Fokozza a nyelőcsőrák és a gyomorfekély kockázatát: így károsítja az egész emésztőrendszert az alkohol

Az alkohol számos emésztőrendszeri betegség kockázatát növeli.

alkohol emésztés
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Egy-egy átmulatott éjszaka után többen tapasztalhatnak különböző, átmeneti emésztési panaszokat, puffadást, székrekedést vagy épp hasmenést, hányingert. Már ez is mutatja, hogy a túlzásba vitt alkoholfogyasztás nem kíméli az emésztőrendszert.

Hosszú távon viszont az italozás komolyabb, maradandó problémákat okozhat, ezek ismeretében érdemes lehet átgondolni az alkoholfogyasztási szokásokat.

Alkohol hatása az emésztőrendszerre

A túlzott alkoholfogyasztás az egész szervezetet, így az emésztőrendszert is károsítja. Az is ismert, hogy már a mérsékelt italozás - ami nőknél napi maximum egy, férfiaknál legfeljebb 2 italt jelent - is növelheti bizonyos betegségek, daganatos elváltozások, szív- és érrendszeri kórképek kockázatát. 

Az alkohol az egész gyomor-bélrendszerre kedvezőtlen hatással bír, a szájüregtől kezdve egészen a belekig. Rontja például a nyelőcsövet a gyomortól elválasztó záróizom működését, ami fokozhatja a gyomorsav visszaáramlását. Ez a jelenség felelős a refluxos panaszokért is, a vizsgálatok szerint a rendszeres italozás fokozza a betegség kialakulásának valószínűségét.

A nyelőcső nyálkahártyájának alkohol miatti károsodása révén a nyelőcsődaganat, különösen az úgynevezett laphámsejtes rák rizikója is nő. További problémát jelent, ha valaki dohányzik is, illetve refluxszal él, esetében még hangsúlyosabb a kockázat.

A gyomorfekélyes betegek panaszait az italozás ronthatja, de az is igaz, hogy maga az alkohol is szerepet játszhat a kórkép kialakulásában, mivel irritálja és gyulladttá teszi a gyomor nyálkahártyáját. Az állapot gyakran tünetmentesen alakul ki, ám puffadás, gyomorégés, étvágycsökkenés, hányinger, illetve a hányásban vagy a székletben előforduló vér is felhívhatja rá a figyelmet.

Az alkohol a bélflóra egyensúlyát, a hasznos és a káros bélbaktériumok arányát is negatívan befolyásolhatja. A rendszeres italozás következtében krónikussá váló bélgyulladás növelheti a bélnyálkahártya áteresztőképességét, ami szivárgóbél-szindrómához vezethet. Ez gyengítheti az immunrendszert, máj- és veseproblémákat idézhet elő, illetve rontja a tápanyagok, vitaminok és ásványi anyagok felszívódásának hatékonyságát.

A cikk az ajánló után folytatódik

Légy szabad! - Merj szembemenni az árral!

A Femina Klub áprilisi vendége Lakatos Márk stylist, médiaszemélyiség lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az önmagunk elfogadására való törekvésről beszélget. Hogyan szembesüljünk saját korlátainkkal? Hogyan lehet feldolgozni az életünkben felmerülő elakadásokat? Miért káros, ha mindig arra fókuszálunk, hogy mindenki szeressen bennünket? Hogyan békéljünk meg saját tökéletlenségünkkel? 

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. április 22. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Az alkoholfogyasztás kerülendő az irritábilisbél-szindrómások számára, de azok is jobban teszik, ha ritkán néznek a pohár fenekére, akik túlsúllyal küzdenek, hiszen ezek az italok meglepően magas kalóriatartalommal rendelkezhetnek. A cukorbetegeknek, inzulinrezisztenciásoknak szintén körültekintő fogyasztás javasolt, mivel például a likőrök vagy a koktélok jelentős vércukorszint-emelkedést válthatnak ki.

Mikortól számít alkoholistának valaki? 10 árulkodó tünet

Az alkoholhasználati zavar széles skálán mozog, az enyhétől egészen a súlyos függőségi állapotokig - az utóbbit szokták alkoholizmusnak is nevezni. Amennyiben az ivás kockáztatja az egyén egészségét, biztonságát, illetve más, de kifejezetten az alkohollal összefüggésbe hozható problémákhoz vezet, egészségtelen alkoholhasználatról van szó. Tehát a konkrét mennyiségek latolgatásánál is fontosabb az életminőségre gyakorolt hatás.

Mikortól számít alkoholistának valaki? 10 tünet, ami alkoholhasználati zavar meglétét jelzi

Az alkoholfogyasztás könnyen egészségtelen méreteket ölthet. A következő jelek felhívhatják a figyelmet a problémára.

Elolvasom

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük