Alkohol is okozhat puffadást? A túl sok ital a bélbaktériumokra is látványosan hat
A túlzásba vitt alkoholfogyasztás a bélbaktériumokat is tönkreteszi. Ilyenkor puffadás lehet az első tünet.

hasfajas-puffadas-hasi-gorcs
beauty and style
Top olvasott cikkek

A rendszeres és túlzásba vitt alkoholfogyasztás súlyos következményekkel jár: hosszú távon nem csupán májzsugorhoz vezethet, de emeli a vérnyomást, krónikus gyulladást okoz, jelentősen növeli a daganatok, a szívbetegségek, az emésztőrendszeri rendellenességek és a demencia kialakulásának kockázatát.

Azt, hogy valaki már túlzásba viszi az alkoholfogyasztást, már korán látványosan jelzi a szervezet. Az első tünetek közé tartozik a puffadás és a gyomorpanaszok, így a gasztritisz is, ilyenkor azonban még életmódváltással, megfelelő étrenddel, gyógyszeres kezeléssel és természetesen az alkohol elhagyásával orvosolható a probléma.

Alkohol hatása az emésztésre

A gasztritisz, vagyis gyomor-bélhurut legfőbb oka a gyomor nyálkahártyájának gyulladása, amelyet a kutatások összefüggésbe hoztak a Helicobacter pylori baktérium fertőzésével is. Az alkoholfogyasztás és a dohányzás a kutatások szerint egyaránt növeli a fertőzöttség szintjét, amely gyomorfekélyhez is vezethet. A gasztritisz első tünetei a megváltozó étvágy, a puffadás, a gyomorégés, a fájdalom és a hányás.

Az alkoholfogyasztás a bélbaktériumokat is károsítja, a baktériumflóra felborulásához, azaz diszbiózishoz vezethet. Egy, a The American Journal of Physiology-Gastrointestinal and Liver Physiology szaklapban megjelent tanulmányban leírták azt is, hogy egy kutatás során rájöttek, a diszbiózis az alkoholisták 27%-ában jelen volt, míg az egészséges nem, vagy csak alkalmanként fogyasztóknál ez nem volt kimutatható.

A puffadásos tünetek akut gasztritisz esetén általában rövid ideig, legfeljebb néhány napig tartanak, krónikus betegség esetén azonban akár hónapokig vagy évekig is élhet az ember a panaszokkal. 

Hizlaló alkohol

Az alkohol magas kalóriatartalmú ital, hizlaló hatással bír, és az étvágyat is növeli, mivel az éhségérzetért is felelős agyi idegsejtek alkoholos befolyásoltság alatt hiperaktívvá válnak, ráadásul az ítélőképesség sincs a legmagasabb fokon, így a szükségesnél nagyobb mennyiségű ételt fogyaszthat az ember, ami a testzsír felhalmozódásához vezet hosszabb távon.

A cikk az ajánló után folytatódik

A máj védelmében

A Máj állapotfelmérő gyorsteszt a megemelkedett transzamináz (mind ALT és AST) szint mérésére szolgáló gyorsteszt, melynek sikeres használatához elegendő egy csepp ujjbegyből vett vérminta.

Bővebben itt olvashatsz a termékről.

Promóció

A fogyáshoz ilyenkor minden esetben életmódváltás szükséges, ami nemcsak a megfelelő étkezésből és mozgásból áll, de az alkohol elhagyásából is.

Az orvos emellett gyógyszerek szedését is elrendelheti: a leghatékonyabbak a gyomor-bélrendszert védő, antacidtartalmú szerek, a H2-blokkolók és a protonpumpagátlók, melyek egészséges szintre állítják a gyomorsavtermelést, de bakteriális fertőzöttség esetén antibiotikumkúra is szükségessé válhat.

A bélflóra egészsége érdekében probiotikum-készítmények, prebiotikus és probiotikus hatású élelmiszerek bevitelére is szükség van, és a máj regenerálódását célzó kúrák is hasznosak a szervezet számára.

Mértékkel szabad?

Egy kutatásban az italok közötti különbségeket is megvizsgálták, a tanulmányt a The American Journal of Clinical Nutrition szaklapban publikálták. Míg a röviditalok látványosan csökkentették a bélbaktériumok diverzitását, addig a kis mértékben fogyasztott, polifenolokat tartalmazó vörösbor prebiotikumként növelte az Enterococcus, a Prevotella, a Bacteroides, a Bifidobacterium, a Bacteroides uniformis, az Eggerthella lenta, a Blautia coccoides és az Eubacterium rectale baktériumok számát.

A kutatók körében azonban nincs teljes egyetértés a témában. Bár azt minden tudományos munka hangsúlyozza, hogy a jótékony hatással csak kis mennyiség, napi legfeljebb 2 kis pohár bor esetén lehet számolni, mások szerint nincs megengedhető, biztonsággal fogyasztható mennyiség, mivel a daganatok kockázatát már egy-egy deciliter ital is kimutathatóan növeli.

Antialkoholista világsztárok

A következő világsztárokban egy közös biztosan van: nem isznak alkoholt. Ezt pedig ország-világ előtt meg is indokolták.

Ezt is szeretjük