Fontos levél érkezik a NAV-tól hamarosan: nagyon sokakat érinthet

Hamarosan érkeznek az értesítések.

GettyImages-1320938569
beauty and style
Top olvasott cikkek

Hamarosan küldi a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) a gépjárműadó-értesítéseket és -határozatokat.

Az első részletet 2023. március 15-éig, a másodikat pedig szeptember 15-éig kell befizetni.

NAV-figyelmeztetés

Határozatot azok kapnak, akiknek változott a gépjárműadójuk a tavalyihoz képest. Akiknek változatlan az adó összege, azokat értesítésben emlékezteti majd az adóhivatal. 

Sem értesítést, sem határozatot nem kapnak azok, akiket egész évre adómentesség illet meg. Ilyenek például az egyházi jogi személyek, a GJADO-adatlapot benyújtó civil szervezetek. Azok sem kapnak levelet, akiknek mindegyik gépjárműve adómentes, írja a Napi.hu a NAV közleménye alapján.

A gépjárműadó első részletét március 15-ig, a második részletét szeptember 15-ig kell befizetni.

A határidőkre nem árt odafigyelni, mert az adó késedelmes fizetésekor már késedelmi pótlék növelheti az összeget. A fizetési határidőt nem befolyásolja, ha az adózó esetleg nem veszi át az emlékeztető értesítést, figyelmeztet a cikk.

A gépjárműadó befizetése a NAV-Mobil Gépjárműadó-menüpontjában vagy a NAV ügyintéző felületén, az Ügyfélportálon (ÜPO) teljesíthető.

A cikk az ajánló után folytatódik

A korábbi évekhez hasonlóan a 10032000-01079160 számú NAV Belföldi gépjárműadó bevételi számlára is befizethető az összeg banki utalással.

Az átutaláskor az adószámot vagy az adóazonosító jelet kell feltüntetni a közlemény rovat elején, amennyiben ez elmarad, akkor a NAV nem, vagy csak késedelmesen tudja a befizetett összeget a befizetőhöz kapcsolni, írják.

Jóval kevesebbet költ Magyarország a rákos betegekre, mint az uniós átlag: szomorú statisztikát közölt az OECD

2019-ben nálunk 33 százalékkal többen haltak meg rákban, mint más EU-tagállamban, 2020-ban pedig 10 százalékkal több daganatos beteget diagnosztizáltak, mint az uniós átlag.

Borítókép: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük