A hosszú, hűvös hónapok és az influenzaszezon végeztével a tavasz a vitaminokban, ásványi anyagokban, antioxidánsokban gazdag zöldségek és gyümölcsök révén is igyekszik kárpótolni mindazért, amiből a szervezetnek korábban hiányt kellett szenvednie, érdemes hát kihasználni ezt az időszakot, és minél többet fogyasztani az immunerősítő, rákmegelőző hatású, friss, magyar zöldségekből. A következőkből mindenképpen, nézd meg a képeket!

A spenót a tavasz egyik legkorábban leszedhető friss zöldségeként tökéletes vitaminforrást jelent, a legtöbb zöld leveles zöldséghez hasonlóan pedig gazdag olyan vegyületekben, melyek segítenek semlegesíteni a káros szabadgyököket, vagyis antioxidáns hatással rendelkeznek, így pedig erőteljes rákellenes hatással is bírnak. Spenótot mindemellett nagyobb mennyiségben érdemes fogyasztanod akkor is, ha szeretnéd leküzdeni vagy éppen megakadályozni a vérszegénységet.

A retek különféle típusai a legjellegzetesebb tavasszal érő zöldségek közé tartoznak, melyek amellett, hogy antioxidáns, tehát rákellenes hatású vegyületeket tartalmaznak, nagyon jót tesznek az anyagcserének és az emésztésnek, különös tekintettel az epeműködésre.

A tavaszi zsenge újhagyma éppen olyan kedvezően hat az immunrendszerre, mint a vöröshagyma, íze viszont jóval enyhébb, így nyersen is bátran fogyaszthatod, kihasználva így a benne rejlő vitaminok és tápanyagok minden jótékony hatását. Fontos hatóanyaga továbbá az úgynevezett kvercetin, mely erős antioxidáns hatásáról híres.

Ha eddig nem voltál barátja a spárgának, érdemes közelebbről is megismerkedned vele, és egyre gyakrabban fogyasztani, amellett ugyanis, hogy különleges ízével új színt visz étrendedbe, B-vitamin-tartalmával erősíti immunrendszered, a benne található glutation nevű antioxidáns révén pedig segít semlegesíteni a rákkeltő szabadgyököket a szervezetben.

A sóska a spenóthoz hasonlóan elmondhatja magáról mindazt a jót, amit általában a zöld leveles zöldségek, jellegzetes savanykás íze miatt azonban igazi különlegesség, az ezt adó oxálsavtartalom révén pedig remek emésztésserkentő.

A metélőhagyma vagy snidling a többi hagymaféléhez hasonlóan immunerősítő és antibakteriális hatással rendelkezik, nagyon magas antioxidáns-tartalommal bír, és különösképp kiváló táplálék, ha az emésztő-szervrendszeri daganatos betegségeket szeretnéd megelőzni. Mindemellett sokoldalúan felhasználható, akár szendvicsre is szórhatod, íze sajátos, fogyasztása kevésbé hagy azonban maga után jellegzetes hagymaszagot.

Bár nem zöldség, plusz egy tavaszi csemegeként a közelgő szezonnak köszönhetően az epret nem lehet kihagyni egy olyan listából, mely a leghatékonyabb rákellenes finomságokat sorolja fel. Amellett, hogy az íze is fenséges, és segíti az emésztési folyamatokat, telve van antioxidánsokkal, melyek jelenlétére élénkpiros színe is utal.
100 forintos csodaszer magas vérnyomás és vizesedés ellen
Ne csak fűszerként gondolj a petrezselyemre, hiszen számtalan egészségügyi szempontból jótékony hatással bír. Nézd meg, mi mindenre jó!
100 forintos csodaszer magas vérnyomás, vizesedés és ízületi gyulladás ellen!
Nézegess képeket!
Elolvasom