Robotok az ókorban: nem csak elképzelték, meg is építették őket

Bár a robotok a modern technika vívmányainak tűnnek, már sokkal korábban elkezdtek fantáziálni arról, milyen lehet a mesterséges intelligencia.

talos1
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Manapság már semmi meglepő nincs abban, hogy a robotok teljesen átszövik az élet minden területét: teljesen élethű emberekké formálták őket, az otthonokban robotporszívó takarít, de még a növényeink gondozásában is nagy segítséget nyújthat a modern technológia.

A robotika fejlődése a XX. században indult el hatalmas rohamtempóban, hiszen a kor egyre modernebb technikai berendezései lehetővé tették azt, amiről annak idején csak álmodoztak. Bár a megvalósításuk a modern időkhöz köthető, már az ókorban is foglalkoztatta az tudósokat, milyen lehet egy ember alkotta tárgy, ami képes úgy viselkedni, mint egy valódi élőlény.

A görög mitológia ötvözete a robotokkal

Az ókori görög mitológia hihetetlenül jelentős kulturális örökség, azonban nemcsak az isteneikről írtak az akkori emberek, hanem a robotok gondolatával is eljátszadoztak. A legendák szerint a kovácsmesterség és a tűz istene, Héphaisztosz saját maga épített háromlábú asztalokat, amik maguktól mozogtak, és ő alkotta meg Talószt, a bronzóriást is, aki Kréta szigetét védte. Érdekesség, hogy Talószt biológiailag is nagyon alaposan megtervezte, így a humanoid robotok ősének is lehet tekinteni.

Talósz ábrázolása egy korabeli pénzérmén.
Talósz ábrázolása egy korabeli pénzérmén.
Fotó: commons.wikimedia.org

A mitológiában szó esik még a robotszolgákról, valamint egy gyönyörű, de mesterséges nőről, Pandóráról, akit az emberiség megbüntetésére terveztek az istenek. Az irodalomban is megjelenik az emberszerű önműködő szerkezetek elképzelése, Homérosz az Iliász című művében elmélkedik egy ilyen teremtményről.

Robotok az ókori Egyiptomban

Nemcsak a görögöktől, hanem Egyiptomból is rengeteg feljegyzés maradt fent az ókorból, ők szintén eljátszottak az önműködő tárgyak gondolatával, sőt, meg is próbálták megvalósítani őket.

Az ókori egyiptomiak a leírások szerint olyan ülő, négyméteres női szobrot alkottak meg, ami képes volt felállni, tejet önteni egy edényből, majd leülni, fogaskerekek, súlyok és más alkatrészek mozgatásával oldották meg, hogy olyan legyen, mintha mindent magától csinálna.

egyiptom
Fotó: itpow / Getty Images Hungary

Egy másik feljegyzés szerint az isteneiket alkották meg „robotként”, ezek főként fémből, fából és kőből készültek, és nagyon fontos szerepet játszottak a vallási szertartásokon. Hittek abban, hogy a teremtményeknek lelkük is van, amik a megformált isteneiktől származnak, az emberek pedig gyakran tanácsokat kértek tőlük, és a fejük mozgatásával próbálták meg élethűvé tenni őket.

A cikk az ajánló után folytatódik

Szenvedélyeink fogságában - Az addikció és a kontrollvesztés pszichológiája

A Femina Klub júniusi vendége Dr. Zacher Gábor toxikológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között a kultúránkban hangsúlyosan jelen lévő függőségek kérdéseiről beszélget.

Zacher Gábor szerint, ha saját magunk elé tükröt tartunk, akkor 4-5 függőséget mindenki fel tudna sorolni. Igaz ez?

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. június 5. 18 óra

Helyszín: József Attila Színház

Promóció

Manapság sokan félnek attól, hogy egyszer majd a mesterséges intelligencia nemcsak leváltja az emberi erőforrásokat, hanem át is veszi a hatalmat az emberiség felett, ez az aggodalom azonban nem új keletű: a mítoszok szerint már az ókorban is felmerült az a gondolat, hogy a mesterségesen létrehozott teremtmények saját életre kelnek.

Leonardo da Vinci több találmánya sem illik a képbe: elképesztő, miket tervezett

A zseni elképesztő mértékben előzte meg korát.

(Képek forrása: Getty Images Hungary, commons.wikimedia.org)

Ezt is szeretjük