Hogyan előzhető meg a gyomorsav-túltengés? A legfontosabb dolgok, amikre muszáj figyelni

A gyomorégés megelőzhető vagy enyhíthető is néhány szabály betartásával.

gyomorégés gyomorfájdalom

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A gyomorsav-túltengés okozta kínzó fájdalmakat az életmódbeli tényezők nagyban befolyásolják, néhány szabály betartásával jelentősen csökkenthető annak kockázata, hogy a panaszok felerősödjenek.

A refluxbetegek étrendjében és életmódjára vonatkozóan hosszú és szigorú a tiltólista, ám néhány szabály különös figyelmet érdemel, mivel betartásukkal nemcsak enyhíthető, de gyakran meg is előzhető a gyomorégés kiújulása. Az étrendre és az egészséges életmódra vonatkozóan is akad 12 megszívlelendő tanács.

Négy változtatás az életmódban

Az egyik legfontosabb életmódtényező, mely segít a szervezetnek a reflux megelőzésében, a testmozgás. Már egy kevésbé intenzív mozgásforma is segíti az emésztési folyamatokat, és hozzájárul a tüneteket erősítő inzulinrezisztencia mérsékléséhez, de a sport segít a megfelelő testsúly elérésében is.

A reflux kialakulásában fontos szerepe van a dohányzásnak is, mivel a benne levő nikotin gyengíti a gyomor és a nyelőcső izmait. Az aktív mellett a passzív dohányzást is jobb kerülni gyomorbántalmak esetén.

A megfelelő napirend kialakítása is segít a panaszok elkerülésében: a késő esti órákban elfogyasztott vacsora növeli a kockázatot, ezért a fő étkezésre inkább a korábbi időszakok javasoltak, este már inkább csak a könnyű falatozások javasoltak. 

Az alkoholfogyasztás a dohányzáshoz hasonlóan fokozottan veszélyes refluxos betegek számára, növeli a gyomorsav-túltengés kockázatát.

Négy fontos szabály az étkezésben

Az étkezésre vonatkozóan fontos tanács, hogy a refluxos betegek kerüljék a magas zsírtartalmú ételeket, mivel azok lassítják a gyomor ürülését, lehetővé téve, hogy a sav visszafolyjon a nyelőcsőbe. 

A szénsavas üdítők tiltólistásak, de a citrusos és más magas savtartalmú gyümölcslevek is irritálhatják a gyomrot, ezért a szénsavmentes víz a jó választás refluxosok számára. De néhány jótékony hatású gyógynövényes tea is sokat segít az állapoton.

Az erős fűszerezés, különösen a csípős paprika és a bors használata kerülendő, de a fokhagyma és más hagymafélék is erősíthetik a panaszokat gyakori gyomorégéssel küzdőknél.

Nagyon fontos tanács refluxosok számára, hogy az ételt kisebb adagokban fogyasszák el, inkább többször üljenek le enni, mivel a gyomor túlterhelése hozzájárul a savtúltengéshez. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Négy tanács az étkezések után

Egy kiadós étkezés után a kávé és a desszert jó ötletnek tűnhet, ám ezek mindegyike erősítheti a tüneteket. A cukormentes, könnyű desszertek vagy a koffeinmentes kávé alternatíva lehet, a délutáni kajakóma ellen esetleg egy ginszengtea vagy egy pohár maté is beválhat.

Bár az aktív életmód alapvetően jót tesz a szervezetnek, étkezés után nem javasolt az intenzív mozgás, és azonnal felugrani sem javasolt az ebéd után: egy kevés pihenés, üldögélés, beszélgetés és a nyugodt tempó segít az egészséges emésztési folyamatok fenntartásában.

A rágógumit sokan akár éhgyomorral is szívesen a szájukba veszik, pedig nem szabadna: irritáló hatással lehet a gyomor nyálkahártyájára. Refluxosoknak étkezést követően sem igazán javasolt a fogyasztása.

Továbbá, bár az ember egy jóleső étkezést követően gyakran úgy érezi, hogy szinte elnyomja az álom, és legszívesebben lepihenne egyet, az étkezés és a lefekvés között legalább 2-3 órának javasolt eltelnie. Alvás esetén az sem mindegy, hogy milyen pozícióba helyezkedik az ember: a gyomorfájósok a hátukra vagy a bal oldalukra feküdve számolhatnak kevésbé a panaszokkal.

Ételek a refluxdiétához

Bár a tiltólista hosszúnak és szigorúnak tűnhet, a relfuxosok diétájába számos ínycsiklandó fogás belefér.

(Képek: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük