Nemhogy nem fogyaszt, hosszú távon inkább hizlal: hiába light, ha étvágyat csinál
Fogyni akarsz? Felejtsd el az édesítőszereket!

beauty and style
Top olvasott cikkek

A fogyókúrának sokak szerint elmaradhatatlan részét képezik a light italok, hiszen egy cukormentes kólát kortyolva nem tűnik olyan komolynak a váltás a megszokott étrendhez képest.

Szakértők szerint azonban jobban jársz, ha a diéta során inkább a szénsavmentes vízre vagy az emésztést segítő gyógyteákra szavazol.

Hizlalnak a cukormentes üdítők

A cukormentes üdítők jellemzően a bennük lévő édesítőtől eltekintve sem túl egészségesek. Ha belegondolsz, hogy a kóla karamellt, szén-dioxidot, foszforsavat és különféle mesterséges aromákat tartalmaz, nem biztos, hogy ragaszkodnod kellene hozzá.

Mesterséges édesítők

A light italok cukortartalmát a legtöbb gyártól aszpartámmal, K-aceszulfámmal, szacharinnal vagy szukralózzal pótolja. Utóbbiról már korábbi cikkünkben írtunk: M. Yanina Pepino kutatása bizonyította, hogy negatívan befolyásolja a cukoranyagcserét, a szervezetet fokozott inzulintermelésre ösztönözve. Ez a hatása hosszú távon elhízáshoz, illetve cukorbetegséghez vezethet.

Ugyanúgy hizlalnak, mint a cukros üdítők

Egy másik kutatás is alátámasztotta M. Yanina Pepino vizsgálatainak eredményét. Susan E.Swithers, a West Lafayette-i Purdue Egyetem professzora többféle édesítőszer anyagcserére gyakorolt hatását vizsgálta - köztük az aszpartámét és a szacharinét. Az állatkísérletek eredményei azt mutatták, hogy a diétás italok - a bennük lévő édesítők révén - rendszeres fogyasztás mellett nagyjából hasonló eséllyel vezetnek elhízáshoz, mint a hagyományos cukros üdítők.

Lapozd át az alábbi galériát, ha szeretnél megismerni néhány friss, otthon is elkészíthető karcsúsító vizet, amely segíthet a súlyvesztésben, és egészséges is.

Megváltoztatják az anyagcserét, fokozzák az étvágyat

Ennek oka, hogy az anyagcserére olyan hatást gyakorolnak, aminek eredményeképpen a szervezet normál táplálékokra adott reakciója is megváltozik. Az elfogyasztásukat követő órákban a szervezet több zsírraktározásra ösztönző hormont termel, aminek következtében kívánod a szénhidrátokat.

De nemcsak kémiai úton, hanem pszichésen is fokozzák az étvágyat. Amikor ugyanis diétás italt választasz, úgy érezheted, valami másból többet fogyaszthatsz. Ennek eredményeképpen azonban a bevitt kalóriák száma jó eséllyel nem lesz kevesebb.

Ezt is szeretjük