Vacsora időpontja: hány órával lefekvés előtt ideális?

Ha fogyni szeretnél

A vacsora nem hizlal, ha figyelsz, mikor és hogyan fogyasztod.

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A vacsora talán a legtöbbet vitatott étkezés a fogyókúra során. Nem mindegy sem az időzítés, sem az elfogyasztott étel minősége, de még az sem, hogy milyen körülmények között eszel.

Ha megszívleled az alábbi két tanácsot, jó eséllyel megelőzheted a plusz kilók megjelenését.

Lefekvés előtt három órával

A fogyókúra nem egyenlő azzal, hogy egy adott mintaétrend bűvkörében élsz heteken keresztül, sokkal inkább azt jelenti, hogy folyamatosan odafigyelsz a táplálkozásodra. Ha ez nem megy másképp, csak előre összeállított étrenddel, akkor természetesen használhatod azt is, de nagyon sok múlik azon, hogy mennyire vagy képes változtatni az életmódodon és az étkezési szokásaidon, főleg, ami a vacsorát illeti.

A vacsora időpontja meghatározó, hiszen a nap utolsó étkezése során bevitt kalóriákat már nemigen mozgod le. A legjobb, ha a lefekvéshez próbálod igazítani: körülbelül három órával azelőtt érdemes utoljára enned, hogy nyugovóra térnél. Nemcsak a fogyókúra szempontjából fontos ez, hanem az emésztési folyamatok miatt is: ha lefekvés előtt nehéz ételt fogyasztasz, jelentősen romlik az alvás minősége.

Nem mindegy, mit eszel

A háromórás időintervallummal dr. Csiszár Miklós sebész-életmód tanácsadó is egyet ért, azonban hangsúlyozza, ekkor sem mindegy, mit fogyasztasz.

Lassan, gyertyafény mellett

A vacsora körülményei is meghatározóak a fogyókúra szempontjából, legalábbis a Cornell Egyetem munkatársai szerint. A kutatók arra jutottak, hogy a kellemes jazz-zene és gyertyafény mellett elfogyasztott vacsora sokkal kevésbé hizlal, mint a sebtében elköltött gyorséttermi étkezés.

A kutatók eredetileg azt gondolták, hogy ha valaki többet ül a vacsora felett, többet is eszik, nem úgy, mint a gyorsétteremben, ahol lényegesen kevesebb időt tölt az ember. Ám az elméletük megdőlt, mert akik a nyugodt vacsora mellett döntöttek, lassabban és kevesebbet ettek, így a kalóriabevitelük is alacsonyabb volt.

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Ne sajnáld az időt!

Ebből következik, hogy ajánlott odafigyelned, milyen körülmények között fogyasztod el a vacsorádat - nem biztos, hogy a gyorsaság célravezető. Ha gyertyát nem is gyújtasz, érdemes szépen megteríteni, illetve mindent az ebédlőasztalra készíteni, hogy ne kelljen közben felállnod. Fontos az is, hogy a tévét, rádiót, számítógépet ne kapcsold be! Szánd azt a fél-egy órát magadra, add meg a módját az étkezésnek, ahogyan régen az urak is tették.

Ezt is szeretjük