Nagy újítás jöhet a közlekedésben: minden autóst érinteni fog

A közlekedésért felelős államtitkár a hétvégi halálos budapesti baleset után fontos javaslatot tett.

GettyImages-957348852
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Vitézy Dávid közlekedésért felelős államtitkár a hétvégi halálos budapesti baleset után fontos javaslatot tett.

Az államtitkár úgy gondolja, hogy olyan sebességmérő kamerákat kéne kihelyezni a fővárosban, amilyenek New Yorkban is vannak. Egy felmérés szerint az autósok jobban betartják a sebességhatárokat, ha mérnek a kamerák, írja az Index.

Sebességmérő kamerák

Vasárnap hajnalban baleset történt a Harminckettesek terén, melynek során egy autó elütött egy villamosmegállóban várakozó fiatal nőt, aki belehalt a sérüléseibe. 

Vitézy Dávid közlekedésért felelős államtitkár megjegyezte az esettel kapcsolatban, hogy a magyarországi városokban is olyan sebességmérő kamerákat kéne kihelyezni, amilyenek New Yorkban is vannak, mert az autósok sokkal jobban betartották a sebességhatárokat, amikor mértek a kamerák.

GettyImages-87322757
Fotó: Image Source / Getty Images Hungary

"Egy akkoriban készült jelentés kimutatta, hogy a városi sebességtúllépés a halálos balesetek 80 százalékáért felelt New Yorkban, de ahol volt kamerás mérés, ott 72 százalékkal kevesebb alkalommal történt sebességtúllépés. A kamerák által elkapott gyorshajtóknak pedig több mint a fele egy alkalom után többször nem kap bírságot - tehát a kamerák visszatartó ereje igazolt. Az adatok nyomán végül módosultak a szabályok: tavaly nyár óta 24 órában és mindennap működik mind a 2000 darab sebességmérő kamera New York városában" - fogalmazott az államtitkár a közösségi oldalán.

Vitézy arra is kitért, hogy a sajtóhírek szerint a gyorshajtás komoly szerepet játszott a vasárnap hajnali, villamosmegállóban történt balesetnél is. Úgy véli, "városainkban jócskán van teendő, hisz azt a kész technológiát, amit a gyorsforgalmi utakon és az országos főúthálózaton ma már alkalmazunk, a városainkban nem”.

A cikk az ajánló után folytatódik

Ha a kamerák telepítése túl nagy beruházás lenne a rendőrségnek, akkor az önkormányzatok vagy a lakóközösségek finanszírozhatnának olyan kamerákat a rendőrség számára, amelyek akár sebességet mérnek, akár csak a szabálytalan kanyarodást, megállást és buszsávhasználatot rögzítik. Így a rendőrség rendszereibe bekötve automatizált bírságot tudnának kiállítani a rendszám alapján, összegzi a cikk Vitézy bejegyzését.

Fontos levél érkezik a NAV-tól hamarosan: nagyon sokakat érinthet

Hamarosan érkeznek az értesítések.

Képek: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük