Mikortól számít alkoholistának valaki? 10 tünet, ami alkoholhasználati zavar meglétét jelzi

Az alkoholfogyasztás könnyen egészségtelen méreteket ölthet. A következő jelek felhívhatják a figyelmet a problémára.

alkohol
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az alkoholfogyasztás mértéke megosztó kérdéskör. Magyarországon az ünnepekhez, szórakozáshoz, családi összejövetelekhez szorosan hozzákapcsolódik az italozás, így aztán az emberek hajlamosak elfelejteni, hogy egy tudatmódosító szerről van szó, ami hosszú távon függést is okozhat.

Míg sokan úgy vélik, hogy napi egy pohár ital még bőven belefér, sőt akár jótékony hatású is lehet, akadnak olyanok is, akik szerint a rendszeresség már önmagában alkoholizmust feltételez, függetlenül a tényleges mennyiségtől. Vannak jelek, amelyek arra utalnak, hogy az alkoholhoz való viszonyulás nem egészséges.  

Alkoholizmus jelei 

Az alkoholhasználati zavar széles skálán mozog, az enyhétől egészen a súlyos függőségi állapotokig - az utóbbit szokták alkoholizmusnak is nevezni. Amennyiben az ivás kockáztatja az egyén egészségét, biztonságát, illetve más, de kifejezetten az alkohollal összefüggésbe hozható problémákhoz vezet, egészségtelen alkoholhasználatról van szó. Tehát a konkrét mennyiségek latolgatásánál is fontosabb az életminőségre gyakorolt hatás. 

Egészséges felnőttek számára a mérsékelt alkoholfogyasztást általában úgy határozzák meg, hogy napi maximum egy ital a nők és legfeljebb két ital a férfiak számára. Egy ital körülbelül 3,5 dl sörnek és 1,5 dl bornak felel meg. 

Amennyiben az alkoholfogyasztási szokások ismétlődő stresszt és nehézséget, működési problémát jelentenek a mindennapok során, feltételezhető, hogy alkoholhasználati zavar áll fenn. A Mayo Clinic szerint erre a következő jelek utalhatnak: 

  1. Az érintett nem tudja limitálni az elfogyasztott alkohol mennyiségét.
  2. Csökkenteni szeretné a mennyiséget, vagy erre sikertelen próbálkozásokat tesz.
  3. Sok időt tölt ivással, illetve az alkoholfogyasztás utáni regenerálódással. 
  4. Erős sóvárgást érez az alkohol iránt.
  5. Az alkoholfogyasztás az otthoni, iskolai, munkahelyi feladatok elvégzésének rovására megy. 
  6. Akkor is folytatja az ivást, ha tudja, hogy az fizikai, szociális, párkapcsolati és munkahelyi problémákhoz vezethet. 
  7. Az alkoholfogyasztás miatt felad vagy csökkent szociális, illetve munkahelyi elfoglaltságokat vagy hobbikat. 
  8. Olyan helyzetekben is iszik, amikor nem biztonságos, például úszáskor vagy vezetéskor. 
  9. Egyre több alkoholra van szüksége, hogy érezze a hatását, illetve ugyanaz a mennyiség már enyhébb hatást vált ki, mint korábban. 
  10. Amikor nem iszik, elvonási tüneteket tapasztal, ezek lehetnek például hányinger, izzadás vagy remegés. Előfordulhat, hogy azért iszik, hogy elkerülje a tüneteket. 

Az alkoholhasználati zavar súlyosságát jelezheti, hogy valaki hány tünetet ismer fel a fentiekből. Fontos észben tartani, hogy már az enyhe szint is komoly problémákhoz vezethet, hosszú távon számos kórkép kockázatát növeli, például bizonyos daganatos elváltozások, egyebek mellett a nyelőcső- vagy mellrák rizikóját is fokozza.

A túlzásba vitt ivás roncsolja a májat, látászavarokhoz, cukorbetegséggel kapcsolatos komplikációkhoz, az immunrendszer csökkent teljesítményéhez vezethet. Az érintettek társas kapcsolatai is megsínylik a helyzetet, az élet minden területén megmutatkozhatnak az alkohol hatásai. 

A cikk az ajánló után folytatódik

A máj védelmében

A Máj állapotfelmérő gyorsteszt a megemelkedett transzamináz (mind ALT és AST) szint mérésére szolgáló gyorsteszt, melynek sikeres használatához elegendő egy csepp ujjbegyből vett vérminta.

Bővebben itt olvashatsz a termékről.

Promóció

A depresszió és más mentális egészséget érintő problémák mellett a közeli, családban, baráti körben látott példa, az alkoholfogyasztás fiatalon történő elkezdése, valamint egy érzelmi vagy más jellegű trauma is valószínűsítheti az alkoholhasználati zavar kialakulását. Bár a gond tagadása gyakori jelenség, ha valakinek megfordul a fejében, hogy az italhoz fűződő viszonya túllép az egészséges kereteken, mindenképp szakember felkeresése javasolt. Hasonló a teendő akkor, ha egy hozzád közel álló embernél észleled a jeleket.  

Mit tesz a vörösbor a szervezettel?

A vörösbor sokak kedvelt itala, amit este kortyolgatnak, vagy étkezések mellé, például sült húsok mellé fogyasztanak. Egészségügyi hatásairól viszont megoszlanak a vélemények - ez általában jellemző az alkoholra, amit félig viccesen, félig komolyan időről időre gyógyszernek kiáltanak ki.

(Képek: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük