Mit tesz a vörösbor a szervezettel? Egészségügyi hatásait ismertették a kutatók

A vörösbornak számos pozitív hatása ismert, de vajon tényleg sokat segíthet az egészség megőrzésében?

Vörösbor egészségügyi hatásai
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A vörösbor sokak kedvelt itala, amit este kortyolgatnak, vagy étkezések mellé, például sült húsok mellé fogyasztanak. Egészségügyi hatásairól viszont megoszlanak a vélemények - ez általában jellemző az alkoholra, amit félig viccesen, félig komolyan időről időre gyógyszernek kiáltanak ki.

A szakemberek viszont mindenkit figyelmeztetnek rá, hogy a borivásban is mértéket kell tartani, mert a neki tulajdonított előnyöket gyorsan felülírhatják a nagy mennyiséggel együtt járó negatívumok.

A francia paradoxon megoldása?

Valószínűleg sokan hallottak már az úgynevezett francia paradoxonról. A kifejezés azt a jelenséget takarja, hogy a franciák, bár sok jelentős zsiradékmennyiséget tartalmazó ételt fogyasztanak, az étrendjük fontos részét képezik a sajtok és a vaj, mégis viszonylag jól állnak a szív- és érrendszeri betegségek tekintetében, holott ezeket már rég összekapcsolták a zsírokban gazdag étkezéssel és a magas koleszterinszinttel. A látszólagos ellentmondást a kutatók egy csoportja a vörösborral magyarázta, de ma már leginkább az az álláspont, hogy az összességében egészséges életmód és a jó minőségű ételek előnyben részesítése lehet a titok nyitja. Ettől függetlenül a vörösbor egészségügyi hatásainak kérdése időről időre előkerül, és előnyös tulajdonságokat is találnak a vizsgálatok során.

A feltételezések szerint a vörösbor szervezetre gyakorolt pozitív tulajdonságai a benne található antioxidánsoknak, gyulladáscsökkentő és lipidszabályozó képességének köszönhetők. Az ital viszonylag jó forrása a rezveratrol nevű, antioxidáns hatású vegyületnek, ami többek között a gyümölcsök, így a szőlő héjában található meg. Az antioxidánsok a sejtek öregedését, károsodását okozó oxidatív stressz csökkentésében segítenek, a zöldségek, a gyümölcsök és a magvak gazdagok benne. Az oxidatív stressz egyebek mellett a daganatos elváltozások és a szívbetegségek kockázatát is megnövelheti. Az viszont könnyen belátható, hogy az egész szőlőszem több rezveratrolt tartalmaz, mint a vörösbor, és az alkohol sosem lesz egészségesebb, mint a nyers zöldségek és gyümölcsök. Amennyiben az egyes alkoholtípusok között kell választani, a vörösbor többnyire jobb opciónak számít. 

A vörösbor lehetséges hatásai

A vörösbort több kutatás is összefüggésbe hozta a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatának csökkentésével, amit többnyire a vérnyomás csökkentésével és a jónak, illetve szívvédőnek nevezett HDL-koleszterin szintjének növelésével magyaráznak. Ezt erősítette meg egy 2019-es elemzés is. Ugyanakkor az összes ilyen tanulmány kihangsúlyozza, hogy mindez csak mérsékelt fogyasztás esetén érvényes.   

Az American Heart Association által megszólaltatott professzor szerint lehetséges, hogy a borozók egyébként is egészségesebb étrendet követnek, például mediterrán diétát, amiről már bebizonyították, hogy támogatja a szív egészségét. Az egyesület ajánlása, hogy a nők maximum napi egy italt fogyasszanak, és ez alig több, mint egy deciliter. 

A mérsékelt alkoholfogyasztást kapcsolatba hozták a demencia alacsonyabb kockázatával. Pontosabban azt a megfigyelést tették, hogy az alkoholfogyasztást kerülők, illetve a nagy mennyiségű alkoholt fogyasztók esetében nagyobb a valószínűsége a demencia kialakulásának, mint a visszafogottan italozóknál. Fontos megjegyezni, hogy az ilyen vizsgálatok többségénél még hiányoznak a hosszabb távú utánkövetések, amelyek talán valamivel megbízhatóbbak lennének. Ezenkívül a vörösborral kapcsolatban még felmerült a depresszió, az inzulinrezisztencia és nők esetében a 2-es típusú cukorbetegség kockázatának csökkentése is. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

A szakemberek sokszor felhívják rá a figyelmet, hogy a mérsékelt alkoholfogyasztás is könnyen függőséghez vezethet, ami pedig már egy sor problémát hoz magával. Nagy általánosságban kijelenthető, hogy ekkor a fentebb részletezett, feltételezett pozitívumok ellenkező előjelűvé válnak. A májkárosító hatás mellett ismert a depresszióra való hajlam növekedése, az idő előtti halálozás, a testsúlygyarapodás, az alvászavar, ez utóbbi kettő pedig számos betegség rizikótényezői között szerepel. Meglepő lehet, de a vörösbor körülbelül kétszer annyi kalóriát tartalmaz, mint a sör. Míg egy deciliter sörben körülbelül 40 kalória van, a vörösborban 85, így a diétázóknak sem árt vigyázniuk vele.

Összességében elmondható, hogy a mértékletesség a kulcs, viszont az alkoholra, a vörösborra sem ajánlott orvosságként, az egészségmegőrzés eszközeként tekinteni. 

Hogyan kezdődik az alkoholizmus?

Az alkoholfüggőség nem egyik napról a másikra alakul ki, hanem fokozatosan, hosszú idő alatt válik egészségügyi veszélyforrássá. Az első időszakokban még nem is láthatók előre a súlyos következmények, ám rengeteg haláleset köthető hozzá évről évre.

Az alkoholizmus 3 stádiuma: hogyan kezdődik, és mikor muszáj orvoshoz fordulni?

Az alkoholfüggőségnek több stádiuma van, amelytől a leszokás sikere is függhet.

Elolvasom

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük