Mennyi zöldséget kell enni? A maximális zsírbontó hatáshoz ennyi a minimum

A zöldségek a fogyókúra legjobb barátai.

alapanyagok zoldsegek

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Akár fogyás, szinten tartás vagy a testsúly egészséges növelése a cél, egy kiegyensúlyozott étrend sem képzelhető el zöldségek nélkül. A súlyvesztés során azonban még nagyobb a szerepük.

Ha fogyni akarsz, kevesebb kalóriát kell bevinned, mint amennyit a tested a létfenntartás és a mozgás során felhasznál, így a szervezet az energiahiányt saját zsírja elbontásával fedezi. A kalóriákat azonban nem lehet pusztán az adagok csökkentésével visszafogni, hiszen ez éhezéshez és hiánybetegségekhez vezet.

Sokkal jobb megoldás, ha a fogyást úgy éred el, hogy kalóriaszegény, de a szervezeted számára értékes tápanyagokban - vitaminok, antioxidánsok, ásványi anyagok - gazdag ételeket fogyasztasz minél gyakrabban. Ilyenek a zöldségek, melyek rost- és víztartalmukkal laktatnak, segítenek megfékezni az étvágyadat, és tele vannak tápanyagokkal. Nem mindegy azonban, hogy milyen fajtákat és mekkora mennyiségben fogyasztasz.

Mennyi zöldséget kell enni?

Noha zöldségnek tekinthetők a kukorica, a burgonya, az édesburgonya, a répafélék és a hüvelyesek, magas keményítő-, azaz szénhidráttartalmuknak köszönhetően a fogyókúra szempontjából nem számítanak a zöldségek közé. Sokkal inkább a gabonafélékhez állnak közel, ezért nem számítanak bele a napi zöldségbevitelbe, és fogyasztásukat a szénhidrátforrásokhoz hasonlóan érdemes korlátozni.

leveles zoldsegek

A többi zöldségféle esetében azonban ennél jóval megengedőbb lehetsz. Több olyan étrend is akad, mely a keményítőben szegény zöldségeket egészen egyszerűen korlátlanul fogyaszthatóvá teszi, hiszen olyan kevés kalória van bennük, és olyan laktatóak, hogy szinte lehetetlenség velük túlenni magadat. 

A legkevesebb kalóriát, ám emellé a legtöbb rostot és vitamint a zöld és leveles zöldségek tartalmazzák. Mivel azonban a növények színanyagai fontos antioxidánsok, az eltérő árnyalatok más-más tápanyagok jelenlétéről tanúskodnak. Ezért érdemes mindennap lehetőleg minél többféle színben zöldségeket fogyasztani a zöld mellett.

Ami a mennyiségeket illeti, ez a számos kutatás elemzésével összeállított angol cikk arra a következtetésre jut, hogy 80 grammos porciókkal számolva naponta mintegy három-négy adag zöldség fogyasztása ajánlott. Mivel a rostoknak puffasztó hatásuk lehet, javasolt ezt több étkezésre elosztani, és jelentősen nem meghaladni. A 80 grammos mennyiség mérésénél azonban nem kell nagyon szigorúnak lenned, hiszen a legtöbb zöldség 100 grammjában is csak 10-50 kalória van. 20-30 gramm plusz zöldség nem jelent túl sok energiát.

A cikk az ajánló után folytatódik

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Ezt a mennyiséget beviheted nyers, főtt vagy sült zöldségek formájában, arra azonban figyelj, hogy az étel ne szívjon fel az elkészítése során feleslegesen sok olajat, mert az rengeteg kalória. A nyers és a főtt vagy grillezett zöldségek tápanyagtartalma között a népszerű tévhitekkel ellentétben nincsen jelentős különbség, sőt, akadnak olyanok, melyekből éppen így képes több értékes dolgot kinyerni a szervezet

Amikor vásárolsz, nyugodtan választhatsz friss és fagyasztott termékeket is, hiszen ezekben sem csökken a tápanyagtartalom. A fagyasztás előtt blansírozott - forralt, majd fagyasztott - zöldségek azonban kisebb-nagyobb mértékben károsulhatnak. A konzerveket szintén érdemes elkerülni, itt ugyanis tartósítószerek, cukor és só kerülhetnek a zöldségek levébe, melyek felesleges vízvisszatartást okozhatnak, vagy éppen plusz kalóriákat, éhségnövelő hatást adnak az ételhez. Ha mégis ilyet vásárolsz, öblítsd le róla alaposan a levet.

A zöldségekből készíthetsz turmixokat, a leveket azonban jobb elkerülni teljesen. A facsarás során a növényi rostok ugyanis visszamaradnak, így a zöldségek sokat veszítenek étvágycsökkentő hatásukból. 

kaposztafelek

Bármilyen formában fogyasztod a zöldségeket, érdemes őket egy olyan étkezés részeként enni, mely szénhidrátokat, fehérjéket és zsírokat is tartalmaz, a napi teljes bevitelhez képest étkezésenként arányosan elosztva. Ez segít abban, hogy az ételek maximálisan laktatóak legyenek, és a lehetséges legtöbb értékes tápanyag szívódjon belőlük fel.

Mintaétrend

Reggeli: teljes kiőrlésű rozskenyér avokádóval, csirkemellsonkával és 60 gramm paradicsommal, rukkolával.
Tízórai: 40 gramm paprika és uborka házi hummuszba mártogatva.
Ebéd: barna rizs és csirkemell 100 gramm karfiollal. 
Uzsonna: gyümölcsök magvakkal.
Vacsora: 60 gramm zöldsaláta negyed lilahagymával, fél kalifoniai paprikával, csirkemellel és olívaolajos dresszinggel.

Zsírégetés olcsón

Nem kell, hogy a fogyókúra a drága ételekről szóljon. Mutatjuk, hogy mely ételek tesznek jót az alakodnak és a pénztárcádnak egyszerre!

Ezt is szeretjük