Tovább élhetsz, ha mindennap fogyasztod: a hosszú élet titka lehet ez a fűszer

Rengeteg százéves él Acciaroli városában, és központi elem az étrendjükben ez a zöldfűszer.

Zöldfűszerek hatásai
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Van egy város Olaszországban, Acciaroli, ahol szokatlanul magas azok aránya a lakosságon belül, akik már elmúltak százévesek, vagy épp megközelítik a jeles életkort, ráadásul igen kiváló egészségi állapotnak örvendenek, ritka, hogy valaki közülük demenciában, Alzheimer-kórban vagy szívbetegségben szenvedjen.

Sokan kutatták már, mi lehet a titkuk, az életszeretet, a mediterrán klíma, a kertészkedés, a közösségi kapcsolatok vagy épp mindez együtt, tény azonban, hogy étrendjüknek is fontos szerep jut benne, a teljes kiőrlésű gabonáknak, zöldségeknek, gyümölcsöknek és olívaolajnak éppúgy, mint rendkívül értékes zöldfűszerüknek, a rozmaringnak, melyből igen sokat fogyasztanak.

A kertek zöld aranya

A rozmaring az egyik legsokoldalúbban használható, ugyanakkor legegészségesebb zöldfűszer is egyben, mely bővelkedik az antioxidánsokban - ennek köszönhetően pedig gyulladáscsökkentő, rákmegelőző hatása van -, kutatások szerint segít megőrizni a szellemi egészséget is. Nem ez azonban az egyetlen olyan zöldfűszer, mely hasonló hatással bír. Ha megnézed a képeket, meglátod, még miből érdemes napi szinten is fogyasztani!

A rozmaring kiváló forrása a vasnak és az antioxidánsoknak, emellett védi az agyat a szabad gyökök káros hatásaitól, és segít megelőzni az olyan súlyos állapotok kialakulását, mint az Alzheimer-kór és a demencia.
Fotó: zeleno / Getty Images Hungary
A majoránna szintén nagy mennyiségben tartalmaz antioxidánsokat, emellett rostot, káliumot, kalciumot, valamint baktériumellenes hatóanyagokat.
A kakukkfű kiváló K-vitamin- és vasforrás, emellett antioxidáns flavonidok, illetve antibakteriális hatással rendelkező timol is található benne.
Fotó: windujedi / Getty Images Hungary
A tárkony nagyon jó hatással van az emésztőrendszerre, illetve vese- és epetisztító tulajdonsággal is rendelkezik.
A zsázsa vasban, jódban, káliumban és kalciumban is nagyon gazdag, csakúgy, mint B-vitaminban és karotinban.
Fotó: PeterHermesFurian / Getty Images Hungary
A babérlevél remek vízhajtó, emellett ízületi gyulladások és emésztőrendszeri problémák esetén is segíthet fogyasztása.
Fotó: Anton Eine
Az oregánó erőteljes gyulladáscsökkentő hatással bír, és az emésztőrendszer megfelelő működésére nézve is nagyon előnyös a fogyasztása.
A zsálya szintén nagyobb mennyiségben tartalmaz antioxidáns flavonoidokat, emellett baktériumellenes hatása van, kutatások szerint pedig a memóriára nézve is jótékony hatással bír.
A petrezselyem A-, C- és K-vitamint is nagyobb mennyiségben tartalmaz, emellett gazdag antioxidáns flavonoidokban és karotinoidokban.
Fotó: Catalina-Gabriela Molnar / Getty Images Hungary
A bazsalikom gazdag C- és A-vitaminban, fogyasztásának erőteljes gyulladáscsökkentő és antioxidáns hatása van.
Fotó: OcsanaDen / Getty Images Hungary

Prémium vitaminok szerves forrásából

Fedezd fel a BioTechUSA új, prémium étrendkiegészítőit, melyeket a természet által inspirált hatóanyagok gondos válogatásával alkottunk meg a szervezetünk optimális működésének támogatására. A funkcionális termékek tökéletesen kiegészítik egymást, így teljeskörű megoldást nyújtanak a legmagasabb szintű napi rutinhoz.   

Promóció

Olvastad már?

Ehhez a cikkhez ajánljuk

Ezt is szeretjük