Isteni csapolt kofola és brindzás galuska – 10 étel és ital, amit meg kell kóstolnod, ha Szlovákiában jársz

Tíz kihagyhatatlan, isteni szlovák étel és ital, amit meg kell kóstolnod, ha a szomszédban jársz.

Szlovákia nemzeti étel és ital
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A bryndzové halušky Szlovákia egyik ikonikus nemzeti étele: a juhtúróval készült, pirított szalonnadarabokkal megbolondított krumplis galuska a szlovák nemzet számára olyan jelentőséggel bír, mint az olaszoknál a tészta vagy a magyaroknál a töltött káposzta.

A hagyományos szlovák konyha alapját a burgonya, a káposzta és a tejtermékek adják, amelyekből különleges ízvilágú ételeket készítenek. A hegyvidéki területeken lehet találkozni a tradicionális szlovák konyha remekeivel, mint például a brindzás galuskával, a túrós vagy káposztás sztrapacskával, a juhtúrós piroggal vagy a kapustnicával, azaz a káposztalevessel. Az alacsonyabban fekvő területeken a szlovák konyhában viszont rengeteg elem keveredik: ételeikben megtalálhatóak a szláv, a francia, a német, osztrák és a magyar jegyek is egyaránt: rengeteg vadhús alapú étellel, tésztából és burgonyából készült lepényekkel, erőlevesekkel lehet találkozni.

Képes összeállításunkban összegyűjtöttük azt a tíz isteni finom szlovák ételt és italt, amit mindenképp meg kell kóstolnod, ha a szomszédban jársz!

Míg a brindzás galuskát eredetileg juhtúróval és szalonnával bolondítják meg, addig egyes családoknál túróval eszik, és cukorral ízesítik. A sztrapacska ugyanaz a krumplis-lisztes tészta, mint amiből a brindzás galuska készül, csak ebben az esetben dinsztelt, savanyított káposztával, esetleg egy kis szalonnával tálalják.
Hagyományos szlovák étel a bryndzové pirohy, azaz a juhtúrós pirog is, aminek hasonló burgonyás tésztája van, mint a galuskának, ebben az esetben azonban nem nyers, hanem főtt burgonyát használnak. A töltelék lehet húsféle, de édesen is elkészíthető.
Aki itt jár, feltétlenül kóstolja meg a finom csapolt söröket, mint például a Zlatý Bažantot, és az ikonikusnak számító csapolt kofolát, aminek színe és jellege hasonlít a kólához, ízében mégis más. A sós, juhtúrós ételekhez jól fog esni belőlük egy-egy pohárral.
Szinte nincs olyan szlovák vagy felvidéki magyar család, aki karácsonykor ne készítené el a kapustnicát, azaz a karácsonyi káposztalevest, aminek különlegessége, hogy a káposzta mellett gomba, füstölt kolbász és tarhonya is kerül bele.
A "knédli, káposzta, hús" nevet viselő ételt a csehek és szlovákok egyaránt imádják. A knédli tulajdonképpen egy héj nélküli kenyér, amit sütés helyett gőzölve készítenek. Szaftos, húsos, szószos ételekhez kínálják köretként, amit késsel-villával fogyasztanak.
Némelyik sajtfajta a cseh és szlovák nemzeti büszkeség tárgya lett, ezért a sajtok szerelmesei mindenképp tárazzanak be az isteni, tradicionális szlovák sajtokból, mint a parenyica és a korbáčik, azaz a sajtkorbács.
A zemiakové lokše krumpliból készült lepényt jelent, amelyet köretként lehet tálalni sült kacsához, libához, de savanyú tejföllel is lehet fogyasztani.
A borovička (borókapárlat) és a slivovica (szilvapálinka) mellett nagyon népszerű főként a fiatalok körében a Tatranský čaj, azaz a gyógynövények felhasználásával készült likőr, a Tatratea, amit a Magas-Tátra hegyeiből származó receptúra alapján készítenek. Jelenleg 14 különböző ízben kapható, alkoholtartalma pedig széles skálán mozog.
Szlovákia, pontosabban még a békebeli Csehszlovákia kedvenc tőkehalsalátája, a treska mai napig nagy népszerűségnek örvend, a legkisebb falusi boltban ugyanúgy ott van, mint a hipermarketek hűtőpultjában. Salátaként egy majonézes, enyhén ecetes, savanykás ízvilággal rendelkezik.
A híres szakolcai kürtőskalácsot a város közepén lévő Szent Ferenc-rendi kolostorban sütik és árulják, mandulával, dióval és cukorral ízesítik. Ez az első olyan szlovák termék, amely védettséget, pontosabban uniós oltalmat kapott.

Lehet-e boldog, aki intelligens? - A tudás hatása a lelki egészségre

Kepes András író, újságíró a Femina Klub júniusi előadásán arra keresi a választ, hogyan találhatunk boldogságot egy folyamatosan változó, kihívásokkal teli világban. Hogyan formálhatjuk úgy az életünket, hogy az ne csak sikeres, de valóban örömteli is legyen?

További részletek: feminaklub.hu/

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2025. június 5. 18 óra

Helyszín: MOM Kulturális Központ

Promóció

Borító-és ajánlóképek: Getty Images Hungary

Olvastad már?

Ehhez a cikkhez ajánljuk

Ezt is szeretjük