Nem várt hatással van a mesterséges édesítő a szervezetre
Kutatás
Szakértők szerint a szukralóz nevű édesítő fokozott inzulintermelése ösztönözheti a szervezetet.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A mesterséges édesítőszerektől azt várhatnád, hogy glükóztól eltérő kémiai szerkezetük miatt szervezeted másképp reagál rájuk, mint a cukorra.

Ám a Washingtoni Egyetem orvosi karának közelmúltban végzett kutatása azt bizonyítja, hogy semmi sem olyan egyszerű, mint, amilyennek látszik. A szukralóztartalmú mesterséges édesítő befolyásolhatja, hogy a szervezet miként bontja le a cukrot.

Így hat a szervezetre a szukralóz

Az M. Yanina Pepino által vezetett kutatás során 17 súlyosan elhízott - 42 fölötti testtömegindexű -, de nem diabéteszes ember cukoranyagcseréjét vizsgálták. Arra voltak kíváncsiak, hogy milyen hatást gyakorol a szukralóztartalmú mesterséges édesítőszer a szervezetre.

Röviden a kutatásról

A vizsgálat során a résztvevőkkel szukralózt, illetve vizet itattak a terheléses cukorvizsgálat előtt. A terheléses cukorvizsgálat menete a következő: először vérvétellel megállapítják az éhgyomri vércukorszintet, ezt követően pedig 75 gramm cukortartalmú vizet kell meginni. A cukros víz elfogyasztása után félórás időközönként vért vesznek, vénából és ujjbegyből is. A vérmintákból vércukrot és inzulint is néznek. A vizsgálat segítségével inzulinrezisztenciát és cukorbetegséget állapíthatnak meg.

A Washingtoni Egyetem kutatása során minden vizsgálatban részt vevőt kétszer teszteltek: a vizsgálati alanyok először csak vizet ittak a terheléses cukorvizsgálat előtt, másodszor azonban szukralózt kellett fogyasztaniuk a glükóztesztet megelőzően.

A kutatásvezető szavaival

- A vizsgálatok azt mutatták, hogy amikor a kísérleti alanyok mesterséges édesítőt kaptak a terheléses cukorvizsgálat előtt, vércukorszintjük legmagasabbra ugró értéke több volt, mint a víz esetében, inzulinszintjük pedig az ötödével nőtt - mondta M. Yanina Pepino.

Természetes cukorpótlók

Kattints az alábbi videóra, ha szeretnéd tudni, hogy milyen természetes cukorpótlókat érdemes fogyasztanod.

A mesterséges édesítő befolyásolja a cukoranyagcserét

A szukralóztartalmú mesterséges édesítő tehát a szervezetet fokozott inzulintermelése ösztönözte, ám mint Pepino professzor elmondta, ennek pontos folyamatával egyelőre még nincsenek tisztában, további vizsgálatokra van szükség.

Mentesen főzni könnyű!

Mentes Anyu legújabb könyvében nem kevesebbre vállalkozott, mint hogy összeállítsa a mentes étkezések 50 legjobb receptjét. Korábbi könyveivel együtt, összesen 162 recepttel örvendezteti meg a különleges étrendet követő olvasóit.

A könyveket kedvezményes áron ide kattintva, kizárólag online lehet megvásárolni.

Promóció

Annyi azonban bizonyos, hogy ha a hasnyálmirigy Langerhans-szigetei rendszeresen több inzulint termelnek annak érdekében, hogy a szervezet fel tudja használni a táplálkozás során felvett cukrot, inzulinrezisztencia alakulhat ki, ami hosszabb távon cukorbetegséghez vezet.

Ezt is szeretjük