Tényleg fokozhatja a nyelőcsőrák kockázatát a forró tea? Ekkor ajánlott különösen vigyázni vele

A túlságosan is forró italok rendszeres fogyasztása egyes rizikótényezőkkel kombinálva kockázatos lehet.

Forró tea és nyelőcsőrák
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A hidegben nincs is jobb, mint egy bögre forró tea, ami felmelegíti az embert. Ráadásul az ital kifejezetten egészséges, közismert, hogy a zöld tea például tele van antioxidáns vegyületekkel, amelyek segíthetnek a szabad gyökök sejtkárosító hatásainak kivédésében. 

Ugyanakkor a forró italokkal kapcsolatban többen attól tartanak, hogy árthatnak a gyomor és a nyelőcső nyálkahártyájának. Néhány kutatás pedig a nyelőcsőrák kialakulásának magasabb kockázatával is összefüggésbe hozta a fogyasztásukat. 

Fokozza a nyelőcsőrák kockázatát a forró tea?

Egy 2019-es iráni kutatás arra a megállapításra jutott, hogy azok körében, akik napi 700 milliliter forró, legalább 60 Celsius-fokos teát isznak, jócskán megnő a nyelőcsőrák, pontosabban a laphámsejtes karcinóma kockázata. A laphámsejtes karcinóma a nyelőcső középső, felső szakaszát bélelő laphámsejtekben képződik. 

Habár a témában további vizsgálódások szükségesek, úgy tűnik, hogy a forró italok - nem csak a tea - rendszeres fogyasztása fokozhatja a nyelőcsőrák kialakulásának valószínűségét, az egyik elmélet szerint azért, mert károsíthatják a nyelőcső nyálkahártyáját, és így megkönnyítik más, karcinogén anyagok bejutását. Fontos tehát hangsúlyozni, hogy önmagában tehát a meleg italok kortyolgatása nem vezet a daganat kialakulásához, kombinálva viszont más rizikótényezőkkel már valós lehet a veszély.

Ezek például a dohányzás, az alkoholivás, a reflux, az elhízás, az egyoldalú táplálkozás, valamint a légszennyezettségnek való kitettség. Azoknak tehát, akik refluxszal élnek, dohányoznak vagy gyakran isznak alkoholt, már érdemes vigyázniuk a túlzottan forró italokkal. 

Ezek a betegség tünetei

A nyelőcsőrák a férfiak esetében gyakoribb, a vezető halálokok között szerepel világszerte. A daganat a nyelőcső bármely részén kialakulhat, több típusa is létezik. A legelterjedtebb a már említett, középső, illetve felső szakaszban kialakuló laphámsejtes karcinóma.

A cikk az ajánló után folytatódik

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Az adenokarcinóma általában a nyelőcső alsó részén fordul elő. A betegség eleinte általában tünetmentes, később nyelési nehezítettség, indokolatlannak tűnő fogyás, mellkasi fájdalom, emésztési zavarok, gyomorégés, rekedtség és köhögés hívhatják fel rá egyebek mellett a figyelmet. 

A megelőzésben segíthet a dohányzásról való leszokás, az alkoholfogyaztás mérséklése, az optimális testsúly megőrzése, valamint a gyümölcsökben, zöldségekben gazdag táplálkozás. 

10 étel, ami tiltólistás reflux esetén

A reflux tünetei a gyógyszeres kezelés mellett a megfelelő táplálkozással enyhíthetők. Ehhez azonban a betegeknek sokszor újra kell tanulniuk, melyek azok az ételek, amelyek számukra egészségesek, hiszen a hagyományosan vitamindús, tápanyagokban gazdag élelmiszerek gyakran fokozzák a savtermelést.

10 étel, ami tiltólistás reflux esetén: egészségesek, a gyomornak mégis árthatnak

Nézegess képeket!

Elolvasom

(Képek: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük