Évekkel meghosszabbíthatod az életed, ha figyelsz ezekre: fontos dolgokra hívják fel a figyelmet

Hazai trénerek segítenek - tudatosságnövelés, szemléletformálás, valamint új ismeretek megszerzése révén - a füstmentes élet megvalósításában.

GettyImages-459361009

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Életünk szinte valamennyi cselekedetének, a mindennapok összes döntésének hatása van ránk és a környezetünkre. Mindig van lehetőség az ártalmak, az egyéni károsanyag-kibocsátásunk csökkentésére.

A Magyar Ártalomcsökkentő és Környezeti Betegségekkel Foglalkozó Tudományos Egyesület és a füstmentes.hu idei kampányának célja, hogy tudatosítsa az egyén választási lehetőségeit, és szakértő trénerek révén egyéni edzéstervekkel, gyakorlati példákkal segítse a kisebb környezeti kockázattal járó életmód kialakítását - jelentették be a kezdeményezés meghirdetői a Brain Bar 2023 jövőfesztiválhoz kapcsolódóan a Millennium Kávéházban, csütörtökön.

Lendülj te is füstmentes formába!

Gasztroblogger, kórházigazgató, tűzoltó, sikeres vállalkozó és népszerű podcaster is feltűnik a szeptember 21-én elstartolt „Füstmentes formába hozunk!” ártalomcsökkentési kezdeményezés arcai között. A „füstmentes” kifejezést a kampány szervezői a szó szoros és átvitt értelmében is használják: olyan ismeretek átadására törekszenek, amelyek a mindennapok valamennyi területén közelebb visznek a kisebb környezeti kockázattal járó életmódhoz. A kevesebb füst kevesebb környezeti és egészségügyi ártalmat jelent. Azonban ez egy olyan társadalmi cél is, amelyhez szükséges a tisztánlátásunk, ehhez pedig a tudatosság növelése, a szemléletformálás és a személyes részvétel útján juthatunk el. 

Az idei kampány a 2021-ben elindított, nagy sikerű „Dobj le 100 kilót!”, illetve a 2022-es „Egy Füstmentes Városért - Minden lépés számít!” kezdeményezést követően új lendületet ad a dohányzással kapcsolatos ártalomcsökkentésnek. A kampány újszerűségét részben ez a sokirányú megközelítés adja, részben pedig az edukációs módszer: olyan hozzáértők mutatnak be egyéni edzéstervként, tréningszerűen alkalmazható, testre szabható hétköznapi ártalomcsökkentő praktikákat, akik a saját szakterületükön már megvalósították azokat, így a nyilvánosság előtt is hitelesen képviselik a változást.

A „Füstmentes formába hozunk!” kampány sajtóeseménye a Millennium Kávéházban.
A „Füstmentes formába hozunk!” kampány sajtóeseménye a Millennium Kávéházban.

A kezdeményezés biztosítja a tudás, a fejlődés, a naprakész ismeretek elérését mindazok számára, akik készek arra, hogy a saját maguk és a környezetük életében is megvalósítsák a negatív környezeti hatások mérséklését, a fenntarthatóbb és biztonságosabb életet. Ennek érdekében érdekes cikkekkel, edukatív videókkal és szórakoztató, játékos tartalmakkal irányítja rá a figyelmet az ártalomcsökkentés különböző területeire. Az átadott tudást aztán gyakorlati tippekkel is elmélyíthetik az érdeklődők a kampány során, kialakítva egyúttal azt a hozzáállást, amelyben a felelős, fenntartható gondolkodás fokozatosan az élet egyre több mozzanatára kiterjed.

- Akik hetente legalább 2,5 órát mozognak, átlagosan 4,2 évvel élnek tovább. Az ártalomcsökkentés nem csak azt jelentheti, hogy nem teszünk meg valamit, ami tudományos bizonyítékokkal alátámasztottan árt az egészségnek - azaz elhagyjuk például a cigarettázást -, hanem azt is, hogy olyan változtatásokat iktatunk be az életünkbe, amelyek szintén bizonyított módon csökkentik a betegségek kialakulásának kockázatát. Magánemberként is évek óta odafigyelek arra, hogy mindennapi rutinomba minél több fenntartható megoldást építsek be, a vezetésem alatt álló Szent Ferenc Kórházban pedig mindezt nagyobb léptékben tudom megvalósítani. De ugyanígy elérhető a változás a sütés-főzési, vásárlási szokásaink vagy a háztartásvezetésünk kisebb, a környezeti szempontokra figyelő átalakításával, amelyhez a most kezdődő kampány tapasztalatokon nyugvó, kézzelfogható segítséget és bevált eszközöket ad - hangsúlyozta dr. Toldy-Schedel Emil, az Egyesület elnöke.

GettyImages-1157471247
Fotó: Thomas De Wever / Getty Images Hungary

A szervezők meggyőződése, hogy mindenkinek van lehetősége hozzájárulni a közös, globális környezeti célokhoz, és mindannyiunk felelőssége, hogy ezeket el is érjük. A kampány pedig mindenkit hozzásegít a szükséges tudáshoz olyan hiteles, ismert szereplők bevonásával, mint dr. Toldy-Schedel Emil, a Magyar Ártalomcsökkentő és Környezeti Betegségekkel Foglalkozó Tudományos Egyesület elnöke, a Budapesti Szent Ferenc Kórház főigazgatója, Linczényi Márkó zenész, műsorvezető, podcaster, Pistyur Veronika, a Bridge Budapest ügyvezetője, az Oktogon Ventures befektető cég partnere, Nagy Magdolna, a Hello Future alapítója, Havas Dóra gasztroblogger, illetve Dobson Tibor, a Magyar Tűzoltó Szövetség elnöke.

- Ma már a dohányzáshoz kapcsolódó ártalomcsökkentés is széles skálán mozog. A skála egyik végén ott a cigarettázás, ha nem teszek semmit, az a legártalmasabb az egészségre nézve. A másik véglet, ha az ártalmat teljes mértékben kiküszöböljük, vagyis nem is dohányzunk, vagy ha dohányzunk, akkor abbahagyjuk. Ez a lehető legjobb, amit tehetünk az egészségünk érdekében. Azonban az ártalomcsökkentésnek az csak az egyik - a legjobb - lehetséges módja, hogy teljesen megszüntetjük az ártalmat, de ha nem tudjuk teljesen megszüntetni, akkor is van lehetőség csökkenteni - fogalmazott Hajdu Márton, a füstmentes.hu képviselője. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Hogyan öregedjünk jól? - Az örömteli élet nem korfüggő

A Femina Klub januári vendége Pataki Ági sztármodell, producer lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között arról beszélget, hogy hogyan béküljünk meg az idő múlásával. Miért olyan fontos a humor és az önreflexió? Hogyan gondoskodhatunk testi és szellemi egészségünkről? Miért fontos szociális kapcsolataink fenntartása ebben az életszakaszban is? 

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. január 15. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

A kampány elindítói abban bíznak, hogy mindenki, akár apró változtatások révén is, de tevékenyen hozzájárulhat a kezdeményezéshez - hiszen az ártalmak csökkentésében és a változás elindításában minden lépés számít, sosem késő füstmentes formába lendülni!

Ha Te is szívesen csatlakoznál a kampányhoz, megteheted a füstmentes.hu oldalára kattintva, a füstmentes teszt kitöltésével. Vagy ha további tanácsokat olvasnál, illetve bővítenéd ismereteidet a témát illetően, akkor látogass el a fustmentes.hu/formabahozunk weboldalra! Ha pedig csak szimplán próbára tennéd emlékezőtehetségedet, és játékos módon ismerkednél meg a leghatékonyabb ártalomcsökkentési lehetőségekkel, kattints a füstmentes memóriajátékra!

Betiltanak egy népszerű dohányterméket Magyarországon: ennek sokan nem fognak örülni

Ezek a termékek fognak eltűnni a boltok polcairól.

Borítókép: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük