Ijesztő dolog derült ki népszerű telefonokról: így gyűjtenek adatokat a felhasználókról még kikapcsolt állapotban is

A készülékek tulajdonosai észre sem veszik az adatgyűjtést, és le sem tudják állítani a folyamatot.

GettyImages-672150127

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A legnépszerűbb kínai mobilgyártók készülékei nemcsak Kínában, hanem globálisan is gyűjthetnek felhasználói adatokat, derül ki egy tanulmányból, amelyen több amerikai egyetem kutatói dolgoztak együtt.

A készülékek tulajdonosai észre sem veszik az adatgyűjtést, és le sem tudják állítani a folyamatot.

Felhasználói adatokat gyűjthetnek ezek a telefonok

Egy több amerikai egyetem tudósaiból álló kutatócsoport arXiv preprint szerveren megjelent publikációja szerint az olyan gyártók készülékei, mint a Xiaomi, Oppo, Realme vagy OnePlus folyamatosan gyűjtik a felhasználóik adatait anélkül, hogy azok ennek tudatában lennének. Az adatgyűjtés olyan alkalmazásokon keresztül történik, amelyeket a telefonok gyártói előzetesen telepítenek, írja a HVG a Gizmodo cikke alapján.

GettyImages-1366970725
Fotó: d3sign / Getty Images Hungary

A tudósok a vizsgálat során letiltották az adatok küldését a telefonokon, nem használtak felhőalapú tárhelyet vagy más harmadik féltől származó szolgáltatást, mégis sok adat indult el a készülékekről a távolba. 

A kutatók a cikk szerint „aggasztó mennyiségű, személyazonosításra alkalmas információról” írnak, amelyek eljuthatnak a szolgáltatókhoz, a gyártókhoz, de akár a kínai hatóságokhoz is. 

A felhasználók telefonszámán és a készülékek azonosítószámán kívül tartózkodási helyre vonatkozó adatok, szöveges üzenetek metaadatai, sőt névjegyek is szerepelnek ezek között az adatok között.

A cikk az ajánló után folytatódik

Légy szabad! - Merj szembemenni az árral!

A Femina Klub áprilisi vendége Lakatos Márk stylist lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az önmagunk elfogadására való törekvésről beszélget. Hogyan szembesüljünk saját korlátainkkal, tökéletlenségünkkel? Hogyan dolgozzuk fel az életünkben felmerülő elakadásokat? 

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. április 22. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Ezek segítségével az adatok feldolgozói pontosan tudhatják, hogy a felhasználók mikor, hol és kivel beszélnek telefonon, és hogyan használják a készüléküket.

A kutatók szerint a folyamat kikapcsolására nincs mód, és a felhasználói adatok beleegyezés nélkül kerülnek idegenek kezébe. Az adatgyűjtés ráadásul még akkor sem áll meg, ha a telefonban nincs SIM-kártya, vagy ha az illető elhagyja Kínát. Ez különösen aggasztó, hiszen egy ott megvásárolt mobil a szigorú adatvédelmi szabályozással rendelkező Európai Unióban is tovább gyűjti az adatokat. 

A most tett felfedezésen különösen érdemes elgondolkodniuk azoknak, akik kínai piacterekről vagy webáruházakból rendelik telefonjaikat, írja a cikk.

Döbbenetes dolgot állít a Facebookról egy volt alkalmazott: így merítik le direkt a felhasználók telefonját

Egy volt Facebook-alkalmazott nagyon súlyos vádakat fogalmazott meg a céggel szemben.

Döbbenetes dolgot állít a Facebookról egy volt alkalmazott: így merítik le direkt a felhasználók telefonját

Egy volt Facebook-alkalmazott nagyon súlyos vádakat fogalmazott meg a céggel szemben.

Elolvasom

Képek: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük