Döbbenetes dolgot állít a Facebookról egy volt alkalmazott: így merítik le direkt a felhasználók telefonját

Egy volt Facebook-alkalmazott nagyon súlyos vádakat fogalmazott meg a céggel szemben.

GettyImages-941237708
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Egy volt Facebook-alkalmazott nagyon súlyos vádakat fogalmazott meg a Facebook anyacégével, a Metával szemben.

A férfi szerint mind a Facebook, mind a Messenger alkalmazás jobban merítik a kelleténél a telefonok akkumulátorát, és ezzel tisztában vannak a vállalatnál is, sőt direkt csinálják.

Facebook - akkumulátormerítés

A George Hayward nevű volt Meta-alkalmazott azt állítja, hogy a cég a "negatív tesztelésnek" nevezett gyakorlattal tudatosan meríti le a felhasználók akkumulátorát, írja a HVG a New York Post cikke alapján. A férfi beperelte a céget.

A negatív tesztelés lehetővé teszi a technológiai cégek számára, hogy nyomon követhessék olyan funkciók akkufogyasztási szokásait, mint egy alkalmazás futtatásának a sebessége vagy egy kép betöltése. Így tehát titokban, a felhasználók tudta nélkül tudják tesztelni az applikációkat, írja a cikk. 

GettyImages-1454811579
Fotó: Matt Cardy / Getty Images Hungary

Haywardot állítólag azért menesztette tavaly a cég, mert nem akart részt venni a negatív tesztelésben. Az adatkutató elárulta, hogy a Metánál töltött ideje alatt kapott a vállalattól egy „Hogyan végezzünk átgondolt negatív teszteket" című belső képzési dokumentumot, amelyben példák voltak az ilyen tesztek futtatására. 

Haywardnak a dokumentum elolvasása után úgy tűnt, hogy a Facebook korábban is alkalmazhatott ilyen negatív teszteléseket. A férfi azt mondta, hogy a karrierje során addig még soha nem látott ilyen szörnyű dokumentumot. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Hayward pert indított a Meta ellen az elbocsátása után a manhattani szövetségi bíróságon. Az ügyvédje szerint a felhasználók akkumulátorainak lemerítése a tudtuk nélkül veszélyezteti az embereket, hiszen könnyen lehet, hogy emiatt épp vészhelyzetben nem lehet majd használni a telefont. Felháborítónak és teljesen illegálisnak tartja, hogy a cég így manipulálhatja a felhasználók akkumulátorait azok tudta nélkül, fogalmaz a cikk. 

A keresetet azonban vissza kellett vonni, mert a felperes Metánál kötött munkaszerződése egyeztető eljárást ír elő vitás esetekben. 

Így kiderítheted, ha valaki belépett a Facebookodra: meg is szabadulhatsz a betolakodótól

Még olyankor is beléphetnek illetéktelen betolakodók az ember fiókjába, ha erre semmilyen jel nem utal. A problémára szerencsére van megoldás.

Képek: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük