Ijesztő dolog derült ki népszerű telefonokról: így gyűjtenek adatokat a felhasználókról még kikapcsolt állapotban is

A készülékek tulajdonosai észre sem veszik az adatgyűjtést, és le sem tudják állítani a folyamatot.

GettyImages-672150127
beauty and style
Top olvasott cikkek

A legnépszerűbb kínai mobilgyártók készülékei nemcsak Kínában, hanem globálisan is gyűjthetnek felhasználói adatokat, derül ki egy tanulmányból, amelyen több amerikai egyetem kutatói dolgoztak együtt.

A készülékek tulajdonosai észre sem veszik az adatgyűjtést, és le sem tudják állítani a folyamatot.

Felhasználói adatokat gyűjthetnek ezek a telefonok

Egy több amerikai egyetem tudósaiból álló kutatócsoport arXiv preprint szerveren megjelent publikációja szerint az olyan gyártók készülékei, mint a Xiaomi, Oppo, Realme vagy OnePlus folyamatosan gyűjtik a felhasználóik adatait anélkül, hogy azok ennek tudatában lennének. Az adatgyűjtés olyan alkalmazásokon keresztül történik, amelyeket a telefonok gyártói előzetesen telepítenek, írja a HVG a Gizmodo cikke alapján.

GettyImages-1366970725
Fotó: d3sign / Getty Images Hungary

A tudósok a vizsgálat során letiltották az adatok küldését a telefonokon, nem használtak felhőalapú tárhelyet vagy más harmadik féltől származó szolgáltatást, mégis sok adat indult el a készülékekről a távolba. 

A kutatók a cikk szerint „aggasztó mennyiségű, személyazonosításra alkalmas információról” írnak, amelyek eljuthatnak a szolgáltatókhoz, a gyártókhoz, de akár a kínai hatóságokhoz is. 

A felhasználók telefonszámán és a készülékek azonosítószámán kívül tartózkodási helyre vonatkozó adatok, szöveges üzenetek metaadatai, sőt névjegyek is szerepelnek ezek között az adatok között.

A cikk az ajánló után folytatódik

Ezek segítségével az adatok feldolgozói pontosan tudhatják, hogy a felhasználók mikor, hol és kivel beszélnek telefonon, és hogyan használják a készüléküket.

A kutatók szerint a folyamat kikapcsolására nincs mód, és a felhasználói adatok beleegyezés nélkül kerülnek idegenek kezébe. Az adatgyűjtés ráadásul még akkor sem áll meg, ha a telefonban nincs SIM-kártya, vagy ha az illető elhagyja Kínát. Ez különösen aggasztó, hiszen egy ott megvásárolt mobil a szigorú adatvédelmi szabályozással rendelkező Európai Unióban is tovább gyűjti az adatokat. 

A most tett felfedezésen különösen érdemes elgondolkodniuk azoknak, akik kínai piacterekről vagy webáruházakból rendelik telefonjaikat, írja a cikk.

Döbbenetes dolgot állít a Facebookról egy volt alkalmazott: így merítik le direkt a felhasználók telefonját

Egy volt Facebook-alkalmazott nagyon súlyos vádakat fogalmazott meg a céggel szemben.

Képek: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük