Növelik a cukorbetegség kockázatát, és a májat is károsítják: néhány ital különösen veszélyes
Nemcsak a cukros ételek betegíthetnek meg, az italokat is óvatosan kell adagolni.

kockacukor-pohar-udito-ital
Ez is érdekelhet

Tippek hogyan hozd a legjobb formád télen is - a hideg idő nem akadály! (x)

Csatlakozz te is Fördős Zéhez, és #FőzzAGYERMEKEKÉRT! (x)

Megvan az év legnagyobb gyermekelőadása: ha szemfüles vagy, jövőre megnézheted! (x)

Nem tudod, milyen legyen idén a karácsonyi dekoráció? Segítünk! (x)

Négy dekortrend, amivel biztosra mehetsz karácsonykor (x)

beauty and style

Szoknya és kabát nőiesen: így lehetsz csinos a téli rétegekben »

Szétálló hajjal, pattanásokkal ébredt, 10 perc múlva csodásan festett: gyors trükkök fáradt napokra »

A kávéfilter erre is jó: olcsó trükk a smink tökéletesítésére »

retikül.hu
Top olvasott cikkek
bmi kalkulátor
nem

A te BMI-d:

Alultápláltságot jelent. Mindenképp fordulj orvoshoz, hogy feltárd az okokat!

A testsúlyod ideális, törekedj a mostani alkatod megőrzésére.

Fokozottan vagy kitéve az infarktusnak és más betegségeknek. Csökkentened kell a testsúlyodat!

Veszélyeztetett kategóriába tartozol, mielőbb fogyókúrába kell kezdened!

Az egészséged közvetlen veszélyben van. Azonnal orvos által felügyelt diétába kell kezdened!

számolújraszámol

Mit igyál ahhoz, hogy minimalizáld a diabétesz kockázatát, és egyenletesen tartsd a vércukorszintedet? A víz nyilván jó választás, de hogyan hatnak a különböző édes italok, köztük a gyümölcslevek és a cukormentes italok a vércukor-szabályozásra? És mi a helyzet az alkohollal, a teával, kávéval, a koffeinmentes és a koffeinnel dúsított italokkal vagy épp a cukros üdítőkkel?

A megnövekedett cukorfogyasztás legeslegnagyobb forrását az üdítőitalok jelentik. 1980 és 1990 között 41%-kal nőtt az üdítők és 35%-kal a gyümölcslevek fogyasztása.

Adalékanyagok az italokban

Az 1990-es években a legtöbb üdítő fő édesítőszere az egészségtelennek tartott glükózról és szacharózról a jobbnak vélt fruktózra, azaz gyümölcscukorra változott. Ha megnézed a legtöbb kólát, még két összetevőt találsz: koffeint, mely egy vizelést fokozó diuretikum, illetve nátriumot, amitől szomjas leszel. Miért adják ezeket hozzá? Mert ezek miatt többet fogsz inni belőlük, és minél többet iszol, annál nagyobb haszonra tesznek szert az üdítőipari óriások.

A nyugati világban a legtöbb ember manapság átlagosan 28,5 kilogramm cukrot fogyaszt el évente, a legtöbbet magas fruktóztartalmú kukoricasziruppal édesített italokba és ételekbe rejtve. Ennek legfőbb oka, hogy ez az összetevő olcsó - sokkal olcsóbb, mint a nádcukor.

Fruktóz: gyümölcsökben és italokban

Első pillantásra a fruktóz egy kicsit biztonságosabb cukornak tűnhet, mivel alacsonyabb a glikémiás terhelése. Sok gyümölcslé - köztük az almalé és a narancslé - a fruktóz, a legtöbb gyümölcs fő cukortartalma miatt eleve édes. Ezek nyilván nem lehetnek olyan rosszak, ugye?

A különbség az, hogy minden természetes fruktózforrásból - például a friss gyümölcsből - a cukor rengeteg rosttal együtt csomagolva érkezik, ezáltal csökkentve a túl sok fruktóz bármilyen káros hatását. A rostok miatt a cukor lassan jut a szervezetbe, és nehezebb belőle túl sokat fogyasztani. Ezenkívül őseink a nyers gyümölccsel megevett fruktózt a mozgás során el is égették.

A cikk az ajánló után folytatódik

A fruktóz hatása a szervezetre

A cukrozott üdítők vagy gyümölcslevek ivása a glükóz és a fruktóz erőteljes és hirtelen megemelkedésének teszi ki a szervezetet. A glükóz 80%-a a sejtekbe kerül, ahol elég, így a májba 20% jut. Ennek egy része glikogénként raktározódik el, a többi zsírrá alakul.

Mivel a fruktózt nem lehet a benne lévő energiáért ugyanúgy elégetni, mint a glükózt - hiszen a sejtek a fruktózt nem képesek hasznosítani -, a szervezetnek csinálnia kell vele valamit, így a májban zsírrá alakul. Így minden alkalommal, mikor valaki megiszik egy pohár gyümölcslevet vagy fruktózzal édesített üdítőitalt, a májnak keményen kell dolgoznia.

A máj fruktózfeldolgozó kapacitása véges. Ha eléri ennek határát, a fruktózból a máj által készített zsír magát a májat is elárasztja. Ez azt jelenti, hogy a zsír a májban raktározódik el. Szélsőséges esetben az úgynevezett nem alkoholos zsírmáj alakul ki. Ez az inzulin májban való működését is akadályozza, a magas fruktóztartalmú italok további fogyasztásakor így a szervezetnek még több inzulint kell kiválasztania.

A magas glikémiás indexű étrend vagy a sok cukor fogyasztása valójában a második leggyakoribb oka a májbetegségeknek, és elkerülhetetlenül megemelkedett inzulinszinthez, rövid időn belül pedig inzulinrezisztenciához vezet. Az üdítőfogyasztás növeli a zsírmáj előfordulását, továbbá összefüggésbe hozható a metabolikus szindróma, a súlynövekedés és az elhízás jóval nagyobb kockázatával.

Egészségtudatos ivás

Mindezek elkerülése érdekében érdemes mindenkinek a víznél maradnia, valamint a teánál, a gyógynövényteáknál, alkalmanként kávénál, és fontos teljesen távol tartanod magad mind az édesített üdítőktől, mind a gyümölcslevektől. Kivételt képeznek a friss gyümölcslevek, amennyiben a vércukorszinted rendben van tartva: napi 5 GL értékű ital is megengedett. A GL-index a glikémiás telítettséget mutatja meg, a 10-es alatti érték számít alacsonynak. Belefér például akár 6 deciliter paradicsomlé vagy egy kis pohár édesítetlen almalé, narancslé, esetleg répalé.

Az aszpartám hatása

Bizonyára sokan kedvelik a diétás kólát vagy a cukormentes üdítőket. Ezeknek az italoknak az édes íze egy édesítőszer, az aszpartám hozzáadásának és a karamellszínezéknek - égetett cukornak - köszönhető. Ezek potenciálisan növelik az inzulinrezisztenciát az inzulinreceptorok károsítása és gyulladások előidézése révén. Az aszpartámról azt is kimutatták, hogy hozzájárul a súlygyarapodáshoz, az inzulinrezisztenciához és a 2-es típusú diabéteszhez.

Habár az aszpartámot hivatalosan ártalmatlannak nyilvánították, hosszan tartó, magas dózisban való fogyasztása a fejfájás, a látáskárosodás, de még az agyvérzés kockázatát is növeli, sőt, egy tanulmány szerint a limfóma megemelkedett kockázatáért is felelős lehet. Az tehát kétségtelen, hogy egyesek rosszul reagálnak rá, így jobb elkerülni.

Cikkünk Patrick Holford - Mondj nemet a cukorbetegségre! című könyve alapján készült.

A világszerte elismert dietetikus szakember ezúttal is az étrend felől közelít meg egy fontos népbetegséget, a diabéteszt. A szerző a 2-es típusú cukorbetegség és az inzulinrezisztencia esetében teljes gyógyszermentességet, az 1-es típusú diabétesszel kezelt betegek esetében is jelentős javulást, kevesebb gyógyszerbevitelt ígér.

Kiadja a Partvonal Kiadó.
A könyv ára 2792 forint.
A könyvet itt rendelheted meg.

Májvédő gyógyteák

A májat nemcsak a fruktózterhelés károsítja, de akár a huzamosabb ideig tartó gyógyszerkúra is. Néhány gyógyteával viszont támogathatod a munkáját.

(Képek: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük