Ezt teszi a rákos sejtekkel a hétköznapi fűszer: meglepő eredmény született
A kutatók szerint szerepe lehet a jövő rákgyógyításában.

gyömbér
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Sajnos nem szükséges részletekbe bocsátkozni azzal kapcsolatban, világszerte hány családot érintenek a rákos megbetegedések, mint ahogy arról is tud szinte mindenki, a kezelésük során alkalmazott módszerek milyen mellékhatásokkal járnak.

Bár talán azt is elmondhatjuk, hogy a rákgyógyítás egyre sikeresebbnek számít, nem véletlen, hogy számtalan kutató dolgozik épp e percben is azon, hogy hatékonyabb gyógymódokat dolgozzon ki.

Életmódtényezők is befolyásolják a kockázatot

A betegség kialakulási valószínűsége szempontjából nagyon sok múlhat a genetikai hajlamon is, egyértelmű azonban, hogy a megelőzés eszközei között milyen kiemelt szerepe van az egészséges életmódnak és táplálkozásnak, utóbbi tekintetében pedig azoknak az élelmiszereknek, melyek kiemelt rákellenes hatással rendelkeznek.

Gyömbérrel a rák ellen?

A Georgiai Állami Egyetem kutatóinak egy tanulmánya bizonyította, hogy bizonyos növények képesek felvenni a harcot a rákos sejtekkel szemben, ráadásul erre egy adott szerven belül is alkalmasak, anélkül, hogy a szervezet más részeiben kárt tennének. A tanulmány részeként többek között arra derült fény, hogy a gyömbérnek kiemelt szerepe lehet e tekintetben, különösen, ami a prosztatarákot illeti.

A kutatások során in vitro, vagyis élő szervezeten kívüli, kémcsőben végzett teszteket is végeztek, valamint egereken is kísérleteztek azzal kapcsolatban, bizonyos mennyiségű gyömbér a prosztatarák esetében miként hat a rákos sejtekre, képes-e lényeges mértékben lelassítani a folyamatot, vagyis a rákos sejtek terjedését.

A vizsgálatok során arra a megállapításra jutottak, hogy a gyömbér változást idéz elő a rákos sejtek normális növekedésében, többek között létrehozza az úgynevezett apoptózist, vagyis az élőlényekben lévő fölöslegessé vált sejt öngyilkosságát.

A prosztata- mellett petefészekrák esetén is segíthet

A kutatók szerint mindezek alapján a gyömbérnek - illetve más növényi hatóanyagoknak is - lényeges szerepe lehet a rákkutatás jövőjét illetően, azt remélik ugyanis, segítségével sikerül elérni, hogy a kór előrehaladását lelassítsák, vagy akár teljesen el is tüntessék azt a szervezetből. A kutatások szerint továbbá nemcsak a prosztatarák, de a petefészekrák esetében is hasonló eredményekre lehet számítani.

A cikk az ajánló után folytatódik

Érdemes tehát egy kevés gyömbérrel kiegészíteni az étrended már csak rákmegelőző céllal is, nem beszélve arról, hogy számos más jótékony hatást is a magáénak tudhat, legyen szó gyulladáscsökkentő, emésztésserkentő, valamint immunerősítő hatásáról. Nem véletlen továbbá az sem, hogy előszeretettel alkalmazzák hányinger esetén, a rákbetegeknek emiatt akkor is érdemes lehet fogyasztaniuk, ha szeretnék mérsékelni a kemoterápia okozta émelygést.

Rákellenes zöldségek

A zöld leveles zöldségek tápanyagtartalma a betegségek megelőzésében is hatékony lehet.

(Képek: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük