Rafinált módszerrel zavarta össze a Google-t egy férfi: fontos dologra figyelmeztet

Egy kihalt úton mutatott magas forgalmat a Google Maps az átverés miatt.

google nyitó
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A közelmúltban egy nap Berlinben olyan utak lettek pirosak a Google Mapsen, amiken vajmi kevés forgalom haladt át. Valami azonban tényleg történt arra.

Egy férfi húzós talicskával ment végig a kocsiúton. Már ez is furcsán hangzik, de a sztori még egy fontos csavart rejteget.

A talicskás kísérlet, ami átverte a Google-t

A berlini művész, Simon Weckert 99 androidos telefont bérelt, és mindbe rakott egy-egy SIM-kártyát. Bekapcsolta őket, és benyomta a Google-navigátort, majd az összes készüléket a kis talicskájába helyezte. Akkor ment ki az utcára a telefonhalommal, amikor alig volt forgalom. Az eredmény magáért beszél: a Google Maps azonnal úgy érzékelte, hogy hatalmas a forgalom, és rögtön dugót mutatott a bizonyos szakaszon, pedig valójában szinte senki sem járt arra. Íme a videó a kísérletről.

A férfi már nyáron elvégezte kísérletet, de még csak most, a Google Maps 15. évfordulója közelében publikálta, hogy bemutassa, milyen határai vannak a navigációs rendszernek. Emellett megmagyarázza a kérdést, hogy mi alapján veszi észre a Google, ha valahol nagy a forgalom. 

A Google Maps úgy becsüli meg a forgalmat, hogy a használatban lévő telefonokból mennyi van egyszerre egy helyen. Éppen ezért, mivel Weckert 99 aktív mobiltelefont húzott a talicskájában, a program úgy értelmezte, mintha 99 ember rekedt volna valami orbitális dugóban. A Google egyik szóvivője azt nyilatkozta, hogy érdekes módon a férfinak eme kísérlete rávilágított arra, hogyan tudják még jobban optimalizálni a forgalomfigyelést. Ugyan a rendszer már felismeri a különbséget egy motoros és egy autós között, de egy talicska mozgására még nem gyanakodott. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Hogyha arra lennél kíváncsi, hogy egy buszon mobilozó rakás embertől miért nem jelez sűrű forgalmat a térkép, a titok a geolokációban rejlik. A Google képes felismerni a buszokat, mivel bizonyos útvonalon közlekednek, megállnak szabályos távok között, ezek mind azt üzenik, hogy egy tömegközlekedési eszközről van szó. 

És hogy miért döntött e mellett a kísérlet mellett Weckert? A technológiában rejlő hibákra szerette volna felhívni a figyelmet, szerinte sokan már teljesen vakon követik az okostelefonok utasításait, pedig a jelen példa is jól mutatja, mennyi tényező befolyásolhatja az előrejelzéseket.

Nem valódi nő, mégis mindenki annak hiszi

Színes, kreatív és természetes képeivel tökéletesen beillik az Instagram közösségébe is, pedig valójában igencsak kilóg a többiek közül. Ő ugyanis egyáltalán nem is valódi lány, annak ellenére, hogy ezt ránézésre senki nem mondaná meg.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük