Miért nehezebb felkelni, ha rossz az idő? Érdekes dolgot produkál az agy ilyenkor

Így befolyásolja az alvás-ébrenlét ciklust a sötét és a hideg.

Miért nehéz reggel felkelni rossz időben
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Ha odakint ködös, esős vagy egyszerűen csak hideg az idő, a nagylábujj kidugása a takaró alól és annak padlóval történő érintkezése akár háromszor annyi időt is igénybe vehet, mint szebb napokon. Ezen ismert tény okára a Northwestern Egyetem neurobiológusai is szerettek volna rájönni, melyhez ecetmuslicákat tanulmányoztak.

A muslicákat már száz éve előszeretettel használják kutatási célokra. Többek között rövid, tíznapos életciklusuk, illetve az agyuk több mint százezer, hálózatokba szerveződő idegsejtje teszi lehetővé, hogy vizsgálatukkal az emberre is érvényes következtetéseket vonhassanak le.

Miért nehezebb felkelni, ha rossz az idő?

A neurobiológusok kutatásai során a muslicák agyában egy idegsejtekből álló, úgynevezett hőmérő áramkört találtak. Ennek lényege, hogy a csáp végén lévő érzékelőreceptorokból a külvilágból érkező hőmérséklet-információk továbbítódnak az agy magasabb régiói felé.

A muslicák komfortzónáján kívül eső - 25 Celsius fok alatti - alacsony hőmérséklet, valamint a hideg gátolhatják azon idegsejtek működését az agyban, melyek az állatok aktivitását, éberségét segítenék elő, különösen a reggeli órákban. A napfény és a hőmérséklet szezonális változása nem csak a muslicákra, az emberre is épp ilyen hatással van a tudósok szerint.

- A muslicák agyi működésének alapelvei - logikája, felépítése - nagyon hasonlítanak az emberéhez. Az érzékelőrendszereknek ugyanazokat a problémákat kell megoldaniuk, gyakran azonos módon - mondta Marco Gallio, a kutatás egyik professzora.

A cikk az ajánló után folytatódik

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye. Regisztráció az ingyenes rendezvényre.

Promóció

A kutatás tanulsága tehát, hogy nem csupán az alvás mennyisége, de a külső hőmérsékleti körülmények is hatással vannak az ember cirkadián ritmusára, vagyis a biológiai órájára. Ez az összetett rendszer a hormonháztartáson és az idegrendszeren keresztül befolyásol minden rendszeres tevékenységet. A hideg idő és a sötétség tehát megnehezíti a reggeli ébredést, függetlenül az alvással töltött órák számától.

Az elalvással van problémád?

Ha nemcsak a felkelés, de az esti elalvás is gondot okoz, a következő nyugtató hatású teák sokat segíthetnek neked.

A 10 legjobb altató, nyugtató hatású tea: először ezt próbáld gyógyszerek helyett

Nézegess képeket!

Elolvasom

Képek: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük