Nem várt hatással van a mesterséges édesítő a szervezetre
Szakértők szerint a szukralóz nevű édesítő fokozott inzulintermelése ösztönözheti a szervezetet.
A mesterséges édesítőszerektől azt várhatnád, hogy glükóztól eltérő kémiai szerkezetük miatt szervezeted másképp reagál rájuk, mint a cukorra.
Ám a Washingtoni Egyetem orvosi karának közelmúltban végzett kutatása azt bizonyítja, hogy semmi sem olyan egyszerű, mint, amilyennek látszik. A szukralóztartalmú mesterséges édesítő befolyásolhatja, hogy a szervezet miként bontja le a cukrot.
Így hat a szervezetre a szukralóz
Az M. Yanina Pepino által vezetett kutatás során 17 súlyosan elhízott - 42 fölötti testtömegindexű -, de nem diabéteszes ember cukoranyagcseréjét vizsgálták. Arra voltak kíváncsiak, hogy milyen hatást gyakorol a szukralóztartalmú mesterséges édesítőszer a szervezetre.
Röviden a kutatásról
A vizsgálat során a résztvevőkkel szukralózt, illetve vizet itattak a terheléses cukorvizsgálat előtt. A terheléses cukorvizsgálat menete a következő: először vérvétellel megállapítják az éhgyomri vércukorszintet, ezt követően pedig 75 gramm cukortartalmú vizet kell meginni. A cukros víz elfogyasztása után félórás időközönként vért vesznek, vénából és ujjbegyből is. A vérmintákból vércukrot és inzulint is néznek. A vizsgálat segítségével inzulinrezisztenciát és cukorbetegséget állapíthatnak meg.
A Washingtoni Egyetem kutatása során minden vizsgálatban részt vevőt kétszer teszteltek: a vizsgálati alanyok először csak vizet ittak a terheléses cukorvizsgálat előtt, másodszor azonban szukralózt kellett fogyasztaniuk a glükóztesztet megelőzően.
A kutatásvezető szavaival
- A vizsgálatok azt mutatták, hogy amikor a kísérleti alanyok mesterséges édesítőt kaptak a terheléses cukorvizsgálat előtt, vércukorszintjük legmagasabbra ugró értéke több volt, mint a víz esetében, inzulinszintjük pedig az ötödével nőtt - mondta M. Yanina Pepino.
Természetes cukorpótlók
Kattints az alábbi videóra, ha szeretnéd tudni, hogy milyen természetes cukorpótlókat érdemes fogyasztanod.
A mesterséges édesítő befolyásolja a cukoranyagcserét
A szukralóztartalmú mesterséges édesítő tehát a szervezetet fokozott inzulintermelése ösztönözte, ám mint Pepino professzor elmondta, ennek pontos folyamatával egyelőre még nincsenek tisztában, további vizsgálatokra van szükség.
Kiút a társfüggőségből - Hogyan szabadulj meg a mérgező kapcsolatoktól?
Knapek Éva klinikai szakpszichológus, tabuk nélkül beszél a társfüggőség jellemzőiről, és bemutatja a kialakulásának okait, a kapcsolati dinamikákat, és a felismeréshez vezető jeleket a saját életünkben, közeli kapcsolatainkban. A Femina Klub januári előadásán hasznos tanácsokat kaphatsz hogyan léphetsz ki ezekből a helyzetekből, és hogyan alakíthatsz ki egészséges, egyenrangú kapcsolatokat.
További részletek: feminaklub.hu/
Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.
Időpont: 2025. január 7. 18 óra
Helyszín: MOM Kulturális Központ
Promóció
Annyi azonban bizonyos, hogy ha a hasnyálmirigy Langerhans-szigetei rendszeresen több inzulint termelnek annak érdekében, hogy a szervezet fel tudja használni a táplálkozás során felvett cukrot, inzulinrezisztencia alakulhat ki, ami hosszabb távon cukorbetegséghez vezet.
OLVASD EL EZT IS!
- édesítő
- kutatások
Veszélyes lehet a diétás üdítő? Megdöbbentő kutatási eredmények
- tudomány
- cukorbetegség
A cukornál is veszélyesebb lehet ez az édesítőszer?
- édesítő
- nyírfacukor