Fokozza a nyelőcsőrák és a gyomorfekély kockázatát: így károsítja az egész emésztőrendszert az alkohol

Az alkohol számos emésztőrendszeri betegség kockázatát növeli.

alkohol emésztés
beauty and style
Top olvasott cikkek

Egy-egy átmulatott éjszaka után többen tapasztalhatnak különböző, átmeneti emésztési panaszokat, puffadást, székrekedést vagy épp hasmenést, hányingert. Már ez is mutatja, hogy a túlzásba vitt alkoholfogyasztás nem kíméli az emésztőrendszert.

Hosszú távon viszont az italozás komolyabb, maradandó problémákat okozhat, ezek ismeretében érdemes lehet átgondolni az alkoholfogyasztási szokásokat.

Alkohol hatása az emésztőrendszerre

A túlzott alkoholfogyasztás az egész szervezetet, így az emésztőrendszert is károsítja. Az is ismert, hogy már a mérsékelt italozás - ami nőknél napi maximum egy, férfiaknál legfeljebb 2 italt jelent - is növelheti bizonyos betegségek, daganatos elváltozások, szív- és érrendszeri kórképek kockázatát. 

Az alkohol az egész gyomor-bélrendszerre kedvezőtlen hatással bír, a szájüregtől kezdve egészen a belekig. Rontja például a nyelőcsövet a gyomortól elválasztó záróizom működését, ami fokozhatja a gyomorsav visszaáramlását. Ez a jelenség felelős a refluxos panaszokért is, a vizsgálatok szerint a rendszeres italozás fokozza a betegség kialakulásának valószínűségét.

A nyelőcső nyálkahártyájának alkohol miatti károsodása révén a nyelőcsődaganat, különösen az úgynevezett laphámsejtes rák rizikója is nő. További problémát jelent, ha valaki dohányzik is, illetve refluxszal él, esetében még hangsúlyosabb a kockázat.

A gyomorfekélyes betegek panaszait az italozás ronthatja, de az is igaz, hogy maga az alkohol is szerepet játszhat a kórkép kialakulásában, mivel irritálja és gyulladttá teszi a gyomor nyálkahártyáját. Az állapot gyakran tünetmentesen alakul ki, ám puffadás, gyomorégés, étvágycsökkenés, hányinger, illetve a hányásban vagy a székletben előforduló vér is felhívhatja rá a figyelmet.

Az alkohol a bélflóra egyensúlyát, a hasznos és a káros bélbaktériumok arányát is negatívan befolyásolhatja. A rendszeres italozás következtében krónikussá váló bélgyulladás növelheti a bélnyálkahártya áteresztőképességét, ami szivárgóbél-szindrómához vezethet. Ez gyengítheti az immunrendszert, máj- és veseproblémákat idézhet elő, illetve rontja a tápanyagok, vitaminok és ásványi anyagok felszívódásának hatékonyságát.

A cikk az ajánló után folytatódik

Szűrővizsgálat házilag

Az emésztőrendszeri bajok sokszor egészen addig rejtve maradnak, amíg tüneteket nem okoznak. Épp ezért hasznos otthon is elvégezhető tesztünk, mert már a korai stádiumban kimutatja a szabad szemmel nem érzékelhető vérzéseket a székletben, aminek köszönhetően sok betegséget megelőzhetsz.

Bővebben itt olvashatsz a termékről.

Promóció

Az alkoholfogyasztás kerülendő az irritábilisbél-szindrómások számára, de azok is jobban teszik, ha ritkán néznek a pohár fenekére, akik túlsúllyal küzdenek, hiszen ezek az italok meglepően magas kalóriatartalommal rendelkezhetnek. A cukorbetegeknek, inzulinrezisztenciásoknak szintén körültekintő fogyasztás javasolt, mivel például a likőrök vagy a koktélok jelentős vércukorszint-emelkedést válthatnak ki.

Mikortól számít alkoholistának valaki? 10 árulkodó tünet

Az alkoholhasználati zavar széles skálán mozog, az enyhétől egészen a súlyos függőségi állapotokig - az utóbbit szokták alkoholizmusnak is nevezni. Amennyiben az ivás kockáztatja az egyén egészségét, biztonságát, illetve más, de kifejezetten az alkohollal összefüggésbe hozható problémákhoz vezet, egészségtelen alkoholhasználatról van szó. Tehát a konkrét mennyiségek latolgatásánál is fontosabb az életminőségre gyakorolt hatás.

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük