Isteni csapolt kofola és brindzás galuska – 10 étel és ital, amit meg kell kóstolnod, ha Szlovákiában jársz

Tíz kihagyhatatlan, isteni szlovák étel és ital, amit meg kell kóstolnod, ha a szomszédban jársz.

Szlovákia nemzeti étel és ital
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Retikül
Top olvasott cikkek

A bryndzové halušky Szlovákia egyik ikonikus nemzeti étele: a juhtúróval készült, pirított szalonnadarabokkal megbolondított krumplis galuska a szlovák nemzet számára olyan jelentőséggel bír, mint az olaszoknál a tészta vagy a magyaroknál a töltött káposzta.

A hagyományos szlovák konyha alapját a burgonya, a káposzta és a tejtermékek adják, amelyekből különleges ízvilágú ételeket készítenek. A hegyvidéki területeken lehet találkozni a tradicionális szlovák konyha remekeivel, mint például a brindzás galuskával, a túrós vagy káposztás sztrapacskával, a juhtúrós piroggal vagy a kapustnicával, azaz a káposztalevessel. Az alacsonyabban fekvő területeken a szlovák konyhában viszont rengeteg elem keveredik: ételeikben megtalálhatóak a szláv, a francia, a német, osztrák és a magyar jegyek is egyaránt: rengeteg vadhús alapú étellel, tésztából és burgonyából készült lepényekkel, erőlevesekkel lehet találkozni.

Képes összeállításunkban összegyűjtöttük azt a tíz isteni finom szlovák ételt és italt, amit mindenképp meg kell kóstolnod, ha a szomszédban jársz!

Borító-és ajánlóképek: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük