Ez a legjobb alvópóz a szakértő szerint: segít mély álomba merülni, és védi a belső szerveket is

Az alvásspecialista elmondta, mikor melyik alvópóz ajánlott.

alvopoz-haton-fekszik-hanyatt-fekves-alszik

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Az alvás minőségét számos körülmény ronthatja: az álomba szenderülés előtti intenzív ingerek, az elektronikai eszközök kék fénye, a zavaró hanghatások mind-mind hátrányosan befolyásolják az éjszakai nyugalmat.

Az alvásterapeuták szerint az alvásminőség javítása és az éjszakai megébredések elkerülése érdekében arra is oda kell figyelni, hogy az ember milyen ágyban, milyen matracon, és nem utolsósorban milyen testhelyzetben merül álomba.

A legjobb alvópóz: hanyatt fekvés

Ha az ember tisztában van azzal, melyik a legideálisabb és a legrosszabb alvópóz, könnyen tehet a nyugodt éjszakákért. Michael J. Breus PhD alvásspecialista, klinikai pszichológus szerint a legjobb póz a háton fekvés, közben pedig a kezet ajánlott oldalt vagy a hason tartani, semleges helyzetben, mely biztosítja a megfelelő vérkeringést.

A háton fekvő alvópóz mellett számos érv szól: védi a gerinc egészségét, enyhíti a nyak-, a derék-, sőt a térdfájást is. A hatás fokozható egy térd alá betett párnával, amely alvás közben is segít fenntartani a gerinc természetes görbületét, így szüntetve meg a fájdalmakat.

Amellett, hogy az ízületekre nehezedő nyomás háton fekve a legkevesebb, egy kispárnával a fej alatt megvéd a gyomorsav-túltengéses panaszoktól is, így refluxos betegeknek kimondottan javasolt háton feküdni elalvás előtt. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Légy szabad! - Merj szembemenni az árral!

A Femina Klub áprilisi vendége Lakatos Márk stylist lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az önmagunk elfogadására való törekvésről beszélget. Hogyan szembesüljünk saját korlátainkkal, tökéletlenségünkkel? Hogyan dolgozzuk fel az életünkben felmerülő elakadásokat? 

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. április 22. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Egy esetben azonban mégsem ajánlott Michael J. Breus szerint a háton fekvő alvópóz: alvási apnoéra hajlamos embereknek nem ez a legjobb választás, mivel számukra fokozhatja a nehezebb légzést, a légzéskimaradást, illetve a horkolást, ilyen esetben pedig ugyancsak lehetetlenné válik a nyugodt alvás. 

Oldalt és hason fekvés

A legrosszabb alvópóznak a hason fekvést szokták emlegetni az alvásspecialisták, mivel ez a testhelyzet a belső szervekre is nyomást gyakorol, ráadásul az ízületi fájdalmak is erősödhetnek következtében. Egy féloldali póz már sokkal kíméletesebb választás.

Az oldalt fekvés szintén csökkenti a háti és nyaki fájdalmat, miközben az alvási apnoéban szenvedők számára is ideális választást jelent. A vállnak és a csípőnek azonban nem ideális, az állandó párnanyomás pedig az arcon a ráncok számát is kissé növelheti. 

Ha mégis ezt választja valaki, a fej és a térd alá is érdemes párnát tenni, és figyelembe kell venni, hogy a bal oldali fekvés kíméletesebb a gyomornak, mivel ilyenkor nem lazulnak el túlságosan a savat a gyomorban tartó nyelőcső izmai. 

A magzatpóz alvási apnoé esetén ugyancsak alternatíva lehet, ám ízületi problémákban érintettek számára kimondottan nem javasolt, mivel fájdalmukat fokozhatja. A csípőre nehezedő terhelés csökkenthető egy térd alá helyezett párnával.

Alvászavar elleni teák

A legjobb nyugtató és altató hatású gyógynövények kíméletesen segítenek álomba merülni. Mielőtt kemikáliákkal mérgezed magad, próbáld ki őket este!

A 10 legjobb altató, nyugtató hatású tea: először ezt próbáld gyógyszerek helyett

Nézegess képeket!

Elolvasom

(Képek: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük