Ezt teszi a rákos sejtekkel a hétköznapi fűszer: meglepő eredmény született

A kutatók szerint szerepe lehet a jövő rákgyógyításában.

gyömbér

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Sajnos nem szükséges részletekbe bocsátkozni azzal kapcsolatban, világszerte hány családot érintenek a rákos megbetegedések, mint ahogy arról is tud szinte mindenki, a kezelésük során alkalmazott módszerek milyen mellékhatásokkal járnak.

Bár talán azt is elmondhatjuk, hogy a rákgyógyítás egyre sikeresebbnek számít, nem véletlen, hogy számtalan kutató dolgozik épp e percben is azon, hogy hatékonyabb gyógymódokat dolgozzon ki.

Életmódtényezők is befolyásolják a kockázatot

A betegség kialakulási valószínűsége szempontjából nagyon sok múlhat a genetikai hajlamon is, egyértelmű azonban, hogy a megelőzés eszközei között milyen kiemelt szerepe van az egészséges életmódnak és táplálkozásnak, utóbbi tekintetében pedig azoknak az élelmiszereknek, melyek kiemelt rákellenes hatással rendelkeznek.

Gyömbérrel a rák ellen?

A Georgiai Állami Egyetem kutatóinak egy tanulmánya bizonyította, hogy bizonyos növények képesek felvenni a harcot a rákos sejtekkel szemben, ráadásul erre egy adott szerven belül is alkalmasak, anélkül, hogy a szervezet más részeiben kárt tennének. A tanulmány részeként többek között arra derült fény, hogy a gyömbérnek kiemelt szerepe lehet e tekintetben, különösen, ami a prosztatarákot illeti.

A kutatások során in vitro, vagyis élő szervezeten kívüli, kémcsőben végzett teszteket is végeztek, valamint egereken is kísérleteztek azzal kapcsolatban, bizonyos mennyiségű gyömbér a prosztatarák esetében miként hat a rákos sejtekre, képes-e lényeges mértékben lelassítani a folyamatot, vagyis a rákos sejtek terjedését.

A vizsgálatok során arra a megállapításra jutottak, hogy a gyömbér változást idéz elő a rákos sejtek normális növekedésében, többek között létrehozza az úgynevezett apoptózist, vagyis az élőlényekben lévő fölöslegessé vált sejt öngyilkosságát.

A prosztata- mellett petefészekrák esetén is segíthet

A kutatók szerint mindezek alapján a gyömbérnek - illetve más növényi hatóanyagoknak is - lényeges szerepe lehet a rákkutatás jövőjét illetően, azt remélik ugyanis, segítségével sikerül elérni, hogy a kór előrehaladását lelassítsák, vagy akár teljesen el is tüntessék azt a szervezetből. A kutatások szerint továbbá nemcsak a prosztatarák, de a petefészekrák esetében is hasonló eredményekre lehet számítani.

A cikk az ajánló után folytatódik

Légy szabad! - Merj szembemenni az árral!

A Femina Klub áprilisi vendége Lakatos Márk stylist lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az önmagunk elfogadására való törekvésről beszélget. Hogyan szembesüljünk saját korlátainkkal, tökéletlenségünkkel? Hogyan dolgozzuk fel az életünkben felmerülő elakadásokat? 

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. április 22. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Érdemes tehát egy kevés gyömbérrel kiegészíteni az étrended már csak rákmegelőző céllal is, nem beszélve arról, hogy számos más jótékony hatást is a magáénak tudhat, legyen szó gyulladáscsökkentő, emésztésserkentő, valamint immunerősítő hatásáról. Nem véletlen továbbá az sem, hogy előszeretettel alkalmazzák hányinger esetén, a rákbetegeknek emiatt akkor is érdemes lehet fogyasztaniuk, ha szeretnék mérsékelni a kemoterápia okozta émelygést.

Rákellenes zöldségek

A zöld leveles zöldségek tápanyagtartalma a betegségek megelőzésében is hatékony lehet.

Nagyon erős a rákellenes hatásuk: 10 növény, ami megelőzheti a daganatokat

Nézegess képeket!

Elolvasom

(Képek: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük