Ha ilyen telefonod van, nagy veszélyben lehet: súlyos hibát találtak a rendszerben
A Google ezt tanácsolja a felhasználóknak.

GettyImages-1391380545
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Egy nagyon súlyos sebezhetőségre derült fény, amely kitrükközi az androidos rendszert.

A Google már értesítette az érintett gyártókat, de még nem lehet teljesen fellélegezni. 

Hiba az Android-rendszerben

A Google Android Partner Vulnerability Initative (APVI) hozta nyilvánosságra azt a régóta fennálló sebezhetőséget, ami miatt sok millió androidos felhasználó kerülhet veszélybe. A probléma elsősorban a Samsung és az LG telefonjait érinti, írja a hvg.hu.

Hackerek szivárogtattak úgynevezett platformaláíró kulcsokat, amelyeket több androidos gyártó is használ, és amelyek célja, hogy garantálják, hogy a telefonon futó alkalmazások és az Android rendszer verziója is legitim. Az Androidot úgy tervezték, hogy minden olyan alkalmazásban megbízzon, amely ugyanazzal a kulccsal van aláírva, mint maga az operációs rendszer, derül ki a cikkből.

GettyImages-1341411290 (1)
Fotó: krisanapong detraphiphat / Getty Images Hungary

Amennyiben egy rosszindulatú támadó megszerez egy ilyen aláírókulcsot, az Android "megosztott felhasználói azonosító” rendszerét használhatja arra, hogy rendszerszintű engedélyt adjon a rosszindulatú programoknak az érintett telefonon. Gyakorlatilag az érintett eszközön lévő összes adat elérhető lehet a támadó számára, mintha csak odaadnánk a lakáskulcsunkat egy tolvajnak. 

A Google szóvivője szerint nincs arra utaló jel, hogy a Google Play áruház is érintett ügyben, tehát valószínűleg harmadik fél alkalmazásboltjaiból letöltött alkalmazásokról lehet szó. A cég azt tanácsolja a felhasználóknak, hogy mindig az Android legfrissebb verzióját használják, ha pedig már nem frissíthető a telefon, vásároljanak egy újabb modellt. 

Az érintett gyártóknak pedig azt javasolja a Google, hogy cseréljék le a jelenleg használt aláíró kulcsokat, hagyják abba a kiszivárgott kulcsok használatát, és indítsanak vizsgálatot annak kiderítésére, hogyan szivároghattak ki azok. 

Ha ilyen üzenetet kapsz, csalókkal van dolgod! Az OTP figyelmeztet

Csalók küldenek SMS-üzeneteket látszólag az OTP nevében.

Képek: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük