Tilos ezeket az étrend-kiegészítőket fogyasztani - Egészségkárosodást okoznak

Gyógyszerhatóanyagot tartalmazó étrend-kiegészítőket vont ki a forgalomból a Nébih.

GettyImages-523029164
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Gyógyszerhatóanyagot tartalmazó, férfiaknak szánt étrend-kiegészítőket vont ki a forgalomból a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih).

Az intézkedés az Anaconda for men, a Kinger és a Titán Power Classic termékek minden tételét érinti minőségmegőrzési időtől függetlenül - közölte a Nébih az MTI-vel kedden.

Veszélyes étrend-kiegészítők

A közlemény szerint az éves monitoring mintavétel során került a hatóság látóterébe három férfiaknak szánt étrend-kiegészítő. Az érintett termékekből az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet vizsgálatai gyógyszerhatóanyagot mutattak ki.

GettyImages-483106863
Fotó: David Malan / Getty Images Hungary

Az érintett gyógyszerhatóanyagok a foszfodiészteráz-5 enzimet (PDE-5) gátló hatásuk révén az erectilis dysfunctio (potenciazavar) terápiájában alkalmazott vegyületek. Az ezen hatóanyagot tartalmazó készítmények kiadása Magyarországon orvosi rendelvényhez kötött, míg az étrend-kiegészítők - az uniós és a magyar szabályozás szerint is - élelmiszernek minősülnek, és azokban gyógyszerhatóanyagok felhasználása tilos - írták.

A vásárlók számára komoly egészségkárosodási kockázatot jelent a felsorolt, hamisítványnak minősülő termék fogyasztása, melyek megtévesztő csomagolásuk szerint kizárólag növényi hatóanyagot tartalmaznak.

A cikk az ajánló után folytatódik

A veszély elhárítása érdekében a Nébih minőségmegőrzési időre való tekintet nélkül, azonnali hatállyal elrendelte a termékek forgalomból való kivonását, valamint a fogyasztóktól való visszahívását. A hatóság további intézkedésig megtiltotta a termékek ismételt forgalomba hozatalát is. A termékek adatai elérhetőek a Nébih jogsértéslistáján.

Nagy újítás jöhet a közlekedésben: minden autóst érinteni fog

A közlekedésért felelős államtitkár a hétvégi halálos budapesti baleset után fontos javaslatot tett.

Képek: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük