A gyomorfekély 5 korai jele: gyakori puffadás, gyomorégés is jelezheti a betegséget

A probléma a felnőttek jelentős részét érintheti anélkül, hogy tudnának róla.

gyomorfekély
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A gyakran hónapok, évek alatt csendben, tünetmentesen kialakuló gyomorfekély világszerte rengeteg embert érint, becslések szerint a felnőttek körülbelül 10%-át. Az esetek eloszlása közel azonos a két nem esetében, ám az idősebb kor fokozza a betegség kialakulásának valószínűségét. 

Napjainkban szerencsére a probléma már jól kezelhető, súlyos szövődmények leginkább az elhanyagolt esetekben jelentkezhetnek. A gyógyszeres terápia mellett életmódváltásra is szükség lehet. 

Gyomorfekély tünetei

A gyomorfekély sokszor tünetmentesen alakul ki. A betegség lényege, hogy a gyomor nyálkahártyájának folytonossága megszakad. A nyálkahártya védi az alatta elhelyezkedő sejteket a gyomorsavtól, megsérülve viszont nem tudja ellátni a feladatát, a sejtek pusztulásnak indulnak, sebek alakulnak ki.

A tünetek súlyossága az állapot előrehaladottságától függ, az érintettek, ha vannak panaszaik, eleinte többnyire a következőket tapasztalhatják

  • gyomortáji fájdalom, jellemzően az étkezések között vagy éjszaka (éhségfájdalom),
  • étkezésre csillapodó fájdalom,
  • puffadás, 
  • gyomorégés,
  • hányinger, hányás.

A fájdalom gyakran erőteljes, szúró jellegű, a tüneteket savas felbüfögés is kísérheti. A gyomorfekélyhez hasonló módon, közel azonos tünetekkel alakul ki a nyombélfekély is, amire az étkezés után pár órával a gyomorszáj környékén, illetve a jobb bordaív alatt jelentkező fájdalom jellemző. Az előrehaladott gyomorfekély miatt a széklet véres, sötétebb lehet, fogyás és gyakori hányás léphet fel.

A cikk az ajánló után folytatódik

Szűrővizsgálat házilag

Az emésztőrendszeri bajok sokszor egészen addig rejtve maradnak, amíg tüneteket nem okoznak. Épp ezért hasznos otthon is elvégezhető tesztünk, mert már a korai stádiumban kimutatja a szabad szemmel nem érzékelhető vérzéseket a székletben, aminek köszönhetően sok betegséget megelőzhetsz.

Bővebben itt olvashatsz a termékről.

Promóció

Kik veszélyeztetettebbek? 

Bár még mindig makacsul tartja magát az az elképzelés, hogy a gyomorfekély kialakulásában leginkább a stressz és a táplálkozás játszik szerepet, a szakemberek szerint ezek önmagukban nem elegendők. A probléma családi halmozódást mutat, kialakulhat más kórképek, a máj, a vese és a tüdő betegségeinek talaján, szerepet játszhat benne a rendszeres alkoholfogyasztás és a dohányzás is. 

A leggyakoribb okok között a Helicobacter pylori nevű gyomor-bélrendszeri kórokozó szerepel, ami minden második emberben jelen van, de a legtöbbeknél nem vált ki panaszt. A baktériumok az emésztőrendszer nyálkahártyájához tapadva gyulladást okozhatnak, ami elkezdi a védőréteg bontását, ezt követően pedig az ételek megemésztésében részt vevő erős gyomorsav a gyomor szöveteit károsítja.

 A másik fő kockázati tényező a nem szteroid gyulladáscsökkentő gyógyszerek, például aspirin, ibuprofen szedése. Ezek a készítmények hatásos fájdalomcsillapítók, ám bizonyos tényezők együttes fennállásakor növelhetik a gyomorfekély kialakulásának valószínűségét. Ide tartozik a kórelőzményben már meglévő korábbi gyomorfekély, a H. pylori-fertőzés, a hetvenévesnél idősebb kor. A nagy dózis és a hosszas szedés is kockázatos lehet. 

A tünetek észlelésekor orvoshoz kell fordulni! A diagnózis felállítása jellemzően endoszkópos vizsgálattal történik, ezt Helycobacter pylori teszt, például kilégzési teszt kísérheti. A kezelés megállapítása orvosi kompetencia, előfordulhat, hogy még nincs szükség gyógyszerekre. A dohányzás és az alkoholfogyasztás visszaszorítása általában indokolt, az étkezéseknél érdemes többször kevesebbet enni, valamint elkerülni azokat a táplálékokat, amelyek fokozzák a kellemetlenségeket. Kezelés nélkül vérzés és gyomorperforáció, azaz a gyomorfal átlyukadása, illetve a gyomor ürülését és olykor a táplálkozást nehezítő szűkület jöhet létre.

Egészséges ételek refluxos betegeknek

A refluxos betegek tiltólisták garmadájával találkozhatnak, pedig a szigorú diétás szabályok ellenére számos finom étel megengedett számukra. Az állandó gyomorégéssel járó betegség esetén azonban más tényezőkre is figyelni kell.

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük