Rákellenes, védi a szívet, segít a látásromlás elkerülésében: a sütőtök 5 áldásos egészségügyi hatása

A sütőtök nemcsak finom és sokoldalú táplálék, hanem egészséges is.

Sütőtök, az egészséges táplálék
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Az ősz egyik legnépszerűbb, egyben leghangulatosabb eledele a sütőtök. Színesíti a tányérokat, sokféleképpen elkészíthető, és még egészséges is. Itthon azokat a tökféléket hívják így, amiket általában sütve fogyasztanak, így többféle formájú, színű és ízű változatot sorolnak ide.

A sütőtök vitaminokban gazdag, a bőr szépítésén túl a látás épségének megőrzésében, az immunrendszer támogatásában, az antioxidáns hatású vegyületeinek köszönhetően pedig a daganatos megbetegedések kivédésében is segíthet. Mindemellett kalóriaszegény, így a diétába is beilleszthető. 

Tele van vitaminokkal és ásványi anyagokkal

A sütőtök színe is mutatja, hogy kifejezetten gazdag karotinoidokban, alfa- és béta-karotinban, utóbbi a szervezetben A-vitaminná alakul. Található még benne C-, B2- és E-vitamin, kálium, réz, mangán és vas. Kisebb mennyiségben magnéziumot, foszfort, cinket és többféle B-vitamint tartalmaz.

GettyImages-537366567
Fotó: CentralITAlliance / Getty Images Hungary

Az őszi és téli zimankóban kifejezetten jól jöhet a megfázásos panaszok kivédésére és a vitaminpótlásra is. Ráadásul a magja is ehető, egészséges zsírokban gazdag. Gyulladáscsökkentő hatása ismert, a vizsgálatok szerint pedig a belőle kinyert olaj a túlműködő húgyhólyaggal kapcsolatos problémák enyhítésében is segíthet. 

Segíti az immunrendszert

Az A-vitaminná alakuló béta-karotin támogatja az immunrendszer működését, segít a fertőzések kivédésében. A C-vitamin, más néven aszkorbinsav kulcsfontosságú a védekezőrendszer számára, a szervezet nem tudja előállítani, így táplálkozás útján kell bevinni a megfelelő mennyiséget. A javasolt bevitel 80 milligramm/nap, de ez járványos időszakokban tovább növelhető. Hiányában többek között lassabb sebgyógyulás, betegségekkel szembeni fogékonyság figyelhető meg.

A cikk az ajánló után folytatódik

A változókorról tabuk nélkül - Hogyan küzdj meg az életközepi válsággal nőként?

Iványi Orsolya, a menopauzaedukáció egyik legnagyobb hazai szószólója, tabuk nélkül beszél a változókor testi-lelki kihívásairól, és arról, hogyan élhetjük meg ezt az időszakot, mint új kezdetet. A Femina Klub novemberi előadásán hasznos tanácsokat kaphatsz az életközepi krízisek kezelésére, és megtudhatod, hogyan értelmezhetjük újra önmagunkat, karrierünket és kapcsolatrendszerünket.

További részletek: feminaklub.hu/

Használd az „IVANYI” kuponkódot, és 20% kedvezménnyel vásárolhatod meg a jegyed!

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. november 27. 18 óra

Helyszín: MOM Kulturális Központ

Promóció

Szívvédő tulajdonságokkal rendelkezik

A sütőtök antioxidáns hatású vegyületeinek, C-vitamin- és káliumtartalmának köszönhetően segíthet a szívbetegségek kivédésében. A vizsgálódások szerint a kálium csökkentheti a vérnyomást, ami itthon is nagyon elterjedt probléma, a magasvérnyomás-betegség a leggyakoribb szív- és érrendszeri megbetegedés. Sokáig maradhat észrevétlen, és sajnos súlyos szövődményekhez, érkárosodáshoz vezethet, roncsolhatja a szívet tápláló koszorúereket is. 

Segít a látás megóvásában

Bár a kor előrehaladtával a látás általában gyengül, a megfelelő táplálkozás segíthet a folyamat lassításában és a látásélesség megóvásában. Az A-vitamin elengedhetetlen a szem ideghártyájának, a retinának a megfelelő működéséhez. Tanulmányok is bizonyítják, hogy azok körében, akik béta-karotinban gazdag táplálkozást folytatnak, kevésbé valószínű a látásromlásért sokszor felelőssé tehető szürke hályog előfordulása. 

GettyImages-75403734
Fotó: Image Source / Getty Images Hungary

Krónikus és daganatos megbetegedések ellen hat

A sütőtök antioxidáns hatású vegyületekben gazdag. Ilyenek például az alfa-karotin, a béta-karotin, a béta-kriptoxantin, a C- és az E-vitamin. Az antioxidánsok képesek felvenni a harcot a szabad gyökökkel, amelyek a sejtek anyagcsere-folyamatainak melléktermékeként keletkeznek, de a külső környezetből is bejuthatnak, például légszennyezettség, vegyszerek és dohányfüst hatására. A szabad gyökök, bár részt vesznek bizonyos kórokozók elleni védekezésekben is, leginkább a sejtkárosító hatásukról ismertek.

sütőtök és répa
Fotó: GMVozd / Getty Images Hungary

Amennyiben a szervezetben felborul a szabad gyök - antioxidáns egyensúly, krónikus és daganatos megbetegedések jelentkezhetnek. Bár a témában további kutatásokra van szükség, de a béta- és alfa-karotinokkal kapcsolatban több esetben is úgy találták, hogy csökkenthetik bizonyos daganattípusok, például a mellrák és a gyomorrák kialakulásának kockázatát.  

Mi készülhet belőle?

A sütőtökfélékből mennyei finomságok készíthetők, például sűrű, kellemesen fűszeres krémleves, laktató, darált hússal töltött változat, de még ínycsiklandó fahéjas tekercs is. Sütőben sütve, megfelelően fűszerezve pedig pikk-pakk melengető fogássá alakítható, egy kevés méztől még ízletesebb lesz. A Harry Potter-rajongók kipróbálhatják ezt a varázslatos sütőtöklét is. 

8 étel, ami alaposan felturbózza az immunrendszert

A hűvös idő beköszönte menetrendszerűen hozza magával a megfázást, náthát, influenzát: ilyenkor az ember különösen ki van téve a baktériumok és vírusok támadásának. Az egészséges életmód komoly szerepet játszik ezek elkerülésében, bizonyos ételek pedig segíthetnek abban, hogy a szervezet felkészültebben léphessen fel a betegségek ellen.

8 étel, ami alaposan felturbózza az immunrendszert: ezeket edd, hogy elkerüljenek az őszi betegségek

Nézegess képeket!

Elolvasom

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük