vitamin fordul elő. Ugyanígy általában a növények sem jó D-vitamin-források igazán.
Fotó: budgetstockphoto / Getty Images Hungary
A tehén- és a növényi tejeket is csak utólag dúsítják D-vitaminnal, amit a csomagoláson is feltüntetnek. A mennyiségeket a termékek csomagolásán találod meg pontosan.
Fotó: bhofack2 / Getty Images Hungary

Olvastad már?

Ehhez a cikkhez ajánljuk

Ezt is szeretjük